Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Yapay zeka tarafından oluşturulan içerikteki artışla ve bunun platformu nasıl etkilediğiyle boğuşan tek şirket Meta değil. Sosyal medya platformu YouTube, insanların yapay zeka tarafından oluşturulan veya yüzlerini veya seslerini taklit eden diğer sentetik içeriklerin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyan politika değişikliğini, sessizce uygulamaya koydu. Değişiklik, insanların YouTube'un gizlilik talebi süreci kapsamında bu tür AI içeriğinin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyor.

YouTube, etkilenen tarafların doğrudan gizlilik ihlali olarak içeriğin kaldırılmasını talep etmesini istiyor. YouTube'un konuyla ilgili yakın zamanda güncellenen “Yardım” belgelerine göre, etkilenen kişinin reşit olmaması, bilgisayara erişiminin olmaması, vefat etmiş olması veya bu tür diğer istisnalar gibi birkaç istisna dışında birinci taraf hak talepleri gerekiyor.

Ancak yalnızca yayından kaldırma isteğinin gönderilmesi, içeriğin mutlaka kaldırılacağı anlamına gelmiyor. YouTube, çeşitli faktörlere dayanarak şikayetle ilgili kendi kararını vereceği konusunda uyarıyor. Şirket ayrıca, AI içeriğinin kamuya mal olmuş bir kişiyi veya başka bir tanınmış kişiyi içerip içermediğini ve bu kişilerin suç faaliyeti, şiddet veya bir ürünü veya siyasi adayı onaylama gibi "hassas davranışlar" içinde bulunup bulunmadığını gösterip göstermediğini dikkate alabileceğini belirtiyor.