Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda gelişmeler
Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda bugün yaşanan gelişmeler
Kemer sıkma önlemlerine karşı yapılan grev ve eylemler şiddetini artırıyor. Grevler sebebiyle bir çok havayolu şirketi bugün ve yarınki uçuşlarını iptal etmek zorunda kaldı. Yunanistan’a dair belirsizlikle ile de birlikte Euro Bölgesi borç krizi gündemin en üst sırasında yerini aldı. Okyanusun diğer tarafında ise gündemde Obama’nın ABD’li büyük şirketlerin CEO’larıyla mali uçurum konusu üzerine görüşmesi yer alıyor. İMKB riskten kaçınma eğiliminde olan yurt dışı piyasalara daha fazla dayanamadı ve düşüş trendine geçti.
2.seansa yatay bir başlangıçla,18,84 puanlık düşüşle 71 281 puanla başlayan İMKB, seansın devamında pozitif ayrışmasını sonlandıran Avrupa piyasalarına paralel bir şekilde kırmızıda. Endeks şu dakikalarda yeniden 72 000 seviyesinin altına sarktı ve 71 658 seviyesinden işlem görüyor. Analistler İMKB’nin 72 000 seviyesinin kırılmasıyla birlikte 71 000 desteğinin tekrar gündeme gelebileceğini belirtiyorlar. Moody’s den gelen not artışını desteklemeyen açıklamalarda İMKB’nin düşüşünü destekler nitelikteydi.
Gösterge faizde ise sınırlı yükselişlerle birlikte %6.42 bileşik seviyesine geldik. 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizi arasındaki makasta 120 baz puana ulaştı. Genel anlamda, kısa vadeli tarafın Fitch’in ve Erdem Başçı’nın açıklamalarını fiyatladığını ancak uzun taraf bu ralliye çok fazla katılmadığı görülüyor.
Dolar/TL cephesinde ise 1.80’nin üzerindeki seyrine devam ediyor. Kur şu dakikalarda 1,8031 seviyesinden işlem görüyor. Sepet kur ise 2.05 seviyesinde.
ING Bank Sabit Getirili Menkul Değerler Trader’ı Arınç Yurtkuran’a, gösterge tahvildeki yükselişi sorduk, Yurtkuran’ın yorumları şu şekilde oldu ‘Bu kadar sert düşüşün arkasından gelen düzeltme hareketi çok normal. Bugün Moody’s den gelen açıklamaları yatırım yapılabilir notunun gelmeyeceği algısı yarattı. Bunu hem borsa tarafında hem de bono tarafında görüyoruz. Ama sadece buna bağlamamak gerekiyor.
Sabit getirili tahviller ve enflasyona endeksli tahvil, kısa vadeli tahviller ve uzun vadeli tahviller konusunda yatırımcıların tercihlerinde bir değişiklik var mı? diye sorduğumuzda Yurtkuran ‘Tabi, özellikle Erdem Başçı’nın açıklamalarından sonra faiz indirimi beklentisi arttı. Buda kısa vadeli tahvilleri destekliyor. O tarafta faizlerde aşağı yönlü baskı olması beklenir. Uzun vadeli tahvillerde de yukarı yönlü baskı görülüyor. Uzun tarafta kar realizasyonu biraz daha fazla oldu. ‘ dedi.
Yabancı yatırımcının son 1,5 aylık piyasalara ilgisini sorduğumuzda ise Yurtkuran ‘ Tahvil bono tarafında %30’lara varan yabancı payı var. Sene sonuna doğruda azalan bir ivmede devam etmesini bekliyoruz. ‘ yorumunda bulundu.
Garanti Bankası Uluslarası Sermaye Piyasası Trader’ı Yaprak Kastal’a ise mali uçurum kaygılarını sorduk. Kastal’ın yorumlarına göre ‘ yurtdışındaki riskten kaçınma eğilimi direkt olarak bizi de etkiliyor. Hem bono hem de döviz piyasasına girişler yaşanmakta.
Tahvil tarafındaki ralli tamamlandı mı? Ve kısa taraftaki yukarı gelişi nasıl yorumlarsınız? Sorusuna ise Yaprak Kastal ‘ Fitch haberi sonrası gösterge tahville birlikte aslında getiri eğrisinin tümünde aşağı doğru bir hareket yaşadık, göstergede %6.30 bileşik seviyeleri gördük. Orada en çok parayı nerden yapabiliriz düşüncesi vardı, 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizi makasının 80 baz puana kadar daraldığını gördük. Hafta başında Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla birlikte reel efektif döviz kurunun seyrine bağlı olarak gelebilecek faiz indirimi bizde de satış baskısı yarattı. Bugünkü Moodys açıklamalarıylada birlikte herhangi bir not artışının gelmemesi olasılığı 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizlerinin makasını 120 baz puanlara taşıdı. Gösterge ve kısa vadeli kâğıtlarda bu baskı daha az, çünkü Merkez Bankası’nın bir faiz indirim ihtimali söz konusu. Ama genel olarak kar realizasyonunu bono tarafında yaşamaktayız. ‘ yorumunda bulundu.
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma Bölümü
(aiyigundogdu@bloomberght.com)