TCMB'nin enflasyon tahmininde keskin artış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Erkan, TCMB'nin 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardığını belirtti. Erkan, TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarı olduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan ilk enflasyon raporu sunumunda bankanın yıl sonu enflasyon tahminlerinde keskin bir yukarı yönlü revizyona gittiğini açıkladı.
Erkan, bir önceki Enflasyon Raporu’nda yüzde 22,3 olarak öngörülen 2023 yıl sonu TÜFE tahmininin yüzde 58’e yükseltildiğini açıkladı. Erkan, para politikası ve miktarsal sıkılaşma önlemlerinin enflasyon ana trendine olumlu etkisinin 2024 ikinci çeyrekte görülmeye başlanacağını söyledi.
TCMB Başkanı, enflasyonda zirvenin yüzde 60 civarı ile 2024 ikinci çeyrekte görüleceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
TCMB, Erkan başkanlığında iki toplantıda politika faizini 900 baz puan artışla yüzde 17,50’ye yükseltti. Banka faiz açıklamalarında sıkılaşma sürecinin kademeli olacağını vurgulamıştı. Seçim sonrası artan kur, vergi ve maaş ayarlamaları ile yılın ikinci yarısında geçtiğimiz yıl kaynaklı baz etkisinin azalması üzerine birçok kurum Türkiye TÜFE tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye başlamıştı.
Geçiş süreci vurgusu
Daha önce yüzde 5 olarak açıklanan 2025 yıl sonu TÜFE tahmini ise yüzde 15’e yükseltildi. Böylece raporun tahmin ufkunda TCMB’nin resmi hedef olan yüzde 5’e dönülemeyeceğini tahmin ettiği görüldü. Buna karşın Erkan resmi hedefin yüzde 5 olarak değiştirilmeyeceğini söyledi.
Erkan, sunumunda “Öngördüğümüz dezenflasyon süreci öncesi geçiş sürecindeyiz. Dezenflasyon süreci beklentilerin çıpalanmasıyla hızlanacak” açıklamasını yaptı.
Önceki Enflasyon Raporu toplantılarından farklı olarak genel para politikası mesajlarıyla sunumuna başlayan Erkan, enflasyonun hedefe gelene kadar tüm araçların kararlı olarak kullanılacağını belirtti.
"TL araç üzerinde çalışıyoruz"
Toplantının soru cevap kısmında faiz artışında kademeli sürece vurgu yapan Erkan “Faiz artırımının etkisini ekonomide piyasa dinamiklerinde zarar vermeden, aşırılıklar oluşturmadan, kademeli gitmek bütün merkez bankalarının amacıdır” dedi.
Erkan, Fed’in bir anda faizde enflasyon üzerine çıkmadığı örneğini verdi.
Erkan, mevduat faizinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede olmasını önemsediklerini belirtti. Kur Korumalı Mevduat’ta çıkış stratejisinin sorulması üzerine ise Erkan, TL tasarruf araçlarını çeşitlendireceklerini, bunların zaman içinde açıklanacağını duyurdu.
Erkan, Hazine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında 2018’de imzalanan kamu bankalarının kur piyasasına müdahalesine izin veren protokolü ise kullanmadıklarını belirtti.
Çıktı açığının kapanması dezenflasyon sürecinin bir parçası olacak. Güçlü iç talep enflasyon ve döviz kurunu etkilemekte Enflasyon beklentileri yüksek seviyelerde katılık göstermekte. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlı Piyasa faizleri ve politika faizi arasındaki farkın azaltılmasını hedefliyoruz. Sürece mevduatlardan başlamamızın nedeni piyasa işlevselliği ve fiyat davranışlarını olumsuz etkilemesidir 100’ü aşkın düzenlemenin bileşken etkisi bankacılık sektörünün dinamiklerini değiştirmiş durumda. Birbirine geçmiş düğümü çözerken tek tek nokta atışı yaparak gitmek zorundayız. Parasal sıkılaştırma sürecini dinamik olarak optimize edeceğiz. Yatırımcı toplantılarına yeniden başlayacağızTCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan
Piyasada kur ve vergi artışları sonrasında enflasyon beklentileri yükselmişti
Kurda ve vergilerde yaşanan artışların etkisiyle Türkiye'de enflasyona ilişkin beklentiler de yukarı yönlü revize edilmişti. TCMB tarafından gerçekleştirilen Temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre 12 ay sonrası için yüzde 33,21 olmuştu. Bir önceki anket dönemindeki beklenti yüzde 30,65 olarak belirlenmişti.
Yıl sonuna ilişkin beklenti ise yüzde 38,55'ten yüzde 43,82'ye yükselmişti.