Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Pandemide cep telefonu satışları katlandı

Pandemide cep telefonu satışları katlandı

Giriş: 06 Ocak 2021, Çarşamba 09:35
Güncelleme: 06 Ocak 2021, Çarşamba 09:47

Pandemi döneminde evden çalışmaya geçilmesi ve eğitimin online platformlarda devam etmesi ile zamanının büyük çoğunluğunu evden geçirenler, günlük rutinlerinin büyük kısmını dijitalde çözmeye yöneldi. Bu dönem mobil iletişimin önemi katlanarak artması, cihaz satışlarına olan talebi de arttırdı.2020 yılını değerlendiren Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı "2020'yi 10 milyon 500 bin seviyelerindeki cep telefonu satışıyla kapattık. Cihaz satışlarına baktığımızda 6.5-7 inc segment cihazların geçen seneki pazar payı yüzde 4 iken bu sene yüzde 30 oranında artış gösterdiğini gördük. Geçen yıllarda cep telefonlarına harcanan ücret 2 bin400 TL civarında olurken, cihazlardan gözetim belgesi isteme kararı ile düşük segmentlerin de fiyatında yükselme gerçekleştiğinden bu rakamın 2020'de 3 bin 600 TL bandına çıkış yaptığını gözlemledik. 2021'de sektörümüzde yüzde 5 büyüme öngörüyoruz" dedi.

MOBİSAD Başkanı Turnacı ‘’Eskiye oranla ürünlere ulaşımın zor olması sebebiyle kayıtdışılığın ciddi oranda arttığını gözlemledik. Haliyle ölçebildiğimiz adetlerin üzerine kayıtdışı ve ölçülemeyen online kanalı eklediğimizde yüzde 20 civarı cihaz pazarı oluştuğunu tahmin ediyoruz. Bu da yine 12 milyon seviyelerinde gerçek ürün satışının olduğunu gösteriyor’’ dedi.

Turnacı, "Sektördeki stok yükünden ötürü birçok firmanın zor durumda kalmasını önlemek, buna bağlı istihdam kayıplarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın gerek iş, gerekse de özel hayatında verimliliği artırmak amacıyla cep telefonuna kolay erişebilmesini sağlamanın önemine inanıyoruz" diye konuştu.

Pazarın paydaşlarının kırılımlarının ise sektörel istihdam noktasında alarm verdiğinin altını çizen Turnacı şunları söyledi; "Ürün satışında ölçek ekonomisini elinde tutan sermaye gruplarının tedarik zincirlerinin 2018 yılında 9.6 milyar TL olan cirosunun 2020'de 16 milyar TL'ye çıktığını cirolarının yüzde 52'sini Telekom ürünlerinin oluşturduğunu görüyoruz. Online, süpermarket ve cadde AVM mağazalarının ise satışlarının yüzde 42'sini telekom ürünleri oluşturuyor. Sektörümüzde binlerce KOBİ'mizin oluşturduğu geleneksel satış kanalımız olan bayilerimiz ise sektörel istihdamın yüzde 80 üzerini oluştururken satış kanallarındaki rekabet koşulları karşısında kan kaybediyor. 2018'deki 13 milyar TL olan ciroyu 2020'de ancak yakalayabildiler. Sadece mobil iletişim için istihdam sağlayan bayilerimizin ölçek ekonomisi ve rekabet koşulları açısından desteklenmesi gerekiyor. Aksi halde istihdam kayıpları yaşanacağı gibi vatandaşlarımızın akıllı cihazlara erişiminde uzman personeller tarafından gerçekleştirilemediği için dijitalleşme yolunda olumsuz etkileri olacaktır".

MOBİSAD olarak 22 yıldır mobil haberleşmede sektörün ortak sesini oluşturarak, tüketici yararına çalışmalar yapıyoruz diyen MOBİSAD Bşk.Mustafa Kemal Turnacı, kamu ile sektörün dirsek temasının artması, sektöre büyük katkılar sağladığına işaret ederek bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik önemli işlere imza atmaya devam edecekleri açıklamasını yaptı.