Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Yunanistan'da kriz yüzünden günde 1000 işyeri kapanıyor"

Yunanistan'da günde 1000 işyeri kapanıyor

Yunanistan Ticaret ve Girişimcilik Konfederasyonu Başkanı Korkidis, Yunanistan'da günde yaklaşık bin işyerinin kapandığını belirti

Giriş: 28 Temmuz 2015, Salı 15:02
Güncelleme: 28 Temmuz 2015, Salı 15:50

Yunanistan'da, sermaye kontrolü uygulaması kapsamında nakit akışı üzerinde denetim sürerken, KDV oranlarının artırılmasıyla gelen yeni zamlar piyasalarda durgunluğa neden oldu.

Yunanistan Ticaret ve Girişimcilik Konfederasyonu (ESEE) Başkanı Vasilis Korkidis, yeni tedbirler yüzünden ciroları büyük oranda azalan çok sayıda işletmenin kapandığını, ülke sanayisinin ise durma noktasına geldiğini belirtti.

Korkidis basına yaptığı açıklamada, "Ekonomik kriz yüzünden son dönemde günde ortalama bin işyerinin kapandığını, en az 60 bin işletmenin ülkeyi terk ederek komşu ülke Bulgaristan'a gittiğini, ya da gitmek için hazırlık yaptığını" açıkladı.

Yunan kamu araştırma şirketi "Endeavor Greece"in son yaptığı araştırma, bankaların kapanmasından sonra bir hafta içerisinde 300 seçkin firmanın kapısına kilit vurduğunu ortaya koydu. Yunan medyasına yansıyan araştırma sonuçlarına göre, nakit sıkıntısı nedeniyle ayakta kalmak için mücadele eden firmaların cirolarında ise yüzde 18'den yüzde 69'a varan düşüşler kaydedildi.

Bankalardaki nakit kontrolü ve devletin özel sektöre ödemeleri durdurması nedeniyle daha önce sağlıklı sayılan birçok işletmenin ekonomik yükümlülüklerini yerine getiremediği bildirilirken, karşılıksız çek sayısında da patlama yaşandığı belirtildi.

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı (KEEE), aynı zamanda Atina Ticaret ve Sanayi Odası (EBEA) Başkanı Konstantinos Mihalos, sermaye kontrolü nedeniyle ticaret ve sanayi sektöründe karşılıksız çek sayısında büyük artış kaydedildiğini belirterek, ödeme sürelerinin uzatılması yönünde karar alması için hükümete çağrıda bulundu.

Diğer yandan, kreditörlerle varılan anlaşma uyarınca hayata geçirilen reformlar çerçevesinde KDV'lere getirilen zamlar ürün ve hizmet fiyatlarının artmasına neden olurken, ülkenin İkinci Dünya Savaşı sonrasında en pahalı dönemini yaşadığı belirtildi.

Sermaye kontrolünün ve fiyat artışlarının ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörünü de olumsuz etkilediği bildirildi.

Yetkili makamlarca yapılan açıklamalarda, yeni tedbirler yüzünden çok sayıda yabancı tur operatörünün rezervasyonlarını iptal ettiği, Ege'de belirli birkaç turistik adanın dışındaki diğer yerlerde çok sayıda turistik işletmenin ise zorda olduğu bildirildi. Yunan medyasına yansıyan haberlerde, turizm sezonundan umduğunu bulamayan çok sayıda turistik işletmenin sezon sonunda kurtarma programı "Theresia"ya başvuru hazırlığı içerisinde bulunduğu ifade edildi.

Yunan basın-yayın organları kriz nedeniyle son dönemde kamu gelirlerinde aylık bazda yüzde 20 oranında azalma kaydedildiğini, vatandaşların kamuya olan ödenmemiş borçların miktarının ise 6,6 milyar euroya ulaştığını duyurdu.

Aralarında Ekonomik ve Ticari Araştırma Kurumu (IOBE), ESEE ve EBEA'nın da bulunduğu ticari ve ekonomik kurumlar ise yaptıkları açıklamada, sermaye kontrolü ve KDV oranlarının artırılması nedeniyle ülkenin içerisine düştüğü ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek, uygulamanın sürmesi durumunda işlerin daha da kötü olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada, Yunan bankaları, günlük para çekme limitini 60 euro, haftalık toplu ödemeyi 420 euro olarak belirlerken,ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken vatandaşlar her gün ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluşturmaya devam ediyor. ATM'lerden para çeken vatandaşların ise para harcamakta son derece ölçülü hareket ettikleri belirtiliyor.

AA