Yunanistan'da son durum: 9 Temmuz Perşembe
Yunanistan kurtarma programını 3 yıllığına uzatma talebinde bulundu. AB liderleri, Yunanistan'ın yeni önerisini görüşmek üzere Pazar günü toplanacak. AMB, Yunan bankalarına desteği sabit tuttu
Yunanistan krizinde sona yaklaşılıyor. Yunanistan'ın kurtarma programını üç yıllığına uzatmak için talepte bulunduğu bildirildi. AB liderleri, Yunanistan'ın yeni önerisini görüşmek üzere Pazar günü Brüksel'de bir ara gelecek. Bu zirveden önce Euro Bölgesi maliye bakanları yine Brüksel'de toplanacak. Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına sağlanan desteği (ELA) sabit tuttu. AMB Başkanı Draghi Pazar günkü AB Zirvesi’ne kadar Yunan bankalarına desteğinin süreci konusunda güvence vermişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan ve Çin kaynaklı riskler nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü. IMF yetkilisi Olivier Blanchard, “Yunanistan'ın durumu hakkında değerlendirme yapmak çok güç. Yunanistan krizinin öngörülenden çok daha ağır sonuçları olabilir fakat son gelişmeler Yunanistan krizinde bulaşıcılığın sınırlı olduğunu gösteriyor” yorumunda bulundu.
Blanchard: Yunanistan küçük bir risk, Fed'in faiz artışını etkilemez
IMF baş ekonomisti Oliver Blanchard, “Yunanistan'ın sıkıntı çektiği ve Euro Bölgesi'nden çıkması halinde daha fazla zarar göreceği konusunda belirsizlik yok. Ancak, bunun dünya ekonomisine etkilerinin sınırlı olacağı görülüyor" dedi.
Bir gazetecinin "IMF'nin Yunanistan programının mimarı olarak özeleştiri yapıyor musunuz?" şeklindeki sorusuna "Evet, özeleştiri yapmaya hazırım" yanıtını veren Blanchard, ülkenin Euro Bölgesi’nde kalması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Citi: Grexit hemen bu çeyrekte gerçekleşebilir
Yunanistan’ın referandumda hayır oyu vermesi ile Grexit ihtimalinin belirginleştiğinin altını çizen Citigroup, bunun hemen bu çeyrekte yaşanabileceğini beklediklerini ifade etti.
Bankadan yapılan açıklamada, söz konusu ayrılmanın 2 türlü olabileceği ifade edildi: Önümüzdeki birkaç ay içinde acilen veya daha esnek planlanmış bir süreç ile takip eden 1-3 yıl içinde.
"AMB anlaşma ile ELA’yı arttırabilir"
Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan hükümeti ile varılacak bir anlaşma doğrultusunda, Yunan bankalarına sağlanan acil likidite kredisini (ELA) arttırabileceği ifade edildi.
Konuya yakın kaynakların aktardığına göre, bir garanti anlaşmasının karşılığında AMB’nin Yunan bankalarına sağlanan acil likidite kredisini (ELA) arttırması üzerinde durduğu ifade edildi.
ELA 23 Haziran’dan bu yana 88.6 milyar euro seviyesinde bulunuyor. Perşembe gecesine kadar bir program sunması beklenen Yunan hükümeti henüz bir taslak anlaşma sunmuş değil.
Hansson: Durum 10 gün öncesine göre çok daha kötü
AMB üyesi Ardo Hansson, bir Estonya gazetesine verdiği demeçte, “Birkaç ay evvel Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği aklıma dahi gelmezdi. Şu anda Yunanistan’ın durumu 10 gün öncesine göre çok daha kötü. Çözüm imkansız görünmese de oldukça zor bir krizle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
Grexit'in Almanya'ya maliyeti 76 milyar euro
Frankfurter Allgemeine Zeitung, “Yunanistan'a borç indirimi Almanya'ya 40 milyar euro zarar ettirir, oysa Grexit’in maliyeti 76 milyar euro” değerlendirmesini yaptı.
Schaeuble: Yunanistan gerekli adımları atmıyor
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, “Yunanistan'ın gerekli adımları atmadığını görüyorum. Mali politikalar büyümeyi tek başına artırmaz” dedi.
Schaeuble ayrıca “IMF’nin görüşmelere katılımını Merkel'in istediğini” sözlerine ekledi.
Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bu sözlere sert bir cevap verdi: “Schaeuble'nin Yunanistan'ı eurodan çıkarma projesi var, istifamı bizzat o istedi” dedi.
