Vietnamlı VinFast'ın değeri otomotiv devlerini geçti
Vietnamlı elektrikli araç üreticisi VinFast Auto, SPAC yoluyla gerçekleştirdiği halka arz sonrası 85 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak General Motors, Ford ve Stellantis gibi devlerden daha büyük bir pazar değerine sahip oldu.
Elektrikli araç üretisi VinFast Auto halka açık bir şirket olarak işlem görmeye başlamasının ardından hisselerinin yatırımcılardan gördüğü yoğun ilgi sonrası General Motors, Ford Motor ve Stellantis’ten daha değerli hale geldi.
Birleşme Amaçlı Ortaklık (SPAC) yoluyla halka arz edilen Vietnamlı şirketin değeri Salı günü hisselerinin New York Borsası’nda 37,06 dolara yükselmesiyle 85 milyar dolara ulaştı.
Bu SPAC’ın halka arz fiyatından yüzde 270 daha fazla ve anlaşmanın 23 milyar dolarlık zımni öz sermaye değerinin üç katından fazlasına karşılık geliyor.
Bu yıl ABD'de en iyi performans gösteren SPAC şirketi oldu
Elektrikli araç üreticisi, SPAC şirketi Black Spade Acquisition Co. ile bir birleşmeyi tamamlamasının ardından Nasdaq Global Select Market’e VFS kısaltması altında giriş yaptı. VinFast Pazartesi günü SPAC’ın kapanış fiyatında yaşanan yüzde 255’lik artış ile bu yıl bir ABD borsasında en iyi performans gösteren SPAC şirketi oldu.
Göz kamaştıran değerleme VinFast’ı kağıt üzerinde tek başına BMW AG’den ve pazar değeri açısından Ford ve Rivian Automotive’den daha değerli hale getirse de Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin altında kaldı.
Öte yandan uzmanlar VinFast’ın kısıtlı arza sahip halka açık bir şirket olduğuna dikkat çekiyor. SPAC’ın itfalardan sonra alım satım için 1,3 milyon hissesi kaldığı ve bu durumun da hisse senedinin hareketini ve değerini büyük dalgalanmalara açık hale getirdiği belirtiliyor.
Hisselerin yüzde 99'u tek kişiye ait
Düzenleyici belgeler, Vietnam’ın en zengin insanı ve VinFast’ın kurucusu Pham Nhat Vuong'un kısmen eşi ve Vingroup JSC’ye ait hisseler aracılığıyla hisselerin yaklaşık yüzde 99’unu kontrol ettiğini gösteriyor.
Bu durum hisselerin büyük kısmının satış için yasaklı olduğu Salı günü yaşanan ralliden kazanç elde edecek yatırımcılara kapalı olduğu anlamına geliyor.
Bununla birlikte açık çek şirketi (blank check company) olarak da bilinen SPAC şirketleri ile birleşen firmaların birkaç seans sonra etkisini kaybeden bir ralli yaşama eğiliminde olduğu biliniyor.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre bu yıl çıkış yapan De-SPAC şirketleri ortalama yüzde 45’lik bir düşüş yaşarken bunlardan 18 tanesi değerlerinin yüzde 70’ini kaybetti.