Yatırım yaparken nelere dikkat edeceğiz?
Bu yılın başından beri dünyanın tamamında yaşanan salgın, insanların tasarruf alışkanlıklarında da değişiklikler yarattı.
Kişilerin tasarrufları bu dönemde gidecek yön aradı. Düşük faiz ortamı nedeniyle mevduatlara olan ilgi de azaldı. Bu dönemde en çok ilgiyi altın ve dolar topladı. Uzun dönemli yatırım yapmak isteyen kişiler ise arsa ve konuta yöneldi.
Türkiye’de martın başından itibaren vakalar görülmeye başlandı. Ekonomi kapandı. 1 Haziran‘da normalleşme sürecine girdik. Mart - haziran döneminde bekleyen ve ötelenen harcama ve talepler, haziran başından itibaren arttı. Haziran ayı itibariyle tüketici güveninin arttığını, konut satışlarının ise rekor kırdığını gördük. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2020 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 oldu.Konut dışında aslında arsaya olan ilgi de arttı. Hatta arsa satışları geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 32 artış yaşadı. diğer yatırım araçlarının getirileri aşağıdaki tabloda,
Peki devam edelim
Pandemide en çok sorulan sorulardan birisi faizler de düştü ne yapacağız. Tabiki bu yazımda size hangi yatırım araçlarına yatırım yapmamız gerektiğini söylemeyeceğim. Nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazacağım.
İki haftadır Aile Ekonomisi programında ailelerin tasarruflarını ne yöne aktardığını ya da yatırım yapılırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk. Prof Sadi Uzunoğlu, insanların yatırım yaparken dikkat etmesi gereken birkaç unsurdan bahsetti. Sadi hocamız tasarruf ederken nelere dikkat etmemiz gerektiğini şu üç soruyla sıraladı.
1- Riski nedir?
2- Likit mi?
3- Getirisi nedir?
Biraz açalım. Yatırımcı ne kadar risk almak istediğini etraflıca değerlendirmeli ve yatırım yaptığı ürünlerin riski nedir, tam anlamıyla özümsemelidir. Tasarruflarını tek bir yatırım aracı yerine birden fazla yatırım aracına dengeli şekilde paylaştırması gerekiyor ki bu durum yatırımcının piyasa dalgalanmalarından korunmayı sağlar. Bir diğeri ise hemen paraya çevirebilme özelliği. Ve son olarak yatırım yaptığı aracın getiri potansiyeli.
Bunların dışında;
1-biriktirmeden harcama yapmayın
2-borç ile yatırım yapmayın
3-yatırımlarınızı takip edin
4-tüyodan uzak durun
5-sürü psikolojisi ile hareket etmeyin
6-riske atmamanız gereken para ile riskli yatırıma girmeyin
7-araştırmacı olun
8-riskinizi bölün, farklı yatırım araçları kullanın
9-paranızı değerlendirirken disiplinli olun
10-yetkili uzman ve kuruluşlardan yardım alın
ABD’li milyarder Warren Buffet’ın çok sevdiğim bir sözü vardır; “Yatırımın ilk kuralı para kaybetmemektir”, ikinci kural, birinci kuralı asla unutmamaktır”.