Yen, İsviçre frangı karşısında rekor düşük seviyede
Yen, İsviçre Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz artışına gitmesinin ardından İsviçre Frangı karşısında rekor düşük seviyeye geriledi. Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faizleri değiştirmeyerek ultra gevşek para politikasını sürdürmüştü.
Yen, Japonya ile İsviçre’nin para politikasındaki ayrışmasının artması ve İsviçre Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi üzerine İsviçre frangı karşısında rekor düşük seviyeye geriledi.
Japon para birimi, İsviçre frangı başına 159,15 seviyesine gerileyerek 1979 yılından görülen rekor düşük seviyeyi aşmış oldu.
İsviçre Merkez Bankası (SNB) geçtiğimiz yıl negatif faiz seviyesine son vermişti. SNB Perşembe günü beklentilerle uyumlu şekilde faizleri yüzde 1,75 seviyesine yükseltirken Japonya Merkez Bankası ultra gevşek para politikasını sürdürerek geçtiğimiz hafta faizlerde değişikliğe gitmemişti.
Para politikasında ayrışma büyüyor
Sumitomo Mitsui Banking Corp. Başstratejisti Daisuke Uno, “Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile Avrupa merkez bankaları arasındaki para politikası farklılığı, BOJ’un beklenilenden daha güvercin hareket etmesi ve Avrupalı merkez bankalarının faizleri beklentilerin üstünde artırmasıyla daha da büyüyor. Avrupa para birimleri yene karşı güçleniyor ve trendin daha da hızlanması mümkün” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Japonya’nın Mayıs’ta art arda 19. ayında da açık vermesiyle geleneksel olarak güvenli para birimi olarak görülen yen için önemli bir olumsuzluk olarak görülüyor. İsviçre’de ise ticaret dengesi fazla veriyor.
BOJ Başkanı Kazuo Ueda Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bankanın yüzde 2 fiyat hedefine sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşmak için parasal genişlemeye devam edeceğini açıklamıştı.
Ueda’nın güvercin açıklamaları yeni diğer para birimleri karşısında baskı altına alırken, Japon para biriminin euro karşısında 2008’den bu yana en düşük, dolar karşısında ise yedi ayın en zayıf seviyesini görmesine neden oldu.
Gerekirse yine müdahale ederiz mesajı
Öte yandan aralarında Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki’nin de olduğu Japon yetkililer kur hareketlerini yakından izlediklerini ve geçtiğimiz yılın sonunda yaptıkları gibi gerekirse harekete geçmeye hazır oldukları konusunda uyarıda bulundular.
O dönemde yen, dolar başına 146’ya doğru zayıflayarak Japonya’nın 1998’den bu yana para birimini güçlendirmek için ilk müdahalesini yapmasına neden olmuştu.
Societe Generale Stratejisti Kit Juckes Japon para birimiyle ilgili değerlendirmesinde, “Zayıf yen yalnızca BOJ politika değişikliği ya da ABD getirilerinde düşüşle tersine çevrilebilir. Ekonomistlerimiz BOJ’un Temmuz ayında getiri eğrisi kontrolü (YCC) konusunda harekete geçmesini bekliyorlar. Faiz stratejistlerimiz de ABD tahvil getirilerinde bir düşüşün yakın olduğunu düşünüyor, ancak bu gerçekleşene kadar hayal kırıklığı devam edecek” ifadelerini kullandı.