Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: 4 milyar metreküp doğalgazı özel sektöre devredeceğiz

Yıldız: 4 milyar metreküp doğalgazı özel sektöre devredeceğiz

Enerji Bakanı Yıldız, "Batı hattındaki 4 milyar metreküp doğalgazı özel sektöre devredeceğiz" dedi

Giriş: 21 Haziran 2013, Cuma 12:56
Güncelleme: 21 Haziran 2013, Cuma 12:57

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan batı hattıyla transfer edilen gazın 4 milyar metreküpünün özel sektöre devri için çalıştıklarını belirtti.

Taner Yıldız, Rusya'nın St Petersburg kentinde yapılan Uluslararası Ekonomik Forum'a katılımının ardından, ziyaretiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Rusya, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve heyeti ile görüşmede batı hattındaki 4 milyar metreküp doğalgazın özel sektöre devri ile ilgili gerek kontrat devri, gerekse de miktar devri ile ilgili görüşme yaptıklarını dile getiren Yıldız, "Yetkililer, konuyla ilgili biraz süreye ihtiyaçları olduğunu söylediler. Bizim amacımız daha fazla liberalleşen rekabet ortamında oluşan alanda bu 4 milyar doların da özel sektöre devredilmesini sağlamak. Bizim irademizde her hangi bir tereddüt yok, ancak tarafları olan bir anlaşmadan bahsettiğimiz için biraz daha bekleyeceğiz" dedi.

Gazpromla doğalgaz depolama alanlarıyla yatırım konusunu da görüştüklerini kaydeden Yıldız, diğer şirketlerde olduğu gibi bu yatırım imkanlarının hangi alanlarda olduğuna dair ilgili taraflara açıklamada bulunacaklarını söyledi.

-Avrupa devleri yatırım için gelecek-

Forumda yaptığı önemli görüşmelerden birinin de Rusya Enerji Bakanı Aleksand Novak ile yaptığı görüşme olduğunu vurgulayan Yıldız, Türkiye ve Rusya arasındaki enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili konulara değindiklerini belirtti. Avrupa'da faaliyet gösteren ve Türkiye'de yatırım planlayan birçok dev firmanın üst yöneticisi (CEO) ile görüştüklerini aktaran Bakan Yıldız, şirketlerin Türkiye'deki siyasi istikrara duydukları güvenin göstergesi olarak önümüzdeki süreçte yatırım için hevesli olduklarını belirttiklerini aktardı. Türkiye'deki olaylarla ilgili soruları da bütün şeffaflığıyla yatın verdiğini belirten Yıldız, şirketlerin yatırım kararı aldıklarını ve bu karar üzerinde çalışmalara devam edeceklerini vurguladıklarını söyledi.

-Suriye krizi projelerimizi etkilemez-

Suriye'deki kriz konusunun, farklı yaklaşımlara sahip Rusya ve Türkiye arasında nükleer alanında yapılan çalışmalara etkisinini değerlendiren Bakan Yıldız, "Her ülke aynı şekilde düşünecek ve aynı tarzda siyaset yürütecek diye bir kaide yoktur, Bizim doğrularımızı uluslararası kamoyuna sayın Başbakanımız anlatarak oradaki katliama seyirci kalınmayacağını belirtti. Bu anlamda BM Güvenlik Konseyin'de farklı düşünenler var. Nükleer güç santralleri, doğalgaz boru hatları ve diğer konularla ilgili projelerde siyasi konulardan izole edilmiş, ayrıştırılmış bir yapı öngörüyoruz. Projelerimize devam ediyoruz bu manada her hangi bir etkilenme söz konusu değil" diye konuştu.

-Akkuyu NGS'ye yerli kaynak-

Rosatom Genel Direktörü Sergey Kirienko ile yapılan görüşmede, daha önce de belirtilen şekilde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki (Akkuyu NGS) insan kaynaklarının Türkiye'de yetişen mühendislerden olması gerektiğini ve kendi insan kaynaklarımızla burayı işletmek istediklerini vurguladıklarını kaydeden Yıldız, projeyle ilgili varılan mutabakat kapsamında öğrencilerin Moskova'da eğitime devam ettiklerini söyledi. Yıl içerisinde projede istihdam edilmek üzere eğitim alacak öğrencilere 100 kişi daha ekleneceğini dile getiren Yıldız, "Aynı zamanda Türkiye'de Rus hocalarının ve mühendislerin gelip eğitim vermesini sağlayacak alanı oluşturmak istiyoruz. Mühendislerimizin her iki alanda geliştirilmesini sağlayarak, Rusça ve İngilizce dillerini bilen, nükleer güç santralinde stajını yapmış toplam sayısı 600 kişilik mühendis ordumuzla bu santralleri yönetmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS projesine Türk firmaların katılımının sağlanmasının önemli olduğunu ve bu katılımı en az 8-10 Türk müteahhit şirketiyle yapmak durumunda olduklarını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında, Elektro-mekanik kısımdan inşaata varıncaya kadar, teknolojik hizmetlere varıncaya kadar çalışmalar yapılacak. Bir katalok firmalar listesi oluşturuyoruz. Projede ne kadar fazla yerli sanayi ve firma kullanılırsa, Türkiye ekonomisine o kadar katkı sağlar. Amacımız budur."