TCMB enflasyon tahminini yükseltti
-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltti. TCMB'nin bir önceki raporda yıl sonu beklentisi yüzde 60,4 olmuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon tahminini Orta Vadeli Program ile aynı seviyeye çekti.
Yılın son enflasyon raporunda bankanın yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye çıkarıldı. 2022 yılında enflasyonun yüzde 65,2 ile kapanacağını öngören TCMB takip eden yıl için ise keskin bir düşüş öngörüsünde bulundu. Buna göre TCMB 2023 yılında enflasyonun yüzde 22,3 olacağını tahmin etti. Bir önceki raporda bu tahmin yüzde 19,2 olarak kaydedilmişti.
TCMB bu beklentilere veri sunan göstergelerde de tahminlerini yukarı çekti. 2022 yıl sonu için gıda enflasyonu beklentisi yüzde 71,3'ten yüzde 75'e çıkarıldı. 2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini 99,6 dolardan 100,5 dolara çıktı.
Sunumu gerçekleştiren TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz patikasını savunarak 350 baz puanlık faiz indirim döngüsü için “Aldığımız kararların, 2023 yılı içerisinde ekonomimizin dayanıklılığını artırarak arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.
Kavcıoğlu sunumda "Küresel büyümeye yönelik karamsarlığın arttığı ve jeopolitik risklerin sürekli tırmandığı bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir ortamda, yapısal olarak güçlenen cari fazla kapasitemizin en önemli unsuru olan sanayi üretiminde yakaladığımız ivmenin ve istihdamdaki artışın sürdürülmesi için finansal koşulların, özellikle finansman maliyeti kanalıyla destekleyici olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kur korumalı mevduatla ilgili sorular yanıtsız kaldı
Sunumun soru-cevap bölümünde daha önce kamuoyuna yansıyan kur korumalı mevduatın TCMB'ye getirdiği maliyetle ilgili sorular yanıtsız kaldı.
Başkan Kavcıoğlu, söz konusu sorulara karşılık olarak bankanın gelir-gider kalemlerini yıl içinde açıklamadığını, yıl sonunda bütün kalemlerini bilançolarında yayınlayacaklarını söyledi. Kavcıoğlu, sadece KKM değil, rezerv kaynaklarının diğer kalemlerinin güçlendirilmesiyle ilgili ödedikleri komisyonlar olduğunu, hepsini bir arada değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Bu konuda bir şeyin gizlenmesi ya da saklanmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Kavcıoğlu, iki ay sonra bütün hesapların bankanın bilançosunda görüleceğini vurguladı.
"Bankalarda sistemik risk ihtimali sıfır"
Soru cevap bölümünde gündeme gelen temel konulardan biri de bankacılık sektörünün TCMB'nin menkul kıymet tesisi düzenlemeleri dolayısıyla dikkat çektiği bilanço riski oldu.
Bu konuda daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, banka genel müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantıda bu konuda bankaların şikayette bulunduğu belirtilmişti.
Kavcıoğlu, bankacılık sektörü risklerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile birlikte yakından izlediklerini belirterek “Sistemik risk oluşturacak adımları niye atalım” değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyon Raporu toplantısında bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yaptıkları toplantıda sistemik risk endişesini yöneltmesinin sorulması üzerine Kavcıoğlu “Bankalar tarafından o toplantıya katılan arkadaşlardan bize bu yönde bilgi gelmedi. Bize intikal etmiş bişey yok, doğru da bulmuyorum konuşulmasını” dedi.
Toplantıdan haberdar olduğunu belirten Kavcıoğlu geçmişte de maliye bakanlarının benzer toplantılarında TCMB başkanlarının bulunmadığını belirtti.
Bankacılık sektörünün bütün rasyolarının çok güçlü olduğunu belirten Kavcıoğlu “Endişeler olabilir ama sistemik risk oluşması ihtimali sıfır” dedi.
Kavcıoğlu “Türkiye’nin 10 yıllık, 5 yıllık tahvillerini herkes alabilir. Hazine’nin de 20 yıllık tahvil ihracına başlaması gerek” ifadelerini kullandı.