Uzmanlar swap faizindeki yükselişi ve kura etkisini değerlendirdi
Merkez Bankası'nın açıkladığı önlemler ve swap faizlerindeki yükselişin TL'yi desteklediğini belirten uzmanlar, sonrasına dair beklentilerini de paylaştı
Cuma günü 5.46'dan 5.84'e kadar yükselen dolar/TL Merkez Bankası'nın o günden beri attığı adımlar ve yurt dışında TL maliyetinin artmasıyla düşüşe geçti.
Gece geç saatlerde 5.3049 ile bir ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, bugün ise 5.40 civarında dalgalanıyor. Kur böylece cuma günkü sert yükseliş öncesi seviyelere gerilemiş oldu.
"KURDA DÜŞÜŞÜN NEDENİ SWAP FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ"
Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın attığı adımların kur üzerinde etkili olsa da en önemli etkinin swap faizlerindeki yükseliş olduğunu söyledi.
"TL BORÇLANIP DÖVİZ TALEBİ YARATMAK İSTEYEN YATIRIMCI VAR"
Gökşen Ağustos'taki kur şoku sonrasında yurt dışı bankalarla yapılan swap işlemlerine belirli sınırlama getirildiğini hatırlattı. Şu an bu sınırlamanın olumlu etkisinin görüldüğünü belirten Gökşen "Kurun sürekli yükseleceğini yani TL'nin değer kaybedeceğini düşünen ve TL borçlanıp tekrar döviz talebi yaratmak isteyen bir yatırımcı profili var. TL faizlerinde de önemli oranda artış söz konusu, bunun da TL'ye olumlu etkisi var." değerlendirmesini yaptı.
"AGRESİF SATIŞIN ÖNÜNE GEÇTİ"
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin swap piyasasındaki limitin yabancının çok agresif bir TL satıp dolar almasının önüne geçtiğini belirtti. Swap'ın TL borç vermek ve borç almak için kullanılan bir faiz olduğunu hatırlatan Sezgin "bu, yabancı bankalarla bizim lokal bankalar arasındaki para piyasasında oluşan faiz. Ağustos'ta alınan önlem, yabancıların TL'deki spekülatif ataklarının önüne geçmek için atılmış bir adımdı. Bu önlemi o günden beri konuşmadık çünkü yabancı TL'ye yatırım yapıyordu, şimdi ise çıkış yapıyor."
"YABANCILAR TL BULAMIYOR"
"TL'niz olmadan dolar alamazsınız. Şu anda da spekülatif pozisyon almak isteyen yabancı yatırımcılar TL bulamıyorlar, bunun için de dolar alamıyorlar. Dolar/TL'nin yükselişi üzerindeki en önemli faktör böylece elimine ediliyor" diye konuştu.
"SWAP YÜKSELİŞİ LİRA LEHİNE POZİSYONLANMAYA MECBUR BIRAKIYOR"
Deniz Yatırım swap faizlerindeki yükselişin lira lehine pozisyonlanmaya mecbur bıraktığını söyledi. Kurum "Lira'nın Amerikan doları karşısında Cuma günü %5’ten fazla değer kaybetmesi ve TCMB’nin proaktif tepkisi sonrasında 2001’den bu yana en yüksek seviyesine yükselen gecelik swap faizleri, Londra piyasasında yaşanan kıtlığın lira lehine pozisyonlanmaya mecbur bırakılmasına zemin hazırlıyor." değerlendirmesini yaptı.
TL'DE DAHA FAZLA DEĞER KAZANCI KALICI OLUR MU?
Garanti Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert swap piyasasının doğası gereği kısa vadeli olduğunu ve buradaki hareketlerin ekonomik temelleri etkilemediğini bildirdi. Spekülatif döviz talebinin sönmesinin mutlaka TL’de bir miktar değerlenmeye yol açacağını belirten Cömert "Ancak burada asıl değerlenmenin yabancı girişi değil, son dönemde yoğun şekilde döviz alan yerli yatırımcıların satışa geçmeleri ile görüleceği kanaatindeyiz" yorumunu yaptı.