Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yoksul ülkeler için kış 'karanlık' geçecek

Yoksul ülkeler için kış 'karanlık' geçecek

  • Bir yandan gelişmiş ülkelerin maliyeti ne olursa olsun enerjiye ulaşabilmesi bir yandan güçlü doların ülkeleri yakıt ya da borç ödemeleri arasında seçime zorlayacak olması, yoksul ülkeleri bu kış uzun süreli elektrik kesintilerine mahkum edecek.

Giriş: 08 Kasım 2022, Salı 16:20
Güncelleme: 08 Kasım 2022, Salı 16:20

Kış mevsimini atlatmak için yeterli petrol ve gaz satın alan gelişmiş ülkeler nedeniyle piyasasının dışında kalan dünyanın en fakir ülkelerinin çok daha fazla maliyet yüküyle karşılaşacağı belirtiliyor.

Petrol ve doğalgazın gelişmiş ülkelerce daha kolay tedarik edilebilir olmasının, gelişmekte olan ülkeleri daha uzun süreli ve yoğun elektrik kesintilerine maruz bırakacağı ve fabrika kapanmalarına neden olacağı öngörüsü yapıldı.

Credit Suisse Enerji Analisti Saul Kavonic, "Avrupa'daki enerji güvenliği endişeleri, gelişen dünyada enerji yoksulluğunu tetikliyor" dedi.

Kavonic, Avrupa’nın maliyeti ne olursa olsun diğer ülkelerden gaz ihtiyacını karşıladığına dikkat çekti.

Zor seçim

Gerek siyasi gerilimler gerek doğa olayları nedeniyle zorlu bir yazı geride bırakan Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Filipinler bir miktar rahatlamış olsa da bu durumun uzun sürmeyeceği belirtiliyor. Zira, yaklaşan soğuk havalar bu ülkeler için yeni bir sınav niteliğinde.

Güney Asya'nın uzun vadeli tedarik sağlama şansının zayıf olduğu vurgulanırken güçlü doların ülkeleri yakıt satın almak ya da borç ödemeleri yapmak arasında seçim yapmaya zorladığı ifade edildi.

Öte yandan küresel yakıt tedarikçileri bu tür risklerle karşı karşıya kalan ülkelere satış yapma konusunda giderek daha temkinli davranıyor.

Gaza talep artacak

Aynı zamanda, Avrupa gelecekte daha fazla yakıt sağlamak için yüzen LNG terminallerinin inşaatını hızlandırıyor. Almanya, İtalya ve Finlandiya fabrikaları güvence altına alırken Hollanda, Eylül ayında yeni yüzer terminallerden LNG ithal etmeye başladı.

BloombergNEF'e göre Avrupa'nın doğalgaz talebi 2026'ya kadar yaklaşık yüzde 60 artacak.

Pakistan, Bangladeş ve Tayland gibi gelişmekte olan ülkeler ilk kez Almanya ve kendi büyüklüklerinin birkaç katı olan diğer ekonomilerle fiyat rekabeti yapmak zorunda kalıyor.