Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan borcunu ödemezse...

Yunanistan borcunu ödemezse...

Yunanistan'ın IMF'e olan 1.7 milyar dolarlık borcunu ödemede başarısız olması, Yunanistan'dan çok kurum için kötü olur

Giriş: 26 Haziran 2015, Cuma 11:54
Güncelleme: 29 Haziran 2015, Pazartesi 11:44

Yunanistan’ın Salı günü IMF’e olan 1.7 milyar dolarlık borcunu ödemede başarısız olması, Yunanistan’dan çok kurum için kötü olur.

Tahvil yatırımcılarına yapılması gereken ödemenin kaçırılması ile IMF gibi resmi kurumlara yapılması gereken ödemenin kaçırılması arasında fark bulunuyor. IMF’ın politikasına göre borç ödemesini kaçıran ülkeler “ödemede gecikmiş” olarak addediliyor. IMF sözcüsü Gerry Rice’ın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Washington merkezli kurum, temerrüt terimini kullanmak yerine söz konusu dili kullanmayı sürdürmeyi planlıyor.

Yunanistan’ın üç önemli kreditör kurumu, IMF’e yapılması gereken ödemenin yerine getirilmemesinin resmi bir temerrüt teşkil etmeyeceğini belirttiler. Dolayısıyla Yunanistan için ödemenin gerçekleştirilmemesinin pratikte sonucu geçici ve küçük olabilir. Tabii bu da ülkenin kreditörlerle anlaşma için gerçekleştirdiği görüşmelerin sürmesine bağlı. Ancak IMF’in dünya bankaları için son çare olma itibarının darbe almasının etkileri daha uzun ömürlü olabilir ve fonun gelecekteki bazı kurtarma planları için destek kazanmasını zorlaştırabilir.

New York’taki Council on Foreign Relations uluslararası ekonomi direktörü Benn Steil, “Kendi içinde varlıklı olarak görülebilecek veya Euro Bölgesi gibi jeo-ekonomik yapıların parçası olan ülkelerde ciddi inceleme müdahaleleri olacak” diye konuştu.

IMF’e ödemenin yapılmaması “ödemede gecikmiş” ülkeler kulübünü sokabilir. Bu ülkeler arasında şu anda Zimbabwe, Sudan ve Somali bulunuyor. Bu üç ülkenin gecikmiş toplam ödemesi 1.8 milyar euro seviyesinde.

Felaket olmayacak

Sonuç olarak IMF’e yapılması gereken ödemenin kaçırılması, ülkenin diğer resmi kreditörleri tarafından sağlanan borçlarda veya özel yatırımcılar tarafından tutulan tahvillerde temerrüde düşme dalgalarının gelmesini tetiklemeyecektir. Londra’daki Barclays Plc kredi stratejistlerinden Zoso Davies, “IMF’e ödeme yapılmamasının diğer yükümlülüklerde ardı ardına bir felaket getirmesi düşük bir ihtimal” diye konuştu.

Steil, “Yunanistan’ın ödemede geciken ülkeler arasına girmesi fona ödeme yapma teşvikini düşürebilir” ifadesini kullandı.

AMB Tahvilleri

Londra’daki Royal Bank of Scotland Group Plc kredi analisti Alberto Gallo, “Avrupa Merkez Bankası tarafından tutulan 3.5 milyar euro (3.9 milyar dolar) değerindeki tahvilin vadesi 20 Temmuz’da doluyor. AMB’ye bu ödemenin yapılmaması Yunan bankalarına acil durum likiditelerinin dondurulmasına yol açabilir” değerlendirmesini yaptı.

Steil, “Yunanistan’ın IMF’e ödeme yapmaması, kurumun Çin ve Hindistan gibi gelişen piyasalarda kredibilitesini baltalar” diye konuştu.