Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan, Türk sermayesi istiyor

Yunanistan, Türk sermayesi istiyor

Sakız Adası Ticaret Odası Başkanı Zannikos, AB'nin Türkiye-Yunanistan'ın arasındaki vizeyi kaldırmasını istediğini, bunun iki ülkenin ticareti için iyi olacağını savundu

Giriş: 04 Mart 2011, Cuma 13:22
Güncelleme: 04 Mart 2011, Cuma 13:22

Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andonis Zannikos, AB'nin Yunanistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesini istemediğini savunarak, ''Bu yüzden de vizeyi kaldırmıyor. Çünkü Türk sermayesinin Yunanistan'a değil, Almanya'ya, Fransa'ya, Avrupa'nın diğer ülkelerine gitmesini istiyor'' dedi.

Yunanistan Alfa Pi Yayıncılık Sahibi Andonis Palios ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Zannikos, ''Yıllardır hayalini kurduğumuz vizenin kalkması, aramızdaki 'sınırların' kalkması gerçek oldu. Tamamlanmadı belki, ama bir kısmı gerçek oldu'' dedi.

Zannikos, en kısa zamanda Avrupa Birliği'nin de Schengen konusunda adımlar atıp bütün Türk dostlarının istedikleri zaman Yunanistan'a gelecekleri günü beklediklerini söyledi.

Yunanistan ekonomisinin ''düşük düzeyde'' gelişme gösterdiğini, ancak ülkesinde Avrupa'ya dair beklentiler olduğunu dile getiren Zannikos, bu dönemin bir fırsat da sunduğunu, bu nedenle ülke dışından, özellikle de Amerika ve Rusya'dan iş adamlarının ülkesinde yatırım yapmaya başladığını ifade etti.

Zannikos, ülkesinde toprak, mal ve mülk fiyatlarının şu anda çok düşük fiyatlarda olduğunu, bu nedenle gayrimenkul satın almanın büyük fırsatlar barındırdığını bildirerek, ''Şu anda yatırım yapanlar Avrupa'nın da yardım etmesiyle, ekonominin kendine gelmesiyle uzun vadede karlı çıkacak'' dedi.

Yunanistan'ın Avro'dan çıkarak Drahmi'ye döneceği yönünde haberlerin çıktığını hatırlatan Zannikos, bunların gerçeği yansıtmadığını, ''çok saçma'' bulduğunu, çünkü Avrupa ekonomisinin bir zincir olduğunu, bir halkanın kırılmasının kötü sonuçlar doğuracağını söyledi.

Andonis Zannikos, vize gibi bazı konuların çözülmesiyle ve Yunanistan ile Türk ekonomilerinin birbirine daha fazla bağlanmasıyla, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin en üst düzeyde devam ettirilmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

''Korkular kırılmış durumda. Türklerin gelip bizi öldüreceği gibi korkular yok artık. Hatta adalar üzerinde uçan uçaklardan da korkmuyoruz. Şu anda sizinle her şeyi yapmaya hazırız. AB, Yunanistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesini istemiyor. Bu yüzden de vizeyi kaldırmıyor. Çünkü Türk sermayesinin Yunanistan'a değil, Almanya'ya, Fransa'ya, Avrupa'nın diğer ülkelerine gitmesini istiyor. Bu yüzden hiçbir zaman vize konusuna 'Evet' demiyorlar. Her hafta Sakız'a gelirseniz, bir yer, bir ev alırsınız. Gelmezseniz nasıl alacaksınız? Bir ev alsanız, hafta sonları gelirsiniz, arkadaşlarınızı da getirirsiniz. Turizm de ticaret de gelişmiş olur. Bunları hem biz istiyoruz, hem başbakanımız istiyor. Ama bunu istemeyen Schengen.''

Ekrem Demirtaş da bir yazı hazırlayarak Ege kıyılarının oda başkanları olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ve AB'ye bu konuyu iletmeyi önerdi.

''Biz istiyoruz ki, Ege'de uçaklar da uçmasın'' sözleri üzerine Zannikos, espriyle ''O sizin sorununuz, bizim sorunumuz değil artık. Uçması için siz benzin harcıyorsunuz'' dedi.

Ekrem Demiştaş'ın kendileri için çok değerli olduğunu aktaran Zannikos, Demirtaş'ın bulunduğu bölgenin her alanda gelişmesi için önemli katkılar sağladığını, kendisiyle çok iyi ilişki içinde bulunduklarını dile getirdi.

Sakız Adası'nda Türkçe olarak yayımlanacak ''Sakız Guide''ın 21 Mart'ta İZTO'da tanıtımının yapılacağını ileten Zannikos, dergide Sakız'a gelmek isteyen insanların gerek iş, gerekse turizm açısından çok iyi yönlendirileceklerini düşündüğünü söyledi.

İZTO BAŞKANI DEMİRTAŞ

İZTO Başkanı Demirtaş, bu dönemde sadece Yunanistan'ın değil, Avrupa'nın pekçok ülkesinin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, ülkelerin belli dönemlerde bu tür sıkıntılı ortamlar içine girebileceğini, Türkiye'nin de 2001'de çok ağır bir krizden geçtiğini, ancak o krizden güçlenerek çıktığını ve 10 yıldır da sürdürülebilir bir büyüme yakaladığını anlattı.

Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu, ama Ege ve Doğu Akdeniz'in de bir numaralı ekonomisi konumunda bulunduğunu ifade eden Demirtaş, aynı bölgedeki Yunanistan'ın da dünyaya entegre olmuş, örnek bir ülke olduğunu dile getirdi. Demirtaş, ''Ekonomilerimizi birbirine ne kadar yaklaştırırsak o kadar fayda sağlarız. Turizmde, ticarette, ortak yatırımlarda artık eski düşünceleri, kafalardaki bariyerleri atıp, kol kola girme durumundayız'' şeklinde konuştu.

Demirtaş, geçen yıl Mayıs ayında Yunanistan ile Türkiye arasında tam 21 anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, bunların arasında en önemlilerden birinin vize konusunda yapıldığını ve yeşil pasaporta vizenin kaldırıldığını, ancak daha atılması gereken adımların bulunduğunu söyledi.