Yapı Kredi 3. çeyrekte 5 milyar TL kâr etti
Yapı Kredi Bankası 2024 yılı üçüncü çeyrek döneminde 5 milyar TL net kâr elde etti. Bu rakamla bankanın kârı çeyreklik bazda yüzde 30, yıllık bazda ise yüzde 80 azalış göstermiş oldu.
BURCU KIRATLI/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA ANALİSTİ
Yapı Kredi Bankası, yılın üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel olarak 5 milyar 1 milyon lira kâr açıkladı. Açıklanan net kâr, hem bankanın beklentisi olan 4 milyan 848 milyon TL hem de piyasa beklentisi olan 4 milyar 971 milyon TL ile uyumlu gerçekleşti. Yılın ilk üç ayı itibarıyla toplam kâr rakamı ise 22,4 milyar TL olarak kaydedildi, bu da yüzde 54'lük bir düşüş anlamına geliyor.
Özkaynak kârlılığı bu dönemde yüzde 16,4 seviyesinde gerçekleşirken, 2023'te bu oran yüzde 45'ti. Çeyreklik bazda artan karşılık oranları net kârı baskılarken, swap eklenmiş net faiz gelirlerinde ise kısmi bir toparlanma gözlemlendi. Banka, orta-üst seviyelerde yüzde 20'li rakamlarda özkaynak karlılığı beklentisi üzerinde marjlardan kaynaklı aşağı yönlü riskler öngörüyor.
TL krediler çeyreklik bazda yatay kalırken, yabancı para krediler yüzde 10 büyüme kaydetti. Mevduat tarafında TL büyüme yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Banka, TL kredilerde reel büyüme beklerken, yılbaşından bu yana büyüme yüzde 28 olarak gerçekleşti.
Swap eklenmiş net faiz marjı, yılın ilk 9 ayında yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Çeyreklik olarak TL kredi mevduat makası 236 baz puan arttı. Bunun net faiz marjı üzerindeki etkisi ise regülasyonlar ve sıkı para politikası nedeniyle sınırlı kaldı. Banka, yıl sonu net faiz marjı beklentisi olan yüzde 2 üzerinde aşağı yönlü riskler bekliyor. Yıl sonu net faiz marjının ise yüzde 4,5 seviyelerinde olması öngörülüyor. Bu dönemde komisyon gelirleri, ödeme sistemlerinin katkısıyla yıllık yüzde 145 büyüme gösterdi.
Faaliyet giderleri, artan personel ve müşteri kazanım maliyetleriyle 9 aylık dönemde, yıllık bazda yüzde 76 arttı. Komisyon gelirlerinin faaliyet giderlerini karşılama oranı ise yüzde 98 olarak gerçekleşti.
Tüketici kredileri kaynaklı olarak yeni takip girişleri çeyreklik bazda yüzde 48 artarak 7,9 milyar TL’ye ulaştı. Tahsilat performansı ve karşılık iptallerinin 261 baz puanlık desteğine rağmen, kümülatif risk maliyeti 2024 9 aylık dönemde 23 baz puana yükseldi.