Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Zeliha Saraç/Aile Ekonomisi Eğitimde 10 trilyon dolarlık kayıp

Eğitimde 10 trilyon dolarlık kayıp

Giriş: 26 Haziran 2020, Cuma 12:00
Güncelleme: 26 Haziran 2020, Cuma 12:00

Pandemi gündemimizdeki önemini korumaya devam ediyor. Dünyada vaka sayılarında artış sürüyor. Biz bu hafta da Aile ekonomisi programında pandeminin eğitimdeki etkilerine ve değişen sisteme ve pandemi dolayısıyla iş kayıplarına değindik.

Dünya Bankası, kovid 19 salgınının eğitime etkilerine ilişkin bir rapor açıkladı. Raporda, salgın nedeniyle nisan ayında 1,6 milyar öğrencinin okula gidemediğine yer verdi. Raporda çarpıcı bir durum tespiti vardı. Dünya Bankası diyor ki, kovid 19 eğitimde kalıcı kayba neden olabilir. Ayrıca, zaman içinde bu durumun küresel ekonomi için 10 trilyon dolarlık kayba dönüşebileceğini ifade etmiş.

Yaptığımız yayında, 5 milyon kişinin uzaktan eğitime geçtiğini söyleyen Prof Sadi Uzunoğlu, bu konuda disiplin ve alışkanlığımız olmadığını ve çocuklarla velilerin zorlandığını belirtti. Salgın döneminde eğitimde, birçok alışık olmadığımız durumla karşılaştık. Pandemi bize gösterdi ki, bazı araçsal ve altyapı ihtiyaçlarımızın yanında gelir kaybı nedeniyle de problemler yaşandı, yaşanıyor. Salgın nedeniyle iş ve gelir kayıpları yaşayan aileler çocuklarının eğitiminde de sıkıntılar yaşıyor. Salgının ne zaman nasıl sona ereceğinin büyük belirsizlik olduğu şu dönemde aileler bir sonraki eğitim dönemini öngöremiyorlar. Bir de iş ve gelir kaybı yaşayan aileler gerek eğitim masrafları, gerekse eksik ve yetersiz eğitim endişesi yaşıyor. Dünya Bankası konuyu da raporuna işlemiş.

Gelir şoku okulu bıraktırabilir

Kovid-19 salgını öncesinde de dünyanın eğitim kriziyle mücadele ettiğine işaret edilen raporda, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çocukların yüzde 53'ünün eğitim yoksulluğu yaşadığı belirtilmiş. Banka, ilk ve orta öğretimde okuyan 7 milyona yakın öğrencinin sadece salgının neden olduğu gelir şokundan dolayı okulu bırakabileceğine dikkat çekmiş.

Bu dönemde eğitimde yaşanan kayıpların küresel ekonomi için 10 trilyon dolarlık kayba dönüşebileceğini belirten raporda, okulların kapanmasında dünya hükümetlerinin izledikleri yaklaşıma temas edilmiş ve 130’a yakın hükümetin uzaktan eğitime yatırım yaptığı ifade edilmiş.

Aile ekonomisi programında eğitimde oluşabilecek aksaklıkların ve iş kayıplarının ailelere olan etkisini azaltabilmek için destek yapılmasının gerekliliğini de konuştuk. Prof Sadi Uzunoğlu, okul çağında çocukları olan veliler işsiz kalmışsa, gelir kaybı varsa ispatladığı takdirde devlet desteği almasının aileleri rahatlatabileceğine vurgu yaptı. Kim bilir belki sesimiz duyulur.