Yunanistan'da ek kaynak emekli maaşlarından
Yunanistan'da troykanın yardımı onaylaması için gereken ek kaynak emekli maaşlarının düşürülmesinden gelecek
Yunanistan'da, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve IMF'nin, 130 milyar euroluk yeni yardım paketinin onaylanması için, harcamaların 325 milyon euro ek kaynak yaratacak şekilde azaltılması yönündeki talebi doğrultusunda emekli maaşlarının azaltılması kararlaştırıldı.
Yunanistan başbakanı Lukas Papadimos, dün gerçekleştirilen ve geç saatlere kadar süren olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, yeni yardımın onaylanması için emekli maaşlarının azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Yeni yardım paketinin onaylanması için, hükümetin, Troyka ile belirli kriterler temelinde ilke anlaşmasına vardığını belirten Papadimos, bu anlaşma çerçevesinde Pazartesi günü yapılacak Eurogroup toplantısına kadar bazı önemli kararların alınması gerektiğini söyledi.
Harcamaların denetlenmesine yönelik Komisyon tarafından Yunanistan'a kayyum tayin edileceğine ilişkin iddialara değinen Papadimos, böyle bir şeyin sözkonusu olmadığını ancak, Avrupa Komisyonu'nun daha önce denetim için Atina'ya gönderdiği "Task Force"n (Görev Gücü) güçlendirileceğini söyledi.
Bu arada, Yunan medyasında çıkan haberlerde, Atina hükümetinin, yeni yardım paketinin onaylanması için, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcileriyle (Troyka) Yunanistan ekonomisinde süratli ve zorunlu değişiklikler yapacak yeni tedbirler içeren bir program konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.
Hükümetin, sözkonusu anlaşma çerçevesinde 10 gün içerisinde ülkenin iş yaşamına köklü değişiklikler getirecek 79 yasa ve kararname çıkarmayı kabul ettiği öne sürülen haberlerde, yeni tedbirlerin yanısıra, AB Komisyonu'nun Atina'daki 80 kişilik denetim ekibinin en az üç yıl için 120 kişiye çıkarılması ve yetkilerinin arttırılmasının da karara bağlandığı iddia edildi.
Haberlerde, hükümetin onaylanmak üzere parlamentoya getirmeye hazırlandığı yeni yasa ve kararnamelerin, kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu memur statüsünün (süreklilik) kaldırılması, işçi ve memur maaşlarıyla emekli maaşlarında, savunma harcamalarında ve kamu yatırımlarında yüzde 50'ye varan oranlarda kesintiler yapılması, toplu iş sözleşmelerinin iptal edilmesi, gelir vergilerinin arttırılması, sosyal yardım kurumları birleştirilerek, zayıf gelirlilere yapılan yardımların iptal edilmesi ve sosyal sigortalıların hastane ve ilaç alımındaki harcamalara olan katkı payının arttırılması gibi konuları içerdiği belirtildi.
Bu arada, Yunan haber ajansı AMNA'ya açıklama yapan üst düzey bir hükümet yetkilisi, bakanlar kurulunda, Brüksel'den olumlu yönde karar çıkması durumunda Yunanistan'a verilecek yeni yardımın ödeme şeklinin de ele alındığını belirtti.
Bu konuda henüz kesin bir karara varılmamasına rağmen, yeni yardımın, bakanlıklardaki denetim timlerinin vereceği bilgiler doğrultusunda, Troyka'nın hazırlayacağı rapora bağlı olarak aylık taksitler halinde ödenmesinin ağırlık kazandığını belirten yetkili, taksitlerin yeterli olmaması durumunda da, ihtiyaç olan meblağın bütçe harcamalarından yapılacak kısıtlamalarla karşılanacağını söyledi.
-"Kerberuslar Atina'ya geliyor"
Diğer yandan, hükümetin Troyka ile vardığı anlaşma çerçevesinde almayı kararlaştırdığı öne sürülen yeni tedbirler Yunan basınında sert yorumlara neden oldu. Hfatalık To Vima gazetesi, Avrupa Komisyonu'nun yeni yardım karşılığında kabul ettirdiğini öne sürdüğü yeni koşulları "Troyka'dan Yunanistan'a takılan bir kelepçe" olarak değerlendirdi. Ethnos gazetesi de, yeni yardım anlaşmasının "kan ve gözyaşları" arasında kabul edildiğini belirttiği haberinde, Komisyon'un Atina'daki denetim timlerini mitolojide, ölülerin bulunduğu yer altında bekçilik yapan üç başlı "Kerberus" köpeklerine benzetti.