Yapay zeka Duolingo'nun içerik üreticilerini vurdu
Dil öğrenme uygulaması Duolingo, içerik üreticilerinin yaklaşık yüzde 10'unu yapay zekayı gerekçe göstererek işten çıkardı. Duolingo sözcüsü, işten çıkarmaları doğrulayarak "Tam zamanlı çalışanlar bu durumdan etkilenmeyecek. Sözleşmeli çalışanların bazılarının yaptığı işler için artık o kadar çok insana ihtiyacımız yok. Bu işlerin bir kısmını, yapay zeka yapabilir" dedi.
HANDE BERKTAN
Yapay zeka yüzünden yaşanan işten çıkarmalara bir yenisi daha eklendi. Dil öğrenme uygulaması Duolingo, içerik üreticilerinin yaklaşık yüzde 10’unu yapay zekayı gerekçe göstererek işten çıkardı.
Duolingo sözcüsü, işten çıkarmaları doğrulayarak “Tam zamanlı çalışanlar bu durumdan etkilenmeyecek. Sözleşmeli çalışanların bazılarının yaptığı işler için artık o kadar çok insana ihtiyacımız yok. Bunun bir kısmı yapay zeka yapabilir” dedi.
Duolingo ayrıca bu durumun işten çıkarma olmadığını vurgulayarak sözleşmeli çalışanların 2023 yılı sonunda projelerini tamamladıktan sonra yollarını ayırdıklarını belirtti. Duolingo’nun istihdam azaltımına ilişkin raporlar ilk olarak geçtiğimiz Aralık ayının sonlarında, şirkette çalıştığını iddia eden bir kişinin yapay zeka lehine sözleşmeli çevirmenlerinin önemli bir kısmını işten çıkardığını belirtmesiyle ortaya çıktı. Şirket, içerik üretimini ve çevirileri kolaylaştırmak için OpenAI'nin GPT-4'ü gibi yapay zeka modellerine yönelmesi nedeniyle iş gücünün yaklaşık yüzde 10'unu işten çıkaracağını doğruladı.
“Yapay zeka, 5 yıl içerisinde işlerin %23’ünü dönüşterecek”
ChatGPT ve diğer büyük dil modellerinin geniş çapta uygulanması, dile dayalı görevler de dahil olmak üzere çok çeşitli iş rollerini etkileyebilir. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2023 İşlerin Geleceği raporuna göre yapay zeka, önümüzdeki beş yıl içinde işlerin yüzde 23'ünü dönüştürecek.