Merkel: Kurtarma 3 yıl sürebilir
Angela Merkel, "Yunanistan program üzerinde çalışıyor. Herhangi bir programın 3 yıl sürebileceğini görmemiz gerekir" şeklinde konuştu.
AMB/Weidmann: Euro Bölgesi Yunanistan'a likidite desteğini artırmamalı
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, "Yunanistan'a yardım kararı hükümet yöneticilerine bağlı. Yunanistan’da sermaye kontrolleri anlaşma yapılana kadar devam etmeli" dedi.
Weidmann, "Euro Bölgesi Yunanistan'a likidite desteğini artırmamalı. Acil likidite desteği Yunanistan için finansman aracı olarak kullanılmamalı. Merkez bankaları görev tanım ve alanlarına bağlı kalmalı" ifadelerini kulandı.
Yunanistan'ın şu anda kesinlikle odak noktası olduğunu vurgulayan Weidmann, "Yunanistan, Avrupa'daki krizlerin doğurduğu derin entegrasyona rağmen Euro Bölgesi ülkelerinin nihai olarak hala kendi işlerinden sorumlu olduğunu bize açıkça gösteren bir meseledir" dedi.
AMB ELA'yı bir kez daha sabit bıraktı
Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına sağlanan desteği (ELA) sabit tuttu.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunan bankalarına sağlanan Acil Likidite Desteği (ELA) miktarını, Bloomberg'in konuyla ilgili kaynaklardan edindiği bilgiye göre değiştirmeme kararı aldı.
AMB'nin Yunan bankalarına sağladığı ELA tavanı, 23 Haziran'dan bu yana 88.6 milyar euro (98.1 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.
AMB'nin, Pazar günü gerçekleştirilecek Avrupa Liderleri zirvesinin ardından Pazartesi günü yapacağı toplantıda ELA'yı yeniden gündeme alacağı ifade ediliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: ''Yunanistan sunacağı ekonomik reform planı ile Euro Bölgesi'ne güven vermeli''
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'ın yeniden Euro Bölgesi üyelerinin güvenini kazanabilmesi için kesin ve özlü bir ekonomik reform planı sunması gerektiğini söyledi.
Slovenya Başbakan Miroslav Cerar ile Elysee Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin Yunanistan'ın durumuyla ilgili sorularını yanıtlayan Hollande, ''Yunanistan, tekrar Avro Bölgesi üyelerinin güvenini kazanabilmek için kesin ve özlü bir ekonomik plan sunmalı. Fransa, bu konuda Yunanistan'a gerekli yardımı yapmaya hazırdır. Euro Bölgesi tavrını belirleyebilmesi için Yunanistan'ın, mutlaka özlü ve kesin ekonomik plan sunmalıdır'' ifadesini kullandı.
Hollande, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasından yana olduklarını yineleyerek, bu konudaki en önemli sorumluluğun Yunanlılarda olduğu uyarısında bulundu.
TF1 televizyon kanalına konuşan eski Cumhurbaşkanı ve merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi lideri Nicolas Sarkozy ise Yunanistan ile kreditörler arasında bir uzlaşma sağlanması için gerekli tüm çabanın gösterilmesini istedi.
Sarkozy, ''Uzlaşma için çaba gösterilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Hollande ile aynı fikirdeyim ancak ortada bir kırmızı çizgi var ve olası çözüm Euro Bölgesi'nin itibarını tahrip etmemeli'' değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan, Salı günkü Euro Bölgesi zirvesinde Perşembe günü sonuna kadar bir plan sunacağı sözünü vermişti. AB liderleri, Yunanistan'ın yeni önerisini görüşmek üzere Pazar günü Brüksel'de bir ara gelecek. Bu zirveden önce Euro Bölgesi maliye bakanları yine Brüksel'de toplanacak.
Yunanistan'dan kurtarma paketine 3 yıllık uzatma talebi
Yunanistan'ın kurtarma programını üç yıllığına uzatmak için talepte bulunduğu bildirildi.
Wall Street Journal'ın ulaştığı belgeye göre, Atina bugün Euro Bölgesi kurtarma fonunun üç yıllığına uzatılması istedi ve kreditörlerin istediği bazı reformları Pazartesi gününden itibaren yapma taahhüdünde bulundu
Kreditörler açısından önemli olan bir gelişme de, mektupta hükümetin vergi ve emeli maaşlarına ilişkin bazı tedbirleri Pazartesi gününden itibaren almaya başlayacağının ifade edilmesi oldu.
Bu mektup kreditörlerin Yunanistan'dan taleplerinin karşılanması için atılan ilk adım olurken, acil finansmana ihiyacı olan ülkeye Pazar gününe kadar süre verilmişti.
