Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan'da son durum: 10 Temmuz Cuma

Yunanistan'da son durum: 10 Temmuz Cuma

Yunanistan, Euro Grubu'na ekonomik reform programını sundu. Yunan Parlamentosu Euro Grubu'na sunulan yeni teklifi oylayacak ve sunulan teklif Euro Grubu'nun Cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek

Giriş: 10 Temmuz 2015, Cuma 06:44
Güncelleme: 11 Temmuz 2015, Cumartesi 08:05

Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, uluslararası kreditörlerin Yunanistan'ın teklifi hakkında "yarın büyük bir karar açıklayabieceklerini" söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da, Yunanistan'ın sunduğu planın ciddi ve görüşülebilir olduğunu söyledi.

Uluslarararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Dijsselbloem bir araya geldiler.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem “Kurumların Yunanistan’ın teklifini değerlendirmesini bekliyoruz. Yarın büyük bir karar açıklayabiliriz” dedi.

Öte yandan Yunan hükümet sözcüsü, bugün parlamentonun hükümete kreditörlerle müzakerelerde yetki vereceğini söyledi.

Bir AB yetkilisi, "Uzlaşma halinde Euro Bölgesi zirve toplantısına gerek yok" dedi. Başka bir kaynak, "IMF Başkanı Lagarde, Juncker, Draghi ve Dıjsselbloem TSİ 14:00'te görüşecek" açıklaması yaptı.

İtalya Başbakanı Renzi, "Umarım anlaşma olur, AB liderlerinin toplanmasına gerek kalmaz" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Humhurbaşkanı hollande, AB Zirvesi'ne birlikte gidecek.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin liderleri 12 Temmuz Pazar günü Yunanistan'ın durumunu değerlendirmek üzere biraraya gelecek.

Yunan Parlamentosu Euro Grubu'na sunulan yeni teklifi oylayacak

Yunan hükümetinin Euro Grubu'na sunduğu ekonomik reform programı Yunanistan Parlamentosu'nda bu gece oylanacak.

Söz konusu reform programı sabah saatlerinde Başbakan Alexis Tsipras, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos ve Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis'in hazır bulunduğu toplantıda son şekli verilerek dün gece geç saatlerde Euro Grubu'na sunuldu.

Euro Grubu'na sunulmadan önce paket kabineye getirilerek bakanların görüşü alındı. Alınan bilgiye göre, kabine toplantısında Başbakan Tsipras'ın bakanlara, kreditörlerle bir anlaşmaya varmak istediğini belirtti. Fakat kabine toplantısında Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis reform paketine karşı çıkarak, bu paketin Yunanistan'ın var olan sorunlarını çözmeyeceğini dile getirdi.

Hükümetin yeni reform paketi 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. Bu teklifte pazar günü yapılan referandumda Yunanlıların reddettiği teklife göre, 4 milyar euro daha fazla bir teklif sunulmuş oluyor. Paketin cumartesi günkü Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplanmasından önce Cuma akşamı Yunan Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor.

Sunulan teklif Euro Grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Euro Bölgesi'ne üye ülkelerden bazıları Yunanistan'ın "verilen ödevlerini" tam olarak yapmadığına inanıyor. Yunanistan'ın yeni paketi Euro Grubu tarafından ikna edici bulunmazsa derhal geri çevrilme ihtimali de var. Euro Grubu'nun kabul etmesi durumunda teklif, pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak. Aynı zirvede, Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.

Atina'da "evet" taraftarlarının gösterisi

Yunanistan'ın başkenti Atina'da "evet" taraftarları, 5 Temmuz'da yapılan referandumdan "hayır" çıkmasının ardından gösteri düzenledi.

Pazar günü yapılan referandumda kreditörler ile anlaşmaya "evet" diyen Yunanlılar, başkentteki Sintagma Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde Yunan ve AB bayrakları ile "Avrupa'da kalıyoruz" yazılı afişler açan yaklaşık bin gösterici, "Tsipras istifa" ve "Anlaşma hemen şimdi" sloganları attı.

Bir göstericinin Reuters foto muhabirine saldırmasıyla kısa süreliğine gergin anlar yaşandı. Olaya müdahale eden Yunan polisi daha sonra saldırganı gözaltına aldı.

Gösteriye ana muhalefetteki Yeni Demokrasi'nin (ND) milletvekillerinin de destek verdiği görüldü.

Yaklaşık üç saat meydanda kalan göstericiler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Gösteri sırasında Vasilis Sofias ve Amalias caddeleri trafiğe kapatıldı.

