Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Varlık Fonu Kardemir hissesi alıyor

Varlık Fonu Kardemir hissesi alıyor

Türkiye Varlık Fonu, uzun süredir devam eden hissedarlık sorununun aşılması amacıyla harekete geçti. Fon'un KAP'a yaptığı açıklamada, Kardemir'de iki hissedarın A grubu paylarının bir bölümünün borsa dışında satın alınmasına yönelik anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Giriş: 06 Aralık 2022, Salı 09:13
Güncelleme: 06 Aralık 2022, Salı 16:50

Türkiye Varlık Fonu, Kardemir'de yıllardır devam eden hissedarlık sorununun çözümü için adım attı. Fon, Kardemir'in A Grubu hisselerinin yüzde 9.76'sını elinde bulunduran iki bağlı ortaklık, Kardökmak ve Karçel ile hisse alımı konusunda anlaştı. İki şirketten alınan Kardemir A hisseleri ile Fon'un Kardemir'deki payı yüzde 4.38'e çıktı.

Fon'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, "Varlık Fonu ile Kardökmak AŞ'nin Kardemir sermayesi içinde yer alan 31,99 milyon TL nominal değere sahip A grubu payları ile Karabük Çelik Yapı İmalat Montaj İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Kardemir sermayesi içinde yer alan 18,29 milyon TL nominal değere sahip A grubu paylarının 5 Aralık tarihinde borsa kapanış fiyatı olan pay başına 13,05 TL bedel üzerinden borsa dışında satın alınmasına yönelik anlaşmaya varıldı." denildi.

Söz konusu işlemin toplam büyüklüğü 656,34 milyon TL olarak kaydedildi.

Kardemir A hisseleri yönetimde etkili

Kardemir'de A grubu hisseler, yönetim kurulu açısından önem taşıyor.

Kardemir A hisseleri, 11 koltuklu yönetim kurulunun 4 koltuğunu sağlıyor. Diğer hisselerden B Grubu 1, D grubu ise 2 yönetim kurulu üyesi veriyor. Şirkette 4 de bağımsız yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

Piyasa uzmanları nasıl yorumladı?

Bloomberg HT yayınında söz konusu işlemi değerlendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Türkiye Varlık Fonu'nun hisse senedi almasının piyasa için olumlu olduğunu belirtti.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş ise işlemle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Bazı kritik şirketlerde Varlık Fonu'nun yatırımları var ve pay arttırma durumları oldu ama bunlar daha çok blok devirlerle oldu. Sektörün demir çelik sektörü olması ilgi çekici. Bunun devamı belli yatırımlarında fiyat çerçevesinde de ucuzluk neticesinde düşünülmüş olabilir. Varlık Fonu’nun bir demir çelik şirketine yatırım yapıp burada paylarını arttırarak acaba belli yatırımların üzerinde yurt dışındaki bazı şirketlerde de ortaklık düşünülmesi birinci varsayım olabilir. İkincisi de sadece belli bir oranda yurt dışında halka açık bir şirkete yatırım yaparak bundan oluşabilecek bir kâr marjını görmüş olabilir.