Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Yenilenebilir enerjide yerli üretim arttıkça fiyatlar düşecektir"
Haberler

"Yenilenebilir enerjide yerli üretim arttıkça fiyatlar düşecektir"

  • ISTRICH Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Günder Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kutay Kaleli Bloomberg HT'ye "yerli üretilen hücre ithalden daha pahalı şu anda mesela teşvikli santrali yapmak teşviksiz santrali yapmaktan daha pahalı. Tabi böyle olunca yatırımcı şapkasını önüne koyuyor fizibilite yapıyor ne yaparsam daha faydalı olur diye bakıyor. Ama ben fiyatların bu şekilde süreceğini düşünmüyorum yani yerli üretim arttıkça fiyatlarda aşağı doğru gelecektir. Zaten bu teşvik mekanizmasıyla da hedeflenen bu" dedi.

Giriş: 05 Nisan 2025, Cumartesi 13:22
Güncelleme: 05 Nisan 2025, Cumartesi 13:22

ISTRICH Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Günder Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kutay Kaleli Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programına konuk oldu.

Kaleli yenilenebilir enerjide çok fazla yatırım yapılması gerektiğini özellikle günşe enerjisinde büyük bir potansiyel olduğunu belirtti.

Yenilenebilir enerji hakkında bilgi veren Kaleli, “Türkiye yenilenebilir enerjide ciddi adımlar atmış bir ülke. 2024’te her ne kadar pazarda bir daralma yaşandığı düşünülse de öyle değil, kurulu güçlerin ciddi oranda arttığı, yenilenebilir enerji oranın da Türkiye içinde arttığı bir yıl olarak oldu. 2025’in 1 Nisan itibariyle toplam kurulu gücümüz 117 bin 875 megavata geldi. Bunun içinde güneşin payı 21 bin 621, rüzgarın payı 13 bin 098 megavat, ikisini de topladığımızda yüzde 30 gibi bir rakam yapıyor. Bunun yanında hidroelektrik santralleri, jeotermal ve biyokütleleri de eklediğimizde yaklaşık 70 bin megavatlık bir rakama geliyor. Bu rakamda Türkiye’nin toplam kapasitesinin yüzde 60’ı. Bu çok önemli bir oran çünkü Avrupa’ya baktığınızda, Amerika’ya veya gelişmiş ülkelere baktığınızda yüzde 50-yüzde 45’ler seviyelerini görüyoruz. Yerli kaynaklardan elektrik üretim oranına bakarsak da burada yerli kömürü de eklememiz gerekiyor onun da yüzde 9 gibi bir payı var. Yani toplamda yüzde 80 oranında biz yerli kaynaklarımızla elektrik üretiyoruz. Geri kalan yüzde 20’de de doğalgaz ve ithal kömür var. Dolayısıyla halen Türkiye’nin enerjisinin kabaca yüzde 40 civarındaki bölümünü doğalgaz ve ithal kömür kaynaklarıyla üretiyoruz. Bunun için de tabi yenilenebilir enerjiye çok daha fazla yatırım yapmamız lazım. Bakanlık geçmişten bugüne sürekli yenilenebilir enerjiyi güneş ve rüzgarı destekler pozisyonda” dedi.