Yeni Maliye Bakanı Tsakalotos: "Biz Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması kararlılığımız yineliyor, bir üye devleti olarak eUro Bölgesi'nin kurallar ve düzenlemelerine saygı duyuyoruz"
Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) üst yöneticisi Klaus Regling'e acil kredi alabilmek için mektup yolladı.
Yunanistan'ın, Euro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) üç yıllık program için resmi başvurusunu yaptığı bildirildi. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması için, Tsakalotos da ESM'ye mektup yolladı.
Tsakalotos, ESM üst yöneticisi Klaus Regling'e gönderdiği mektupta istenilen acil kredinin Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sisteminin istikrarını garantiye almak için istendiğini yazdı.
Mektupta, orta ve uzun vadeli programla tutarlı olarak Yunanistan'ın kapsamlı bir reform yapmaya kararlı olduğu, finansal istikrar, mali sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme alanlarında bir dizi önlemler uygulanacağı belirtildi.
Tsakalotos mektupta alınacak tedbirleri anlatarak, şu görüşleri paylaştı:
"Bu program kapsamında vergi ve emeklilik reformlarıyla önlemler dahil olmak üzere gelecek hafta başında bir dizi tedbirler almayı öneriyoruz. Yunan hükümeti en geç perşembe günü kapsamlı ve spesifik reform ajandasını sunacak. Biz ayrıca bu program kapsamına ekonominin daha da güçlendirilmesi ve modernize edilmesi için ek eylem planlarını da bu programa dahil edeceğiz.
Yunanistan bütün kreditörlere karşı tüm mali yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeye kararlıdır. Borçlarımızı temizlemek bankacılık sisteminin sıkıntılarını çözmek, likidite sorununu aşmak ve yaklaşan yükümlülüklerimizi yerine getirmek için biz Euro Bölgesi devletlerinden kredi talebimizin aciliyetini taktirlerine sunuyoruz. Biz Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması kararlılığımızı yineliyor, bir üye devleti olarak Euro Bölgesi'nin kurallar ve düzenlemelerine saygı duyuyoruz. Biz, acil kredi isteğimizin olumlu olarak kısa sürede karşılanmasını dört gözle bekliyoruz."
Salı günü Brüksel'de olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri yeni kurtarma paketi için Yunanistan'a pazar gününe kadar süre vermişti.
Zirvede Yunanistan'ın en geç yarın Avrupa İstikrar Mekanizması'na kurtarılma başvurusunda bulunması, Troyka kurumları olan AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'nun olumlu görüş bildirmesiyle Avro Bölgesi maliye bakanlarının 11 Temmuz ve AB zirvesinin 12 Temmuz'da toplanarak Atina'nın talebiyle ilgili son sözü söylemesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.
ABD Hazine Bakanı Lew: "Yunanistan batağa saplanırsa, birçok belirsizlik ortaya çıkacak"
Hazine Bakanı Jack Lew, "Yunanistan tamamen batağa saplanırsa, birçok belirsizlik ortaya çıkacaktır. Belirsizliğin Avrupa ve küresel ekonomi için risk oluşturduğunu düşünüyorum" dedi.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün düzenlediği panelde konuşan Lew, Yunanistan krizine ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.
Lew, müzakerelerden alınabilecek en iyi sonucun Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması olduğunu savunarak, "Yunanistan tamamen batağa saplanırsa, birçok belirsizlik ortaya çıkacaktır. Belirsizliğin Avrupa ve küresel ekonomi için risk oluşturduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Yunanistan için hala çözüm yolları olduğuna dikkati çeken Lew, ülkenin Avro Bölgesi'nden çıkmasının jeopolitik bir yanlış olacağını ve acı sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Yunanistan'la anlaşmaya varılmasının, Avrupa'nın ekonomik ve jeopolitik istikrarı açısından önemli olduğuna işaret eden Lew, ayrıca ülkenin borcunun sürdürülebilir bir hale getirilebilmesi için yeniden yapılandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Tsipras: "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir"
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir" dedi.
Tsipras, Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'daki toplantısında Yunanistan ile ilgili tartışmada konuşma yaptı.
Yunanistan'daki mali krize toplumsal olarak adil bir çözüm bulmak için çabalarını iki kat arttıracağını ifade eden Tsipras, geçmişte yapılan hataları tekrarlamak istemediğini söyledi.
Ülkesinin daha önce yaptığı anlaşmaların "tasarruf çıkmazına" neden olduğunu ve Yunan ekonomisinde kısır döngü yarattığını savunan Tsipras, Yunanların referandumda yaptıkları cesur seçime kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.
