Yazıcı: Perakende sektörü 280 milyar liraya çıktı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Türkiye'deki perakende sektörünün büyüklüğü 2002'de 48 milyar lira iken 2010'da 280 milyar liraya yükseldi"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarların aileleriyle birlikte 8-9 milyonluk bir kesimi oluşturduğunu, bu kadar esnaf ve sanatkara ait 2 milyon 174 bin işletme bulunduğunu belirterek, "Türkiye'deki perakende sektörünün büyüklüğü 2002'de 48 milyar lira iken 2010'da 280 milyar liraya yükseldi" dedi.
Ali Emiri Kültür Merkezi'nde İstanbul Bakkallar Odasının Bilgilendirme Toplantısı ve Eğitim Seminerinde konuşan Yazıcı, esnaf sanatkarların "orta direk" olarak tabir edilen kesimi temsil ettiğini ifade ederek, esnaf ve sanatkarların Türk toplumunda önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye'de 2 milyon 23 bin 359 esnaf ve sanatkar olduğunu, bu kadar esnaf ve sanatkara ait 2 milyon 174 bin işletme bulunduğunu söyleyen Yazıcı, esnaf ve sanatkarların aileleriyle birlikte 8-9 milyonluk bir kesimi oluşturduğuna vurgu yaptı. Yazıcı, "Türkiye'deki perakende sektörünün büyüklüğü 2002'de 48 milyar lira iken 2010'da 280 milyar liraya yükseldi" bilgisini verdi.
-"3 bin 110 esnaf ve sanatkar odası var, bu dağınık yapının beklenen faydayı sağlaması mümkün değil"
Yazıcı, Türkiye'deki örgütsel yapıya bakıldığında 3 bin 110 esnaf ve sanatkar odası, 82 birlik, 13 federasyon ve bir de konfederasyon olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Esnaf sanatkarların teşkilat kanunu ile ilgili bir çalışmamız var. Bu çalışma sırasında oda sayılarının fazla olduğunu gördük. Odanın işlevi mensuplarının hak ve hukukunu korumaktır. Bu kadar dağınık bir yapının beklenen faydayı sağlaması mümkün değil. Esnaf ve sanatkarlar odalarımızın yapısını daha verimli hale getirecek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Eşin kefalet iznini şart koşan düzenlemeyi yeniden düzenledik. Tüketici sıfatıyla kredi kullanıyor olmanız halinde veya bir arkadaşınız için kefil olacaksanız eşinizin izni gerekecek. Hatır için kefil olmaktan da sizi kurtarmış olduk."
-Esnaf ve Sanatkarlar Şurası
Esnaf ve sanatkarlar için Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planını (ESDEP) hayata geçirdiklerini belirten Yazıcı, "Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nı bir aksilik olmazsa kasım ayında yapmayı planlıyoruz. Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi'ni (ESBİS) hazırladık. Bu sistem ile entegrasyon, denetim, hataların en aza indirilmesi ve şeffaflığı hedefledik" değerlendirmesini yaptı.
Yazıcı, esnaf sanatkarlığın temelinin 12. yüz yılda Anadolu'da doğan Ahilik ile başladığını anımsatarak, Ahilik teşkilatının bugünkü meslek kuruluşlarının esnaf ve sanatkar odalarının ilk örneğini oluşturduğunu söyledi.
-"Tüketicinin korunması ile ilgili kanun tasarısı mayısta sunulacak"
Tüketicinin korunması ile ilgili kanun tasarısını mayıs ayında sunacaklarını belirten Yazıcı, "Her kesimden görüş alacağız. Ortak noktaları bulmaya çalışacağız. Eğer bulamazsak birinin bir racon kesmesi gerekecek. O raconu da takdir edersiniz ki sizin adınıza ben keseceğim'' dedi.
Yazıcı, kentsel dönüşüm sürecinde esnaf ve sanatkarların durumuna dikkati çekerek, "Dönüşümünü sağladığımız alanlarda yaşan insanların ihtiyaçlarını gidermeye dönük, esnaf ve sanatkarlarımızın yaşatılmasını hedefleyen mekanların da planlanması lazım. Bakkalların da mekansal olarak bir değişim ve dönüşüm sürecine girmesi gerekir diye düşünüyorum" dedi.
Yazıcı, çözüm sürecine değinerek, ''Yola çıktığımız günden buyana 'tek millet, tek devlet, tek vatan ve tek bayrak' dedik. Bunlar bizim kırmızı çizgilerimizdir. Türkiye'yi terör belasından kurtarma sürecini planlarken milletimizin yüzünü kızartacak ya da yüzümüzü kızartacak hiç bir icraatın içinde olmadık olmayacağız. Bayrak konusunda hassasiyetimiz sonsuz. Sadece kendi bayrağımız için değil başka ülkelerin bayrakları için de hassasiyetimiz sonsuzdur'' şeklinde konuştu.
Yazıcı, İstanbul Esnaf Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ve İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin ile birlikte bakkallara hijyen sertifikalarını takdim etti.