Görüntülü arama teknolojilerinde rekabet artıyor
Koronavirüs salgınının, dünyadaki insanları evden çalışmaya zorunlu kıldığı bu dönem görüntülü arama hizmetlerinin kullanımında adeta patlama oldu.
Sanal toplantılar ve özelleştirilebilir fotoğraf arka planları gibi eğlenceli eklentileri barındırma yeteneği sayesinde 300 milyon kullanıcıya ulaşan Zoom en popüleri olarak karşımıza çıkıyor.
Zoom'un günlük aktif kullanıcı sayısının üç ayda 10 milyondan 300 milyona çıkmasının nedeni koronavirüs salgını. Video konferans uygulaması Zoom'u, 20 ülkeden 90.000 okulun iletişim için kullanmaya başlamasıyla birlikte şirket adeta zirve
noktasına ulaştı.
Zoom'un CEO'su Eric Yuan, Koronavirüs salgını nedeniyle Zoom ve benzeri dijital iletişim araçlarının kullanımı siyasi partiler, şirket ofisleri, eğitim kurumları ve dünya çapındaki sosyal izolasyon uygulamaları nedeniyle evden çalışmaya başlayan milyonlar
arasında bir hayli arttığını dile getirdi. Hatırlarsanız Yuan, kullanıcıların ve kendilerinin gizlilik ve güvenlik beklentilerini karşılama konusunda yetersiz kaldıklarını kabul ederek yaptığı açıklamada bunun için özür dilemişti. Yuan, kullanıcılara , önümüzdeki 3
ay içinde bu sorunları tanımlama, üzerine gitme ve çözme hususunda ön alıcı bir faaliyete girişeceklerine dair söz verdi.Bu söze ilişkin geçtiğimiz günlerde yeni sürüm Zoom 5 için AES 250-bit GCM şifreleme özelliğini içeren sürümünü duyurdu.
Araştırma şirketi Apptopia'nın verilerine göre, en fazla aktif kullanıcı sayısına sahip Zoom'u Microsoft'un iş dünyasına hitap eden Teams uygulaması takip ediyor.
Şu andaki en popüler görüntülü konuşma uygulamalarından biri olan Zoom aynı anda 99 kişinin görüntülü konuşma yapmasına izin veriyor ve özellikle iş dünyasında bir hayli etkili oluyor. Uygulamanın artan popülaritesi sayesinde şirketin piyasa değeri de büyük bir yükselişe geçmiş durumda. Geçen yıl 36 dolarla başlayan Zoom hisse senedinin fiyatı 24 Nisan Cuma günü kapanış değeri 158 dolardı.
ZUCKERBERG DE GÖRÜNTÜLÜ ARAMA HİZMETLERİNDEKİ YÜKSELİŞE KAYITSIZ KALAMADI
Diğer yandan teknoloji devi Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, 24 Nisan Cuma akşamı Messenger uygulamasının Messenger Rooms adlı yeni bir video konferans sürümünü oluşturduğunu açıkladı. Video duyurusunda Zuckerberg, yeni hizmetin kullanıcıların zaman sınırı olmaksızın aynı anda 50 kişiyle toplantıyapmasına olanak tanıyacağını söyledi. (Zoom'un ücretsiz sürümü 100 kişiye kadar izin verir, ancak maksimum 40 dakika sürebilir.) Facebook kullanıcıları Facebook hesapları olmasa bile Messenger Odalarına davet edebilecekler. Zuckerberg'in duyurusu ile bırlikte 24 Nisan günü Zoom hisse fiyatları günü %6 gerilemeyle kapadığını da aktaralım.
Zuckerberg'in açıkladığı başka bir özellik Messenger Rooms'un AI özellikli sanal arka planlara sahip olacağı idi. Odalara şu
anda Messenger uygulaması veya ana Facebook platformu üzerinden erişilebiliniyor ancak yakında Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere şirketin diğer platformlarına eklenecek. Hizmet bu hafta bazı ülkelere dağıtılacak ve önümüzdeki haftalarda dünya çapında genişletilecek.
Facebook ayrıca, pandemi sırasında kullanımda büyük bir artış gören mevcut video hizmetlerini de genişletiyor.
Şirket, mobil mesajlaşma servisi olan WhatsApp'ta aynı anda bir video görüşmesine katılabilecek maksimum kişi sayısını dörtten sekize çıkarıyor. Zuckerberg, bu güncellemenin önümüzdeki hafta başlayacağını söyledi.
"WhatsApp, uçtan uca şifreli görüntülü arama hizmetidir," diye ekleyen Zuckerberg Zoom'un gizlilik ve güvenlik korumaları konusundaki son tartışmalarda örtülü bir eleştiri yaptı.
Açıklanan diğer güncellemeler arasında Instagram canlı videolarının masaüstü sürümü, Facebook'un arkadaşlık hizmetinde "sanal tarih" video özelliği ve Facebook'un görüntülü sohbet donanım aracı Portal için genişletilmiş hizmetler yer alıyor. Facebook'un bu alana ağırlık vermesi kuşkusuz ilk olmayacak yakında yine teknoloji devlerinden benzer uygulama açıklamalarını göreceğiz.
İşin özü, kriz dönemlerinde yeni teknoloji alanlarınin filizlenecek ortamı rahat bulabildiklerini görüyoruz.Bu
pandemi döneminde de özellikle görüntülü konuşma hizmetleri uzun süredir beklenen ivmeyi hızla yakalamış oldu.