Tsipras, "Yunanistan'ın, reformları oluşturacak fakat aynı zamanda Yunan halkı tarafından bugüne kadar yapılmış fedakarlıklardaki çok büyük gayretleri de dikkate alacak bir anlaşmaya ihtiyacı var" dedi.
Daha önceki kurtarma planlarıyla ülkeye sağlanan paranın, sıradan Yunan vatandaşına hiç ulaşmadığını ifade eden Tsipras, yapılacak anlaşmanın, ülkesinin ihtiyacı olan likiditeyi sağlaması, ülkenin borçlarını sürdürülebilir kılması ve orta vadede iş yaratacak bir plana da olanak sağlaması gerektiğini söyledi.
Kendilerinden önceki hükümetlerin etkin olmayan bir vergi toplama sistemi uyguladıklarını dile getiren Tsipras, bu reformların sıradan vatandaşın başa çıkabileceğinin ötesinde olduğunu savundu.
Yunanistan'a yapılacak borç yardımının Avrupa'da vergi ödeyen vatandaşlardan para almak anlamına gelmeyeceğini öne süren Tsipras, "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir" dedi.
Yunanistan'da pazar günü yapılan referandumda, kreditörlerin sunduğu kurtarma paketi yüzde 38,7'e karşı yüzde 61,3 oyla reddetmişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta yayımladığı raporda, Yunanistan'ın gelecek 3 yılda 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve borçlarının bir kısmının silinmesinin gerekebileceğini açıklamıştı.
Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için Perşembe gününe kadar süre vererek, ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı almıştı.
Fransa Başbakanı Valls: "Yunanistan ile anlaşmaya varılması halinde, teklifleri oylamaya sunacağız"
Fransa Başbakanı Manuel Valls, Yunanistan ile anlaşmaya varılması halinde Yunanistan'ın tekliflerini Ulusal Meclis'te görüşeceklerini söyledi.
Valls, Ulusal Meclis'te, Yunanistan kriziyle ilgili düzenlenen oturumda konuştu.
Yunanistan'ı Euro Bölgesi’nde tutmanın "stratejik bir mesele" olduğunun altını çizen Valls, Fransa'nın da Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkışına karşı olduğunu bir kez daha tekrar etti.
Valls, Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkışına izin vermenin bir zayıflık göstergesi olacağının altını çizerek, Fransa'nın Yunanistan'ın doğru bir karar verebilmesi için elinden geleni yapacağını dile getirdi.
"Yunanistan ile anlaşmaya varılması halinde, teklifleri oylamaya sunacağız" ifadelerini kullanan Valls, anlaşma bulunması halinde Yunan hükümetinin tekliflerinin mecliste oylamaya sunulacağını da duyurdu.
Fransız iTele televizyonuna konuşan Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin da Avrupa'nın olası bir kaostan kaçınmak adına Yunanistan'ı Euro Bölgesi’nde tutmak gerektiğine vurgu yaptı.
Her 3 Yunan vatandaşından biri yoksulluk riski altında
Yunan vatandaşlarının 3'te 1'i yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunuyor.
Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) bugün açıkladığı 2013 verilerine göre, yaklaşık 4 milyon Yunanlı, yani her 3 kişiden biri, yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunuyor.
Yoksulluk sınırının 2013 yılı için kişi başı 4 bin 68 avro olarak açıklandığı verilere göre, yoksulluk içinde yaşayan Yunan vatandaşlarının oranı 2008 yılında yüzde 19,7 iken bu rakam 2013 yılında yüzde 22,1'e çıktı.
Yoksulluk yada sosyal dışlanma riski katlanarak arttı
Yoksulluk yada sosyal dışlanma riski altında bulunan insanların oranı 2008 yılında yüzde 27,6 iken, 2013 yılında yüzde 36 seviyesine çıktı.
Son günlerde içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkabilmek için Avrupa ülkeleriyle masaya oturan Yunanistan'da, 2013 yılında kişi başına düşen milli gelir 8 bin 879 avro olarak hesaplandı. Yine hane halkının hanelerin ortalama harcanabilir geliri ise 17 bin 270 avro olarak kayıtlara geçti.
ELSTAT'a göre, nufüsun 10 milyon 785 bin 312 olan ülkede, yaklaşık 2 milyon 384 bin kişi yoksulluk riski altında yaşıyor.
Nüfusun en zengin yüzde 20'lik diliminin ortalama geliri ise en fakir yüzde 20'lik kesimin 6,5 buçuk katına tekabül ediyor.