Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Spor endüstrisinde yeni ekonomi pazarı: E-spor

Spor endüstrisinde yeni ekonomi pazarı: E-spor

Giriş: 15 Ocak 2021, Cuma 10:15
Güncelleme: 15 Ocak 2021, Cuma 12:46

Dünya genelinde e-spor pazarı oyun firmalarının önderliğinde gelişen bir pazar. Dünya oyun pazarının global büyüklüğü 160milyar dolara ulaştı. Bunun yarısı mobil mecrada olan tablet, cep telefonlarında oynanırken diğer yarısı konsollar ve klasik PC üzerinde oynanıyor. Bugün oyun pazarının büyüklüğü dünya müzik ve sinema endüstrisini geçmiş durumda. E-sporun global pazar büyüklüğü 1.2 milyar dolara ulaştı. Oyun pazarı büyüdükçe buradaki oyun firmalarının piyasa değeri yükseldikçe bu ekosistem de büyüyecek. Teknoloji ve internet alanındaki gelişim, oyunların hem ulaşılabilirliğini hem de çeşitliliğini artırıyor. Bu durum da dijital ve mobil oyun sektörünün giderek büyümesini sağlıyor.

İş Dünyası programıma katılan e-spor takımı fastPay WildCats YKB. Orlando Carlo Calumeno oyun pazarına ilişkin ‘’Oyun pazarının büyüklerinden Tencent Games’in bugün pazar değeri 700milyar doları aştı. Çinli Tencent artık dünyanın en değerli 5. şirketi konumunda. Devasa rakamlar doğal olarak bu oyun pazarının pazarlamasıyla e-spor takımlarını ve e-spor cirolarını yukarı çekecek. E-spor pazarının, 2023 sonunda 3 milyar dolar büyüklüğe, 2025 sonunda 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Global tarafta birkaç trend gelişiyor. Artık e-spor oyuncuları için arenalar inşaa ediliyor. Futbol stadları, basket sahalarının yerini e-spor arenaları alıyor. Önümüzdeki yıl Çin’de 1 milyar dolar yatırımla dünyanın en büyük arenası yapılacak. En hızlı izleyici sayısı artan spor bugün e-spor. 500milyonu aşan takipçisi olan bir spor dalı. ABD’de basketbol ve Amerikan beyzbolundan daha çok izleniyor.Bu sporlar 100 yıllık sporlar ancak e-spor ise 10 ile 20 yıllık bir geçmişi var. Gelecek vaat eden potansiyeliyle yayıncıların, reklamcıların ve markaların ilgisini çekiyor. Böylelikle büyüyen e-spor pazarı yeni bir ekonomi oluşturdu.Covid döneminde dünya genelinde büyük turnuvalar %180 artış gösterdi. Evde geçirilen dönem turnuva sayısı da arttı. Dünyanın en pahalı e-spor takımının 430milyon dolar piyasa değeri var. 13 ile 30 yaş arasında aktif oyunculuk yapılabilen bir sektör. Oyuncular dışında pazarlama, ınflucer gibi büyük iş potansiyeli var. Türkiye’de ise lig yerleri League of Legends oyunu ve Türk oyunu Zula en bilinen oyunlar. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) 2018 yılında kuruldu. 2020 yılında Avrupa E-Spor Federasyonu kurucu üyesi olduk. Takımların ve oyuncuların lisanslama haklarını aldık. Türkiye’de profesyonel 85 ile 90 takım var amatörde ise binlerce takım var.400 oyuncumuzla bu sektörde 34 oyunda yer alan bir kulübüz.Bir kulüp için ortalama 3 milyon TL. bütçe gerekli. Azim, çalışma, egzersiz yapan herkes e-spor oyuncusu olabilir’’ dedi.

Türkiye’de e-spor pazarına dair ‘’Türkiye’de e-spor, 850milyon ile 950milyon dolarlık bir pazar. İlk kez 1 milyar dolar üzerinde bir oyun firmamızın satışı gerçekleşti. Pazarın, 2025 yılına kadar 2milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Ancak yayın gelirleri konusunda eksikliklerimiz var. E-spor müsabakalarında yayın gelirlerimiz yok. Bugün e-spor kulüpleri sadece sponsorların desteği ile ilerliyor’’ açıklamasını yaptı.

TESFED Bşk.Alper Afşin Özdemir ise yayın gelirleri kısmının gelişmesi gerekliliğini dile getirdi.Özdemir ‘’Reklam verenler için cazip bir pazar. E-spor 5 yıl içerisinde Türkiye’de büyük mesafe aldı.Sektörün tüm paydaşların destek verip e-sporun ivmesini yukarı taşımamız lazım’’ dedi. Pandemi döneminde dijital oyun ve e-spor endüstrisinin büyüme trendinin nasıl ivme kazandığı yüzde 180 artan turnuva organizasyonları ile açıklanabilir.Türkiye’de de e-spor, kulüplerin, oyuncuların desteklenmesi, yayın gelirlerinin ve sponsorluk sisteminin gelişmesi ile doğru orantılı büyüyecektir.