Cuma günü da yine aynı meydanda "hayır" taraftarlarının bir gösteri düzenleyeceği bildirildi.

CDU milletvekili Bosbach: "CDU/CSU Meclis Grubu'nda Yunanistan için üçüncü bir yardım paketinin kabul edilmesi konusunda çoğunluk bulmak çok zor olacak"

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Üyesi Wolfgang Bosbach, Hristiyan birlik partileri CDU/CSU Meclis Grubu'nda Yunanistan için üçüncü bir yardım paketinin kabul edilmesi konusunda çoğunluk bulmanın zor olacağını söyledi.

Alman basınına konuşan Bosbach, borç krizinde bulunan Yunanistan'a destek olmak için şubat ayında ikinci yardım paketi konusunda yapılan oylamada CDU/CSU'dan 100'den fazla milletvekilinin istemeyerek oy verdiğini anımsattı.

"CDU/CSU Meclis Grubu'nda Yunanistan için üçüncü bir yardım paketinin kabul edilmesi konusunda çoğunluk bulmak çok zor olacak" değerlendirmesinde bulunan Bosbach, ancak Federal Meclis'te muhtemelen Yunanistan'a yapılacak yeni bir yardım paketinin büyük bir çoğunlukla onaylanacağına inandığını kaydetti.

CDU'da önemli isimlerden olan Bosbach, kendisinin Yunanistan'ın her halükarda Euro Bölgesi'nde kalması için yeni bir kurtarma paketine onay vermeyeceğini belirterek, Yunanistan'da ekonomiyi ve devleti kapsamlı bir şekilde modernize etme anlayışının ve bunu yapmak isteyen siyasi gücün de eksik olduğunu savundu.

CDU'lu Meclis Başkanı Yardımcısı Peter Hinze ise, Başbakan Merkel'in bir öneri getirmesi durumunda CDU/CSU Meclis Grubu'nun buna onay vereceğini ifade etti.

Almanya Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Marcel Fratscher de, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada Yunanistan'ın yıllar sonra da Avrupa'nın yardımına ihtiyaç duyacağını söyledi.

"(Yunanistan ile kreditörler arasında) Bir anlaşma olacak. Sorun, bunun yapılıp yapılmaması değil, ne zaman yapılacağı. Bu sureç ne kadar uzarsa Yunanlılar için o kadar acı olacak" diyen Fratscher, anlaşmanın geciktirmesinin bankaların tümüyle batmasına da sebebiyet verebileceği yönünde uyardı.

Fratscher, Yunanistan için gelecek 2 yıl için 30 ila 40 milyar euro arasında bir üçüncü yardım paketinin gerekli olduğunu belirterek, ülkenin Euro'dan ayrılmasını ise herkes için en kötü seçenek olarak gördüğünü kaydetti.

Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) başvuran Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras bu konuda önerilerini Perşembe gecesi sundu. Sunulan teklif Euro grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Pazar günü de bu öneriler Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde ele alınacak. Lider Zirvesi'nden çıkacak sonuca göre Yunanistan'ın ESM'den yararlanmasıyla ilgili müzakerelerin başlanması için Almanya Federal Meclisi'nin de onay vermesi gerekiyor.

Letonya Başbakanı Straujuma, yeni yardım paketinin onaylanması durumunda Yunanistan'a borç verebileceklerini açıkladı

Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma, 3. yardım paketinin onaylanması durumunda Yunanistan'a borç verebileceklerini söyledi.

Straujuma, gazetecilerle görüşmesinde, Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan'a 3. yardım paketini onaylaması durumunda Letonya'nın, Atina'ya borç vereceğini açıkladı. Letonya Başbakanı Straujuma, "Hükümetimiz zor bir tartışma ile karşı karşıya gelecek. İlave etmek isterim ki, Yunanistan'daki emekli maaşı Letonya'dan iki kat daha fazla" diye konuştu.

Letonya, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) fonuna Yunanistan için 88,5 milyon euro para yatırmıştı.

Sermaye kontrolleri başladıktan sonra bankalarda bulunan birikimlerinden kesinti yapılacağı endişesi taşıyan Yunanlılar, 1 milyar eurodan fazla parayı vergi olarak ödedi

Sermaye kontrollerinin başladığı 29 Haziran'dan beri 1 milyar eurodan fazla paranın vergi ödemesi şekliyle hazineye girdiği bildirildi.

