Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCMB 2024 enflasyon tahminini yükseltti

TCMB 2024 enflasyon tahminini yükseltti

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önceki raporda yüzde 36 olan 2024 yıl sonu tüketici fiyat endeksi artışı tahminini yüzde 38'e çıkardı. Karahan, önceki raporda yüzde 14 olarak açıklanan 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmininin aynı seviyede bırakıldığını söyledi.

Giriş: 09 Mayıs 2024, Perşembe 10:32
Güncelleme: 09 Mayıs 2024, Perşembe 14:17

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda 2024 enflasyon tahminini, tahmin aralığının üst bandını değiştirmeden yükseltti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından bankanın Ankara'daki idare merkezinde yapılan enflasyon raporu sunumuna göre 2024 enflasyon tahmini yüzde 38'e çıkarıldı. Bir önceki raporda 2024 enflasyon tahmini yüzde 36 olarak belirlenmişti.

Tahmin aralığının üst bandında ise değişiklik yapılmadı. Bu oran yılın ikinci enflasyon raporunda da yüzde 42 olarak korundu.

TCMB Başkanı Karahan'ın sunduğu enflasyon raporunda 2024 yılı için gıda enflasyonu tahmini de yüzde 34,6'dan yüzde 35,5 seviyesine çıkarıldı. 2024 ortalama petrol fiyatı varsayımı da 83,6 dolardan 86,4 dolara çıktı.

2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 14 seviyesinde korundu. 2026'da da daha önce öngörüldüğü gibi tek haneli enflasyon beklentisi kaydedildi. TCMB 2026'da enflasyonun yüzde 9'a gerileyeceği görüşünde.

Sıkı politika mesajları yinelendi

TCMB Başkanı Fatih Karahan yaptığı sunumda ve enflasyon raporuna ilişkin soru-cevap bölümünde şahin mesajlarına devam etti.

Karahan, “Haziran'dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Karahan "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız. Bundan sonra da enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında zirvenin yüzde 75-76 olması bekleniyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan 2024 enflasyon tahmininin güncellenmesinde makro ekonomik gelişmelere dikkat çekti.

Dirençli seyreden talep koşulları nedeniyle yılın ilk yarısında çıktı açığının önceki rapor öngörülerine göre daha yukarıda olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Karahan, sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini vurguladı.

Karahan, bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellemelerinin 2024 yılı enflasyon tahminini 0,4 puan artırıcı yönde etkilediğini ifade etti.

Karahan, "İlk 4 ayda tahminlerimizin 4 puan üzerinde bir enflasyon gerçekleşti. Bunu telafi etmek ek sıkılaşma ile dahi çok kolay değil. İlk 4 ay gerçekleşmesi ile yüzde 36 hedefini baz senaryo olarak korumayı doğru bulmadık, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşmaya hazırız" diye konuştu.

Karahan Mayıs ayında 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini, bunun yanı sıra, olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaşacağını ifade etti. Karahan enflasyonda Mayıs'taki zirveyi yüzde 75-76 olarak gördüklerini belirtti.

Akçay: Enflasyonun tahmin aralığının üst bandını aşacağı kanaatinde değilim

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın sunumunda TCMB Başkan Yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da değerlendirmelerde bulundu.

Cevdet Akçay iki puanlık yukarı yönlü güncellemenin önemli bir güncelleme olmadığını, bazı varsayımlara göre yıl sonunda hâlâ yüzde 36'lık enflasyonun olası olduğunu belirtti. Akçay, yıl sonunda tahmin aralığının üst bandı olan yüzde 42'nin kesinlikle aşılmayacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

Piyasa katılımcıları anketinde son beklenti yıl sonunda enflasyonun yüzde 44,16 olması yönünde.

Akçay kendilerinin 'endişe sektörü' içinde olduklarını, bunun yanında verdikleri bantla ilgili hiçbir sıkıntıları olmadığını söyledi.

"Likidite fazlasının geçici olduğunu düşünüyoruz"

TCMB Başkanı Karahan para politikasına ilişkin farklı alanlara da vurgu yaptı. Aktif likidite yönetimine vurgu yapan Karahan son dönemde piyasada oluşan likidite fazlasının geçici olduğunu düşündüklerini dolayısıyla şu aşamada TL depo alım ihaleleriyle devam edileceğini belirtti.

Karahan likidite fazlasının kalıcı olması durumunda başka enstrümanların da devreye girebileceğine işaret etti.

Swaplarda yaşanan değişimin etkisiyle son günlerde piyasada likidite fazlası oluşmuş, TCMB buna karşılık olarak Şubat ayından sonra ilk kez TL depo alım ihalesi başlatmıştı.

Karahan sunumunda likidite durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:

KKM kur farkı ödemelerinin ve 2023 son çeyreğinde artan TCMB taraflı swap bakiyesinin yol açtığı likidite fazlasını sterilize ettik. Zorunlu karşılıklarda yaptığımız artışlarla piyasadan 1 trilyon TL’den fazla likidite çektik. Likidite fazlasının sterilizasyonu için aralık ayında TL depo alım ihalelerine başladık.

Enflasyon mücadelesine zarar vermeden rezerv biriktirilecek

Karahan'ın sunumunda rezervlere ilişkin vurgular da öne çıktı.

Karahan, son rapor döneminden Mart ayı PPK toplantısına kadar olan süreçte, rezervlerde bir düşüş yaşandığını, Mart toplantısında yapılan ilave parasal sıkılaştırmanın yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını söyledi.

22 Mart – 26 Nisan döneminde, yabancı para cinsi mevduatların 7 milyar dolar gerilediğini, rezerv yönetimi kapsamında, TCMB taraflı swap bakiyesinin önemli ölçüde azaltıldığını söyleyen Karahan bu dönemde, brüt rezervler yatay seyrettiğini, swap hariç net rezervlerin ise 16,4 milyar dolar iyileştiğini söyledi.

Karahan, "Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda ise son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır" dedi.

TCMB'nin bir rezerv hedefi olmadığını belirten Karahan, enflasyonla mücadeleye olumsuz etki yapmadan rezerv pozisyonunu düzeltmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Kredi kartında ek önleme gerek yok"

Sunumunda dezenflasyon sürecinde talebin seyrine ilişkin de değerlendirmeler yapan Karahan bu bağlamda kredi kartı harcamalarına da değindi.

Karahan, "Elimizdeki veriler kredi kartı ile yapılan harcamalarda zayıflamaya işaret ediyor. Şu aşamada kredi kartı faizleri konusunda ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini söyleyen Karahan böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine girileceğini ifade etti.

Karahan talepteki dengelenmede para-maliye politikasının eşgüdümüne de vurgu yaptı.

Karahan, tüketici eğilim anketi mikro verilerinin, tüketicilerin enflasyon beklenti seviyesi yüksek olmakla birlikte, son dönemde bir miktar düşüş kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

500 TL'lik banknotlar çıkacak mı?

Sunumda Karahan'a 500 TL'lik banknotların çıkıp çıkmayacağı da soruldu.

Bu konuda kapıyı kapatmayan Karahan, tedavüldeki küpür kompozisyonuna ilişkin gelişmeleri izlediklerini, ihtiyaç olması durumunda gerekli adımların atılabileceğini belirtti.