Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler
-
Yurtiçi piyasalar yatay seyrederken, yurtdışında "mali uçurum" endişeleri hakim
Yunanistan’ a yardım paketinin onaylanması ve ABD cephesinden olumlu gelen tüketici güven endeksi ve dayanıklı tüketim malı verileri piyasaların moralini düzeltmeye yetmedi. Yurt dışı piyasalardaki hava, mali uçuruma yönelik endişelerle birlikte yeniden bozuldu. Bugün ABD cephesinden FED Bej kitap en önemli veri olarak göze çarparken, Avrupa cephesinde ise öğlen saatlerinde gerçekleştirilecek İtalya ve Almanya tahvil ihaleleri izlenecek.
Yurt içi gündemde ise "ABD'nin İran'a karşı almaya hazırlandığı bir dizi yeni ticaret yaptırımlarının kıymetli madenleri de kapsayacağı" haberi geniş yankı uyandırdı. Analistler Türkiye’nin doğal gaz alımlarına yönelik endişe duyduklarını belirttiler. İran’dan aldığımız doğal gaz tüm alımlarımızın içinde % 15 paya sahip. 2012’ye kadar geçerli olan anlaşmada al ya da öde prensibi geçerli.
Fonlama maliyeti resmi politika faizinin 12 baz puan altında
Bu sabah % 6.05 bileşik seviyesinde güne başlayan gösterge faizde yatay bir seyir hâkim. Tahvil faizindeki geri çekilme eğilimi İMKB’yi desteklemeye devam ediyor. Analistler göstergede % 6’nın altı seviyelerin yıl sonuna doğru görülmesinin olası olduğunu belirtiyor. "% 6 seviyesinden gösterge faize ilgi var mı" sorusuna, Akbank Özel Bankacılık Ürün Geliştirme Yöneticisi Serdar Pazı, "% 6 seviyesi yeni ihraçlar açısından ve mevcut mevduat seviyelerin altında olması nedeniyle çok cazip değil. Daha ziyade özel sektör tahvillerine ilginin olduğunu görüyoruz" yanıtını verdi.
Yurt dışı piyasalardaki satıcılı seyre rağmen yükseliş eğilimini koruyan İMKB 100
Dünkü, GE’nin 180 milyon dolarlık Garanti hissesini satış haberi sonrası İMKB’deki 1000 puanlık kayıp sonrasında, İMKB 100, yurtdışındaki negatif havaya rağmen pozitif ayrışmaya devam ediyor. Halkbank’ın ikincil halka arzıyla piyasadan toplanan 2.5 milyar dolarla birlikte, Garanti haberinin endeks üzerinde satış baskısının sınırlı olduğu gözlemleniyor. Sabah saatlerinde gözlenen Asya ve Avrupa vadelilerindeki satışa rağmen, İMKB 100 endeksi şu dakikalarda % 0.24 primle 72,154 seviyesinde. Öte yandan sektör bazında bakıldığında, Sonbaharın geç gelişi ise perakendecilik sektörü üzerinde baskı oluşturuyor.
TL’de değer kazançları sınırlı
Dolar/TL güne 1.7940 seviyesinden sınırlı bir değer kaybıyla başladı. Merkez Bankası'ndan gelecek faiz indirimi beklentisiyle TL’de değer kazançlarının sınırlı olduğu görülüyor. Gelişen ülke para birimleri dolara karşı son 6 ayda % 4 civarında değer kazanırken, TL’de değer kazancı ise % 2.5 düzeyinde. Yunanistan’dan gelen olumlu haberlerle 1.30’un üzerini deneyen euro/dolar’da ise ABD mali uçurum endişelerinin etkisi yeniden baş göstermiş durumda. Euro/dolar şu dakikalarda 1.2930 seviyesinde. "Döviz tarafına bu seviyelerden yatırımcılardan ilgi var mı" sorusuna, ise Pazı, "Not artırımı sonrası hızlı geri çekilmenin ardından, MB Başkanının yaptığı açıklamalar sonrası ve faiz indirimi beklentileriyle beraber, TL’nin cazibesinin azalmasıyla birlikte, kurun dengelediği görülüyor. 2.05 seviyesi üzerinde bir sepetle 1,78–1,79 seviyesinde dengelenen kurla birlikte çok fazla satış ilgisi görmüyoruz. ‘ dedi
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberg.net