Volkswagen kendi gazını piyasaya sunuyor
-
Bloomberg News tarafından görülen bir belgeye göre Volkswagen yaklaşık 2,6 teravat/saat değerinde doğalgaz kontratını piyasaya geri satma kararı aldı. Satışıyla yaklaşık 400 milyon euro kâr bırakması beklenen miktarın, 200 bin evin ısınmasına bir yıl boyunca yeteceği belirtiliyor.
Volkswagen AG, daha önce hedge amacıyla satın aldığı büyük miktarda doğalgaz kontratını Almanya enerji piyasasına geri satarak yüz milyonlarca euro alım-satım kârı elde etmeye hazırlanıyor.
Bloomberg News'in elde ettiği bilgilere göre Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi toplam 2,6 teravat/saat değerinde doğalgaz kontratının satılması talimatını verdi. Bu miktarın gaz ile ısınan 200 bin evin bir yıl boyunca ısınması için yeterli olduğu belirtiliyor.
Avrupa’da yaşanan emsalsiz enerji krizi nedeniyle gaz fiyatları Volkswagen’ın doğalgaz satın aldığı döneme göre yedi kattan fazla değer kazanmış durumda. Bloomberg’ün hesaplamalarına göre son fiyatlar göz önüne alındığında otomotiv devi yaklaşık 400 milyon euro kâr elde edebilir.
Şirket, satın aldığı gazı, kömürden geçişte kullanma kararının bir parçası olarak önümüzdeki iki yıl boyunca Wolfsburg’taki fabrikasında kullanmayı planlıyordu.
Bloomberg’ün kaynaklarına göre yaşanan fiyat artışının yanında, gazın saklanmasıyla ilgili ekonomik ve politik baskılar şirketin kontratlarını satmasına ve şimdilik kömür ile devam etmeye karar vermesine neden oldu.
2020 yılında satın alınan kontratlar 7 kattan fazla değer kazandı
Fiyat dalgalanmalarına karşı korunmak için yapılan ve hedge olarak bilinen vadeli alımlar Wingas GmbH aracılığıyla Trading Hub Europe’tan 2020 yılında megavat/saat başına 30 euro civarında bir bedelle satın alınmıştı.
Hub’taki vadeli gaz kontratları şu anda megavat/saat başına 200 eurodan işlem görüyor. Satışlardan elde edilecek sürpriz gelirin ne kadar olacağı hedge kontralarının önümüzdeki haftalarda satılacağı dönemde fiyatların ne yöne değişeceğiyle alakalı olacak.
Bu işlem Avrupa kıtasının tamamında artan maliyetlerle boğuşan şirketlerin enerji krizinden nasıl etkilendiğinin sadece tek bir örneği.
Rusya'nın gazı kesmesi Avrupa'yı acil önlemler almak zorunda bırakmıştı
Rusya, Ukrayna işgaliyle birlikte Avrupa Birliği’ne sağladığı gazı kesmiş ve birliği, tüketicilerin ve şirketlerin kış öncesinde olası finansal zararlardan korunmasını amaçlayan acil önlemler almak zorunda bırakmıştı.
Almanya enerji-yoğun endüstrileri yeterli stok bulunması amacıyla doğalgaz tasarrufunda bulunması çağrısında bulunmuş ve kurumlar elektrik üretimi için kömür yakılmasını daha maliyet etkin bulmaya başlamışlardı.
Bu durum Volkswagen’ın Wolfsburg’taki kömürle elektrik sağlanan ve büyüyen üretim tesisi için ekonomik hesaplamaların etkilenmesine neden oldu. Şehir ve fabrika için ısınma ve elektrik sağlayan iki güç santralinin doğalgaz yakılması için değiştirilmesi planlanıyordu.