Yellen: ABD ekonomisi tam istihdama yakın
-
Fed Başkanı Yellen ve önceki üç Fed başkanı ilk kez kamuoyu karşısında bir araya geldi
Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin tam istihdama yakın olduğunu, ancak işgücü piyasasında bir miktar atıl kapasite bulunduğunu söyledi.
2014 yılında ABD merkez bankasının ilk kadın başkanı olan Yellen, para politikası ve merkez bankasının yönetimine ilişkin yaklaşımını, kendisinden önce başkanlık yapan Ben S. Bernanke, Alan Greenspan ve Paul Volcker ile tartıştı. Böylelikle son dört Fed başkanı tarihte ilk defa kamuoyuna açık bir etkinlikte bir araya geldi.
Yellen, Perşembe günü, kendisinden önceki üç Fed başkanı ile birlikte katıldığı panelde yaptığı konuşmada, ekonominin finansal kriz ve Büyük Bunalım'dan sonraki en kötü resesyonun ardından "muazzam bir ilerleme" gösterdiğini, ancak işgücü piyasasında halen bir miktar atıl kapasite kaldığını görmeye devam ettiğini söyledi.
Yellen, "Kongre tarafından bize verilen maksimum istihdam hedefine yaklaşıyoruz," dedi ve "İşsizliğe ilişkin göstergelerin büyük çoğunluğu, işgücü piyasasının gerçekten önemli ölçüde iyileştiğini işaret ediyor" şeklinde konuştu.
Yellen, öte yandan, eksik istihdama ilişkin diğer daha geniş tabanlı ölçümlerin beklenenden daha yüksek çıktığını ve bir miktar atıl kapasitenin kaldığını gösterdiğini sözlerine ekledi.
"Balon Yok"
Başkan Yellen, öte yandan, Amerikan ekonomisinde "balon" olmadığını söyledi.
Merkezi New York'ta bulunan ve 700'den fazla yüksek lisans öğrencisine ev sahipliği yapan International House'da önceki başkanlarla birlikte konuşan Yellen, ABD'nin yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu eleştirilerine yanıt veren Yellen, "Şu anki ekonomiyi kesinlikle balon olarak tarif etmem. İyileşen bir iş gücü piyasamız ve yüzde 5'lik işsizlik oranımız var." dedi.
"Aralıkta alınan faiz artırım kararı yanlış değil. Bu kararın ardından Amerikan ekonomisi gelişim göstermeye devam etti." değerlendirmesinde bulunan Fed'in 15. Başkanı Yellen, Fed'in ABD ekonomisini yakından takip ettiğinin ve bundan sonraki kararlarında da mantıksal bir yol izlemeye devam edeceğinin altını çizdi.
İstihdam ve işsizlik
ABD'de işsizlik oranı Ekim ayından bu yana yüzde 5'in altında ve Ekim 2009'daki yüzde 10 seviyesinden daha aşağıda. İşsizlik başvuruları bir yılı aşkın süredir 300,000'in altında gerçekleşyor ve işgücü büyüklüğüdikkate alındığında, işten çıkarmaların oldukça düşük oludğunu işaret ediyor.
Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin büyük bölümünün işsizliğin düşmeye devam edeceğini ve Fed yetkililerinin en düşük sürdürülebilir seviye olarak gördükleri seviyeye gelmesini beklediklerini ifade etti.
Enflasyon Hedefi
Yellen, Komite'nin enflasyonun Fed'in yüzde 2 olan hedefinin üzerine çıkmasını sağlayacak bir seviyeyi amaçlamadığını söyledi.
Fed Başkanı, "Ancak yüzde 2 bizim hedefimiz ve bu bir tavan seviye değil," şeklinde konuştu.
Fed'in başkanlarının ilk kez kamuoyu önünde ortak bir etkinlikte bir araya gelmesi, politika yapıcıların bir yol ayrımına yaklaşmaları ile birlikte gerçekleşti: Borçlanma maliyetlerini hızlı bir şekilde sıkılaştır, genişlemeyi durdur ve yeniden teşvikleri artırmak zorunda kal ya da enflasyonu yükseltme riskini göze al ve zaten tam istihdama yakın ekonomide aşırı ısınmaya neden ol.
Politika Sıkılaştırması
Fed sıfır seviyesi yakınındaki gösterge faii Aralık ayında yükseltmeye başladı ve bu artırımdan bu yana, finans piyasalrında artan volatilite ve küresel büyümeye ilişkin belirsixlikten dolayı, temkinli bir tutum takındı. FOMC'un son topnatısının tutanaklarına göre, politika yapıcılar Nisan ayında faiz artırımını tartıştı ve bazı üyeler,böyle bir artırımın aciliyet konusunda yanlış sinyal göndereceğni öyleyerek karşı çıkarken, bazıları bu adımın atılması gerektiğini savundu.
Yetkililer içinde bulunduğumuz dönemde, faizin bu yıl iki kex artırılacağı tahmininde bulunurken, yatırımcılar Fed'in yalnızca bir kez bile faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 50'nin altında görüyor.
ABD ekonomisi, istihdamdaki güçlü artışların tüketici harcamalarını artırması ile birlikte genişlerken, devam eden küresel riskler toparlanmayı yoldan çıkarma tehdidini getiriyor. 15-16 Mart toplantısının tutanaklarına göre, politika yapıcılar, yavaşlayan küresel büyümenin şirket yatırım planlarını azaltacapı ve ABD ihracatını daraltacağı endişesini taşıyor.
Eski Başkanlar Konuşuyor
Greenspan, 1990'larda kendi başkanlık dönemindeki uluslararası zorlukları işaret ederek, küresel gelişmelerin, ABD politika yapıcıları tarafından, kaçınılmaz bir şekilde dikkate alınması gerektiğni vurguladı.
Fed'in 14. Başkanı olarak 2006-2014 yılları arasında görev yapan Ben Bernanke ise küresel finansal zayıflığın ABD ekonomik görünümü için risk oluşturduğunu söyledi.
Bernanke, Amerikan ekonomisinin resesyona girmesi durumunda Fed'in faiz oranlarını çok fazla düşüremeyeceğini savunarak, 2008 küresel finansal krizindeki gibi kurumun parasal genişleme ve diğer mali politika araçlarını kullanabileceğini belirtti.
Fed'in 1987-2006 yılları arasında 13. Başkanı olarak görev yapan ve 4 farklı ABD başkanıyla çalışan Alan Greenspan de düşük üretim seviyesinin ABD ekonomisi için önemli bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi.
Greenspan, üretimle ilgili meseleler aşılamadığı takdirde, ABD ekonomisinin gelecekte çok fazla ileriye gidemeyeceği uyarısında bulundu.
Fed'in 12. Başkanı olarak 1979-1987 yılları arasında görev yapan Paul Volcker da Fed'den önce de resesyonların olduğunu hatırlatarak, ekonomideki sıkıntılı dönemlerin gereğinden fazla endişe yaratmaması gerektiğini kaydetti.
Volcker, kedisinden sonra Fed Başkanlığı yapan Greenspan, Bernanke ve Yellen'in kararlarını büyük bir saygıyla izlediğini de sözlerine ekledi.
Söz konusu 4 başkanın 37 yıllık görev sürelerinin, 1913'te kurulan Fed'in yaklaşık üçte birlik tarihine eş değer olduğu bildirildi.