Yeni piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentileri yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerinden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde son durumda yüzde 30 seviyesinde bulunan bir haftalık repo faizi için ay sonu beklenti yüzde 33,68 olurken, 3 ay sonrası için beklenti yüzde 37,27 olarak gerçekleşti.
Piyasa katılımcılarının önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 45,28 oldu.
Bir önceki ankette bu oran yüzde 44,94 seviyesindeydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa katılımcılarıyla gerçekleştirdiği anketin Ekim sonuçlarına göre katılımcıların yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22'den yüzde 68,01 seviyesine çıktı.
24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 23,87'den yüzde 25,82'ye yükseldi.
Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 37,26 TL iken, bu anket döneminde 38,64 TL olarak gerçekleşti.
Katılımcıların 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,9 iken, bu anket döneminde yüzde 4,1 oldu. 2024 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,4 olarak kaydedildi.
Katılımcı sayısı 70'e çıktı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa katılımcılarıyla birlikte gerçekleştirdiği ankete güncelleme yapıldığını açıklamıştı.
TCMB'den yapılan duyuruda finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesine yönelik olarak uygulanan anketin katılımcı listesinin, anketin temsil gücünün artırılması amacıyla güncellenmesine karar verildiği belirtilmişti.
TCMB, katılım sürekliliğinin sağlanabilmesi için sadece kurumsal katılımcılara yer verildiğini ve kurumların belirlenmesinde; bankalar için aktif büyüklüğü, aracı kurumlar için aktif/portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye'deki portföy yatırım büyüklüğü, finansal kesim dışındaki firmalar için ise sektör seviyesinde aktif/ciro büyüklüklerinin nesnel kriterler olarak esas alındığını belirtmişti.
Bu güncellemenin ardından ankette finansal sektörden 29'u bankalardan, 24'ü de banka dışı olmak üzere 53, reel sektörden ise 17 katılımcı yer aldı. Böylelikle toplamda 70 katılımcıdan beklenti derlendi.