Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ersoy Erkazancı Afrika parlamaya hazır

Afrika parlamaya hazır

Giriş: 01 Haziran 2024, Cumartesi 14:49
Güncelleme: 02 Haziran 2024, Pazar 13:38

29-31 Mayıs tarihleri arasında Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen GITEX teknoloji fuarına katıldım. Bu etkinlikte, Fas Büyükelçimiz İlker Kılıç ile görüşme şansım oldu ve aynı zamanda ticaret müşavirimiz Burcu Özergül Çolak ile tanıştım. Fas Büyükelçimiz İlker Kılıç'tan Fas ile ilgili bilgileri ilk ağızdan dinlemek çok önemliydi. Dubai’de çok başarılı işlere imza atan İlker Bey’in, Fas’la Türkiye arasında çok iyi bir köprü olacağını söyleyebilirim. Dubai girişimcilik ekosisteminden tanınan Alper Çelen de oradaydı. Türkiye’den dokuz şirket fuara katılım gösterdi; bunlardan sekizi milli katılım, biri ise bireysel katılım şeklindeydi.

Milli katılım gösteren şirketler arasında Gtech, Alienfence, Mia, Pia, AVSOS, Plan S, Telenity ve Teamsec yer alırken, Medianova bireysel katılım sağladı.

Fas, Kuzey Afrika’nın önemli ülkelerinden biri. Fosfat üretimi ve tarım, ülkenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Ayrıca, Dünya Kupası’ndaki başarılarıyla da adından söz ettiren Fas, 2030 Dünya Kupası’nın bir ayağına ev sahipliği yapacak. Türk vatandaşları için vize uygulaması bulunmuyor ve burada geçirdiğim süre boyunca çeşitli alışveriş merkezlerinde birçok Türk markasıyla karşılaştım. Büyükelçimiz, Fas’ta yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının yaşadığını ve özellikle üretim alanında başarılı olduklarını belirtti. Burada Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar olduğunu gözlemledim. Fas'ta 200'den fazla Türk şirketi var. Otomotiv yedek parça sektöründe de büyük fırsatlar var. Ve Fas'ın ABD ve AB dahil geniş bir Serbest Ticaret Anlaşması ağına sahip olması, bu potansiyeli daha da artırıyor.

Fas bazı yönleriyle Türkiye’ye benziyor. Müslüman bir ülke olması, Afrika ile Avrupa arasında bir köprü görevi görmesi, eğlence tarzı ve muhafazakarlarla liberallerin birlikte yaşaması, bana Türkiye’yi hatırlattı. Fas, gelişmekte olan bir ülke olarak önemli bir potansiyele sahip.

Konferansta en çok dikkat çeken şey, etkinliğin çok kalabalık olmasıydı. Bu sene ikincisi düzenlenen fuarın büyük ilgi görmesinin sebeplerinden biri, Afrika kıtasının hızlı büyümesi ve Fas’ın bu bölgenin merkezi olma yolunda attığı adımlar. Yapay zeka, fuarda en çok konuşulan konulardan biriydi. Ben de bir panelin yöneticiliğini yaptım. Bu panelde, Afrika’da e-ticaretin önlenemez yükselişi tartışıldı. Fırsatlar ve zorluklar ele alındı ve bu sektörün nasıl büyüyeceği konuşuldu. Panel katılımcıları arasında Jumia, DHL Express, Express Pay ve Salla şirketleri yer aldı. Özellikle Afrika’da e-ticaretin çok büyüyeceği ancak ülkelerin farklı regülasyonlarının zorluklar yaratacağı konuşuldu.

Medianova'nın kurucusu ve CEO'su Serkan Sevim, “Afrika’nın dijital manzarası hızla gelişiyor ve e-ticaret ile medya akışı bu sürecin başını çekiyor. Medianova olarak, üst düzey CDN ve bulut güvenliği çözümleri sağlayarak bu büyümeyi destekliyoruz. Afrika’nın potansiyeline inanıyoruz ve dijital dönüşümün bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz.” dedi.

Ayrıca Gtech Yönetici Ortağı Gürhan Taşkaya, Teamsec Kurucu CEO’su Esad Erkam Köroğlu ve Telenity’den Feyyaz Atalay ile de görüştüm. Afrika pazarındaki hareketliliğe vurgu yaptılar. Alper Çelen de venture stüdyolar konusunda bir sunum yaptı.

Özellikle Türk girişimcilerin bu bölgeye daha yakından bakmasını tavsiye ediyorum. Afrika’daki bu büyüme potansiyeli, birçok yeni fırsat sunuyor.