Türkiye fintek sektöründe yeni trend: Satın almalar

Bu köşeyi takip edenler, daha önceki yazılarımızda Türkiye’nin özellikle de İstanbul’un bölgesel bir fintek merkezi olma yolunda ilerlediği, yabancı ilgisinin artacağı yönündeki öngörülerimizi anımsayacaktır. Ayrıca son yıllarda artan şirket sayısıyla birlikte satın alma ve birleşmelerin de sektörümüzün trendleri arasına gireceğini ifade etmiştim.
Gerçekten 2024 yılı satın alma ve birleşmelerin oldukça yoğun yaşandığı bir süreç oldu. 2024’te Türkiye genelinde, toplam 422 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti ki bu bir önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artış anlamına geliyor. İşlem hacmi de yine 2023’e kıyasla yüzde 6 artış göstererek 8,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Ancak bu oran geneli kapsıyor, fintekler açısından baktığımızda bu yüzdenin çift haneli rakamları aştığını görebiliriz. Genel olarak teknoloji sektörü açısından yılı değerlendirirsek özellikle fintek, e-ticaret, SaaS, oyun ve bulut bilişim gibi alanlarda yoğun bir hareketlilik yaşandı. İlgimizi çeken bir diğer nokta ise yabancı ve yerli şirketlerin satın almalardaki rekabeti oldu. Daha önceleri alışageldiğimiz yoğun yabancı alışının yanı sıra yerli yatırımcılar ve şirketlerin de oranı arttı.
Yabancılar büyük montanlı işlemlere imza attı
Kategorize ederek büyük satın almalara bakalım. Yabancıların yaptığı büyük işlemler arasında Kaspi.kz’in Hepsiburada’yı satın alması, Mubadala’nın Getir’de kontrolü ele geçirmesi ve DoubleU Games’in Paxie Games’i satın alması öne çıktı. Güney Kore merkezli DoubleU Games, Aralık 2024’te Türk mobil oyun girişimi Paxie Games’in çoğunluk hissesini satın almak üzere anlaşmaya vardı.
Yerli büyük kurumsal oyuncuların tarafında ise Sabancı DxBV’nin Bulutistan’ı satın almasını örnek verebiliriz. Fintek ve SaaS girişimlerinde ise iyzico’nun Paynet’i satın alması çok önemli bir işlem oldu. Ayrıca Insider’ın General Atlantic’ten büyük yatırım alması da Türkiye’de ölçeklenebilir iş modellerine olan ilginin arttığını gösterdi.
Satın alma hareketliliği sürecek mi?
Bu soruya direkt olarak “Evet” yanıtını verip nedenlerini birlikte irdeleyelim. Öncelikli olarak finans sektörümüzün oldukça güçlü bir dijital altyapısı var. Ayrıca özellikle bankacılık sektörü, finteklerle yakın çalışıyor, iş birliklerini artırıyor. İkinci önemli unsur, genç ve dijitalleşmeye açık bir nüfusa sahibiz. Bu da teknoloji ve fintek sektörünün gelecek potansiyelini güçlendiriyor.
Bir diğer önemli konu da regülasyonlar. İlgili kamu kurumları, finteklerin gelişimini desteklemek amacıyla dünyayla paralel bir şekilde regülasyonları hayata geçiriyor, sektörün kötüye kullanımını engellemek için de ciddi bir denetim mekanizması işliyor. Bu avantajlı durum, yerli ve yabancı şirketlerin satın alma iştahını artırıyor.
Küçük şirketleri korumak gerekiyor
Satın almaların ekosistemde rekabetçi dengeleri değiştirmesinin küçük ölçekli girişimlerin inovasyon hızını kısmen yavaşlatabileceğini öngörüyorum. Geçmişte Foriba exit dışında 50’den fazla girişime yatırım yapmış biri olarak, bu tür birleşme ve satın almaların bazı girişimlerin özgün dinamiklerini ve yaratıcı potansiyellerini kısıtlayabileceğini gözlemledim. Ancak doğru stratejik hamlelerle yapılan satın almalar, aynı zamanda kaynakların daha etkin kullanılmasını ve sinerjilerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. 2024’e kıyasla, 2025’in daha seçkin ve stratejik yatırım kararlarının alındığı, ekosistemde dengeyi koruyarak büyümeyi teşvik eden bir yıl olmasını bekliyorum. Bu çerçevede, girişimlerin sürdürülebilir inovasyonunu destekleyecek mekanizmaların devreye sokulması kritik önem taşıyor.