Vardan: 2023 hedefleri için yeni iktisadi yapılanma şart
-
Bloomberg'e konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni iktisadi yapılanmanın gerekli olduğunu söyledi
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan Bloomberg HT'den Hande Berktan'a Türkiye Ekonomisi 2011 başlıklı raporu ve iş dünyasının 61. hükümetten beklentilerini açıkladı. İlk çeyrekte yüzde 9 büyüme beklediklerini belirten Vardan, 2023 hedeflerine ulaşmak için reformlara ihtiyaç olduğunu bildirdi.
H.B: MÜSİAD'ın hazırladığı ekonomi raporunun kapsamından bahsedecek olursak hazırlanış aşamasında kimler görüş bildirdi? Raporda öne çıkan başlıklar neler?
Ö.C.V: Rapor 3.500'ü aşkın reel sektör temsilcisinin görüşleri alınarak hazırlandı. MÜSİAD olarak ekonomi raporunda ana tema üzerinde kurguyu yapıp onun içeriğini konuşmaya gayret ediyoruz. Geçen sene ekonomi ve demokraside yükselme zamanı demiştik ki neyi gördük, Türkiye ekonomisi yüzde 8.9 yükselmeyi başardı. Bu seneki çalışmamızda sürdürülebilir büyüme için stratejik dönüşümü istiyoruz. Bu çalışma 7 başlıktan oluşuyor. Öncelikle dünya ekonomisindeki gelişmeleri inceliyoruz. Ayrıca milli gelir, istihdam, kamu maliyesi ve Merkez Bankası Para Politikaları ana başlıklarımızı oluşturuyor. Yedinci bölümde de bütün bunların ışığı altında önerilerimizi sunuyoruz. 2000 ile 2010 yıllarını tamirat yılları olarak tanımlıyoruz. 3.000 dolarlık kişi başı milli gelirden 10.000 dolara ulaştık ki bu önemli bir başarı. Fakat bundan sonrası için 2023'e giden süreçte şimdi farklı birşeyler yapmamız lazım. Yeni reformlarla iktisadı yapıyı yenilemeliyiz.
''ÇÖZÜM MECLİS İÇERİSİNDE SAĞLANMALI''
H.B: Son dönemde yaşanan siyasi olayların uzaması halinde iş dünyası bundan nasıl etkilenecektir?
Ö.C.V: Bu en son ortaya çıkan durum kimi memnun ediyor bilemiyorum. Hakikaten sıkıntılı bir süreç. Biz bu raporu açıklarken kendi aramızda bugün mü açıklamalıyız diye istişare ettik. Bizim bu siyasi olaylardan sıyrılmamız lazım çünkü bizim yürüyen işlerimiz var. Seçim öncesi yakalanan ekonomik istikrarın devam etmesi gerek. Peki böyle bir ortamdan siz ne beklersiniz ki? Şimdi karşımıza öyle bir tablo çıktı ki ayıkla pirincin taşını. Sonuçta eski anayasayla da işler kör topal yürür ancak 2023 hedefleri için bizim reformlara ihtiyacımız var. Arzumuz biran önce oturulup mecliste herşeyin konuşulup, çözümün yine meclis içerisinde bulunmasıdır.
''İSTİHDAM YARATAN İNOVATİF İMALAT MODELİNE GEÇMEMİZ LAZIM''
H.B: Türkiye'de önemli yapısal sorunlardan biri de işsizlik. Peki ekonomi raporunda işsizlik sorununa çözüm sağlayacak nitelikte bir çalışmanız var mı?
Ö.C.V: Biz 4İ formülünü getiriyoruz. Nedir bu 4İ? İstikrar içerisinde istihdam yaratan inovatif çözüm sağlayan imalat. Bizim, özel sektörün hayatta kalabilmesi adına AR-GE'ye önem verip farklılaşmayı sağlamamız lazım. Şimdi Türkiye'nin genel anlamda yapması gereken de bu. Mutlaka istihdamı yaratmak istiyorsak inovatif imalatı düşünmemiz gerekli.
''AMBARGOLU İRAN'DA ŞİMDİDEN ÇİNLİLER, ALMANLAR PAY KAPMA YARIŞINDA''
H.B: Ayağınızın tozuyla İran'dan yeni geldiniz. İran'ın Suriye'deki gelişmelere bağlı Türkiye'ye yönelttiği iddia edilen Nato tesislerinizi vururuz şeklinde tehditkar söylemleri var. Siz oradaki havayı soludunuz. Bir yandan böyle söylemler varken diğer yanda yeni ticari ilişkilerin tohumları nasıl atılabilecek?
Ö.C.V: İnanın iki günlük ziyaretimiz sırasında bu konular hiç konuşulmadı. Ticaret farklı bir arena hiçkimse bununla ilgilenmiyor. Orada 77 ile 80 milyona yakın insan var. Türkiye'nin o pazara verebileceği çok şey var. Biz onlara; ''Korkmayın.Sınırlarınızı açın ve gümrükleri sıfıra indirin'' dedik. Her iki ülke bunu sağlayabilirse ticari ilişkilerimiz bugünkü seviyenin tam 3 katına çıkar. Orada konut ihtiyacı had safhada. Turizm ve inşaat sektörlerindeki fırsatı kaçırmamamız lazım. Bakın İran'a ambargo var. Biz orada iken Almanlar, İsviçreliler, Çinliler ve İspanyollar'da yatırım forumundaydılar.Yatırım için İran'daki pazar pastasından hemen pay almak lazım. O ambargo açıldığı zaman biz orada olmalıyız. Hem biz sınır komşusuyuz bunu unutmayalım. İran pazarına girmemek için hiçbir nedenimiz yok.
''1. ÇEYREKTE YÜZDE 9 BÜYÜME BEKLİYORUZ''
H.B: Türkiye 1. çeyrek büyüme sonuçları gelecek. Peki büyüme için sizin tahminiz ne olacak?
Ö.C.V: Türkiye ekonomide şaşırtan sonuçlara imza atıyor. Bizim MÜSİAD olarak beklentimiz yüzde 9 büyüme olacağı şeklinde. Umarım çıkan sonuç olumlu yönde yani çift haneli çıkıp yine bizi şaşırtır.