Ülkedeki bankacılık sisteminin batmaması için halkın bankalarda bulunan birikimlerinden kesinti yapılacağı endişesi e-bankacılık yoluyla birçok şirketin ve vergi mükellefinin bankalardaki birikimlerini, vergilerini ve KDV'lerini ödeyerek azalttığı öğrenildi.

Hükümetin herhangi bir kesinti yapılmayacağı güvencesine rağmen vatandaş bankaların içinde bulunduğu durum itibariyle kesintinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğü için e-transfer yoluyla vergilerini ödedi.

Bankalardan alınan verilere göre, sermaye kontrollerinin başladığı 29 Haziran ile 8 Temmuz arası 700 milyon eurodan fazla para e-transfer yoluyla vergi dairelerine aktarıldı. 300 milyon euro da vergi dairelerine nakit olarak ödendi.

Maliye Bakanlığı da toplanan bu paraların bir kısmıyla kamuda çalışanların paralarını ödedi.

Yunanlı bankacılar kreditörlerle bir an önce anlaşmanın kendileri için can simidi olduğunu belirtiyor.

Almanya Maliye Bakanı Schauble: "Güveni tekrar kazanmak istiyorsanız, alınması gereken yada almak istediğiniz tedbirlerden birini hemen alın"

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos'a Salı günü gerçekleşen Euro Grubu toplantısında "Eğer gerçekten kaybolan güveni tekrar kazanmak istiyorsanız, alınması gereken yada almak istediğiniz tedbirlerden birini hemen alın" mesajını verdiğini söyledi.

Schauble, Frankfurt'ta düzenlenen "Bundesbank Konferansı'nda", istifa eden Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in yerine getirilen Çakalatos ile Euro Grubu toplantısında arasında geçen bir konuşmayı anlattı.

Euclid Tsakalotos kendisine aralarında kaybolan güvenin tekrar inşa edilmesini sağlamak istediğini söylediğini kaydeden Schauble, kendisinin şöyle bir teklifte bulunduğunu belirtti:

"Eğer gerçekten kaybolan güveni tekrar kazanmak istiyorsanız, alınması gereken yada almak istediğiniz tedbirlerden birini hemen alın. Parlamentonuza gidin ve hemen yapın. Böylece tahmin edemeyeceğiniz kadar çok güven kazanmış olacaksınız."

Schauble, "Gazetelerin hiç birinde Yunan parlamentosuna her hangi bir mali tedbir teklifinin getirildiğini yada onaylandığını okumadım. Yunanistan'a uygulanması gereken programın Portekiz, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi başka ülkeler içinde uygulandığını ve işe yaradığını hatırlıyorum" dedi.

Bütün incelemelerin ve tedbirler Yunanistan için uygulanan "öncelikli tedbirler" olduğu gibi bir algılama olduğunu belirten Schauble, "Ben burada öncelikli tedbirler görmüyorum. Fantazi de görmüyorum. Bunlar güven oluşturacak tedbirler" diye konuştu.

Bundesbank Başkanı Weidmann: "Eurosistem, Yunanistan'a likidite desteğini artırmamalı"

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Yunanistan'a likidite desteğinin artırılmaması ve kreditörlerle anlaşma sağlanana kadar sermaye kontrolünün sürmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Weidmann, Frankfurt'ta düzenlenen "Bundesbank Konferansı"nda, "Tarihte dönüm noktaları: Krizler, merkez bankalarının görev ve uygulamalarını nasıl değiştirdi?" konulu bir konuşma yaptı.

Açıklamalarının AMB Yönetim Kurulu toplantısının hemen öncesinde, mevcut para politikası duruşuna ilişkin bir yorum olarak algılanmaması gerektiğini belirten Weidmann, merkez bankalarının karşılaştığı mevcut ve gelecekteki sorunlara ilişkin görüşlerini paylaşmak istediğini söyledi.

Weidmann, son küresel mali krizin, ekonomistler ve merkez bankacıları arasında para politikasının gelecekteki şekli ve rolü üzerine yoğun tartışmalara yol açtığını ifade etti.

Finansal krizlerin patlak vermeden önce, para politikasının temel ilkeleri konusunda bir çeşit uzlaşma olduğuna dikkati çeken Weidmann, "Merkez bankaları, öncelikli olarak fiyat istikrarını, yani tüketici fiyat istikrarını sağlamalı. Merkez bankaları, hükumetlerden bağımsız olmalı ve merkez bankalarının düşük enflasyona karşı taahhüdünün kredibilitesi, kendi fiyat istikrarına ilişkin hedefi yerine getirmelerinin anahtarıdır" ifadelerini kullandı.

