HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ABD’de istihdam piyasasının sağlıklı olduğunu söyledi.

Kuzey Carolina’da gazetecilere verdiği demeçte Yellen işgücü piyasasının son bir yılda daha az sıkı hale geldiğini, ancak bugün işsizlik oranının tarihi standartlara göre çok düşük kabul edilebileceğini söyledi. Yellen "Benim kanaatim, istihdam yaratmaya devam ettiğimiz iyi ve sağlıklı bir işgücü piyasasına sahip olduğumuz yönünde." değerlendirmesini yaptı.

Yellen’ın açıklaması, ABD’de işe alımların 2021’den beri en düşük artışı kaydettiğini gösteren verinin ardından geldi. Veriye göre ADP özel sektör istihdamı Ağustos ayında 99 bin artışla piyasa beklentilerinin oldukça altında geldi.
Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 4,3’e yükseldi. Açık iş sayısı da aynı dönemde 2021’den beri en düşük seviyeye geriledi. Bu rakamlar resesyon endişelerini de beraberinde getirdi. Fed yetkilileri istihdam piyasasında daha fazla gevşemeye izin vermeyeceklerini belirtirken bankanın iki hafta içinde faiz indirimlerine başlaması bekleniyor.
Yarın açıklanacak Ağustos tarım dışı istihdam verisi piyasaların radarında. Yatırımcılar Fed’in 25 yerine 50 baz puanlık bir indirim yapıp yapmayacağına dair sinyaller arayacak.

Yellen faiz indirimi beklentisine dair yorum yapmadı.

Advertisement