Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: Türkiye'de 326 diri fay hattı mevcut

Yıldız: İstanbul'da diri fay hattı yok

Bakan Yıldız, "Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası"na göre Türkiye'de 326 tane diri fay olduğunu belirterek "İstanbul'un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır" dedi

Giriş: 19 Haziran 2012, Salı 10:04
Güncelleme: 20 Haziran 2012, Çarşamba 11:24

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi'nde olabilecek bir depremin tsunami etkisinin görülmediğini, 3'üncü boğaz köprüsünün yeri de diri fay üzerinde olmadığı için deprem açısından risk görülmediğini bildirdi.

Güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası ile ilgili Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde basın toplantı düzenleyen Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın mensuplarının soruları üzerine, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi'nde olabilecek bir depremin tsunami tesirinin bulunmadığını kaydeden Yıldız, 3'üncü boğaz köprüsüyle alakalı da yer seçiminin diri fay üzerinde olmadığını, dolayısıyla orada da deprem açısından bir risk görülmediğini söyledi.

Köprü, yol, demiryolu, doğalgaz veya petrol boru hattı gibi yapıların diri fay hatlarının üzerinde bulunmaması gerektiğini anlatan Yıldız, ''Bu yüzdendir ki diri fay hatlarının bir koruma alanı bulunmakta. O alan içerisinde siz stratejik bir bina, baraj veya gölet yapamazsınız'' dedi.

Marmara Bölgesi'nde 1766, 1894 yıllarında depremlerle aktif hale gelmiş diri fay hatları bulunduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Akademik çevrelerde bile tarihi belli olmamakla beraber 'bakın 1754 yılında önceden oldu, 1999 yılında Adapazarı ve Düzce depremleriyle yenilendi' denilebiliyor... Aritmetik olarak, matematiksel olarak, çarpma, bölme yaparak 'bugün de şurada şu deprem olur' diye tahminde bulunmak bilimsel dayanağı olmayan konulardır. Yani (bundan 3 yıl sonra deprem olacak, 2,5 yıl sonra şöyle olacak) demek yanlıştır. Bunların zaman eğrileri farklılık göstermektedir. Altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum, deprem konusunda herhangi bir tarih vermemiz söz konusu değildir, bunu yapmak da doğru değildir.''

-Depremin nükleer santrale etkisi

''Yapılan ve yapılması planlanan nükleer santraller açısından fay haritası nasıl bir tablo ortaya koyuyor?'' şeklindeki soru üzerine Yıldız, nükleer santral tesisinin yapılacağı alanın yüzeyinde deformasyon oluşturacak, depremden etkilenecek bir yerde olmaması gerektiğini ve Türkiye'de yapılacak santrallerin de bu hususa dikkat edilerek dizayn edileceğini vurguladı.

Akkuyu'da kurulacak santralin herhangi bir fay üzerinde bulunmadığını ifade eden Yıldız, ''İkincisi de uzakta olabilecek bir depremin merkezi nerede olursa olsun, 100 kilometre, 500 kilometre ileride olabilecek bir depremin o santral merkezinde oluşturacağı yer hareketleri önceden tespit edilerek, belli bir emniyet katsayısı ile bunlar dizayn edilmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Allah vermesin Türkiye'de 9 büyüklüğünde herhangi bir deprem olmamıştır ama 9 büyüklüğünde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir ve hiç tereddütsüz Türkiye'nin en sağlam yapısı olma iddiasında olacaktır'' dedi.

''Bize şu yapılmak isteniyor, (siz bu fay kırığının üzerine bir tane bina yapıyorsunuz, bu binayı yapanlar da 20-25 milyar doları görmeden yapıyor)'' diyen Yıldız, böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını, Akkuyu'nun onlarca rapor dikkate alınarak seçildiğini bildirdi.

Ermenistan sınırında bulunan Metsamor Nükleer Güç Santrali'nin bulunduğu bölgede herhangi bir risk olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, Metsamor'un Türkiye sınırına 16 kilometre, Iğdır'a da 30 kilometre uzaklıkta bulunduğunu, santralin depremsellik dışında da tehlikeli olduğunu söyledi. Yıldız, ''Yeni bir fay hattı orada oluşmuş değil ama bu oranın riskini azaltmış olmuyor. O santral işletmecilik açısından da güvenirliğini yitirmiş bir santraldir'' dedi.

Bakan Yıldız, söz konusu santralin kapatılması yönünde uluslararası arenadaki gayretlerinin devam edeceğini de bildirdi.

-İstanbul merkezde diri fay hattı yok

İstanbul'da yeni bir diri fay hattı olup olmadığının sorulması üzerine Enerji Bakanı, İstanbul'un merkezinde, Beyoğlu'nda, Bakırköy'de diri fay hattı bulunmadığını söyledi.

Taner Yıldız, ''Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul'un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır'' diye konuştu.

Türkiye'nin dünyadaki en önemli deprem hatları üzerinde bulunan ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Yıldız, ''Bu harita şu gerçeği söylüyor, biz depreme mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Ama bu deprem yarın olacak anlamında söyleniyorsa, bu kısmı yanlış diyorum'' dedi.

-Denizlerdeki depremsellik de araştırılıyor

Yeni yaptıkları gemiyle beraber denizlerde de depremsellik çalışmaları yapılacağını kaydeden Yıldız, önümüzdeki 4-5 yıl yoğun bir çalışmanın kendilerini beklediğini söyledi.

''Bu haritaya bakarak vatandaşlar nereden ev almaması gerektiğini öğrenebilir mi?'' şeklindeki soru üzerine Yıldız, isim olarak cevap vermesinin şu anda doğru olmadığını, fakat vatandaşların depreme dayanıklı binalarda oturmalarını tavsiye ettiğini kaydetti.

-Dağlıca saldırısı

Bir gazetenin, ''Bir acı haber de Dağlıca'dan geldi, bu konudaki değerlendirmeleriniz neler?'' şeklindeki sorusuna Yıldız, ''Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve terör örgütünün de inşallah en kısa zamanda bunun cevabını alacağını söylemek istiyorum'' dedi.