"Yunanistan, şu anda kesinlikle odak noktası"

Geçmişte krizlerin merkez bankalarını baskı altına aldığını belirten Weidmann, "Finansal ve ekonomik krizin 2010'da borç krizine dönüştüğü Euro Bölgesi'nde, para politikası yapıcılar, krizin tırmanmasını önlemek için defalarca baskı altında kaldı. Bazen görevlerinin limitlerine kadar gittiler, hatta bazıları aştıklarına inanıyor" diye konuştu.

Weidmann, en son krizin sonucu olarak merkez bankalarının daha geniş bir rol ve yeni fonksiyonlar üstlendiğini ifade ederek, "Merkez bankalarının etkileri bankaların yetki sınırları ve eylemlerinin meşrutiyeti konusunda bir tartışmaya yol açtı. Euro Bölgesi ile ilgili olarak hatta bazıları AMB'yi tek oyuncu olarak adlandırıyor. Bugünlerde AMB 'nin Yunanistan'ın kaderi üzerindeki rolü yoğun bir tartışmayı teşvik etti" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ın şu anda kesinlikle odak noktası olduğunu vurgulayan Weidmann, "Yunanistan, Avrupa'daki krizlerin doğurduğu derin entegrasyona rağmen Euro Bölgesi ülkelerinin nihai olarak hala kendi işlerinden sorumlu olduğunu bize açıkça gösteren bir meseledir" dedi.

"Yunan hükümeti, güvenilmez bir müzakere ortağı olarak eleştirildi"

Yunanistan'ın kreditörleriyle görüşmelerindeki tutumununa da değinen Weidmann, şunları kaydetti:

"Yunan hükumeti sadece önceki anlaşmaları terk etmedi, ayrıca yaygın olarak güvenilmez bir müzakere ortağı olarak eleştirildi. Yaklaşık bir hafta önce, yardım programı sona erdi ve Yunan hükumeti IMF gibi kamu kreditörlerine ödeme yükümlülüğünü yerine getiremedi. Buna ek olarak, Yunanlıların büyük bir çoğunluğu ülkelerinin ek konsolidasyon tedbirleri ve reformlarla borçlarını ödemelerine karşı olduklarını bir referandumda dile getirdi."

Weidmann, bu durumda merkez bankalarının, bankaların ve hükümetlerin ödemelerini koruma altına almak gibi bir görevi olmadığını, bunun hükümet ve parlamentolarla ilgili bir konu olduğunu dile getirdi.

Yunan bankalarının borçlarını ödemesi konusundaki şüphelerin gün geçtikçe artığını ve ülkeye mali kaynak aktarılmasının AMB'nin görevi olmadığını ifade eden Weidmann, "Eurosistem, Yunanistan'a likidite desteğini artırmamalı ve sermaye kontrolleri, uygun bir destek paketinin tüm taraflarca kabul edilmesine ve hem Yunan hükümeti hem de Yunan bankacılık sisteminin borç ödeme gücü sağlanana kadar devam etmeli" dedi.

Yunanistan'da bankalar 13 Temmuz'a kadar kapalı

Yunanistan Bankalar Birliği, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı olacağını duyurdu.

Birlik daha önce bankaların bugün açılacağını bildirmesine rağmen, dün akşam yaptığı açıklama ile bu süreyi 13 Temmuz'a kadar uzattı. Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 euro olarak devam ettiğini açıkladı. İşsiz olanlar ve emeklilerin ilave olarak 120 euro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor.

Avrupa Merkez Bankasının Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı, Birlik, salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.

Öte yandan Yunanistan, Euro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu ESM'ye üç yıllık program için resmi başvurusunu yaptı. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması ve bankaların açılması hedefleniyor. ESM'den alınacak acil kredi, Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sisteminin istikrarını garantiye almak için önem arz ediyor.

ATM önlerindeki kuyruklar devam ediyor

Yunanistan'da vatandaşlar özellikle gece yarısından sonra para çekmek için ATM'lerin önünde kuyruklar oluşturdu. Atina'daki bazı ATM'lerde 10 ve 20 euroluk banknotlar kalmadığı için vatandaşlar ancak 50 euro çekebiliyor. Bu arada, Atina'da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçları, 10 Temmuz'a kadar ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, kurtarma paketi için önerilerini bugün gün sonuna kadar sunması gerekiyor. Sunulan teklif Euro grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Pazar günü de Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.