HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar ABD verileri nin Fed beklentileri üzerinde etkili olmasıyla hareketli bir haftayı geride bıraktı. ABD ISM hizmet endeksinin beklentilerin ötesinde pozitif bir tablo sergilemesi Fed beklentilerini de etkiledi. Piyasa aktörlerine göre Fed’in Kasım ayında 50 baz puanlık bir indirime gitme ihtimali azaldı. Yurt içinde Eylül ayı enflasyon verisi dikkatle izlendi. Aylık verinin beklentilerin üzerinde gelmesi yabancı banka ve kurumlardan TCMB'in faiz indirimini geçiktireceği yorumları öne çıkan başlıklar oldu.

İşte geçen haftanın öne çıkan yedi başlığı...

1- Aylık enflasyon, beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Veriler yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerilediğine işaret etti. Böylelikle yıllık enflasyon üç yılın ardından ilk kez politika faizinin altına gerilerken aylık enflasyon 2,97 ile beklentilerin üzerinde geldi.

2- Bankalar TCMB yorumlarını paylaştı

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, Türkiye'de ilk faiz indirimine yönelik tahminlerini Kasım’dan Ocak ayına öteledi. İsviçre Bankası UBS, Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından TCMB'nin Kasım'da faiz indirimlerine başlama ihtimalinin devam ettiğini ancak gevşemeye daha geç başlama riskinin bir miktar arttığını belirtti. BBVA paylaştığı raporda ilk indirim beklentisini Aralık ayına ötelediğini bildirdi. Barclays ise indirimin sonraki aylara ötelenebileceğine dikkat çekti.

3- Karahan: Aylık enflasyon ve beklentilerde alınacak bir miktar mesafe var

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında gözettikleri iki ana koşulun aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması olduğunu belirterek “Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz” dedi.

4- İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı

İsrail ordusu, Beyrut'u vurmaya başladı. İsrail ordusu, saldırının belirli bir hedefe yönelik olduğunu belirtti. Reuters haber ajansına konuşan güvenlik kaynakları, İsrail'in Hizbullah komutanlarından Ali Karaki'yi hedef aldığını söyledi.

5 - ABD'de beklentileri etkileyen güçlü istihdam artışı

ABD'de Eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı istihdam piyasasının güçlü durumuna dikkat çekti. Veriler tarım dışı istihdam artışının Eylül'de 254 bin ile piyasanın 150 binlik beklentisinin çok üzerine çıktığını gösterdi. Verilerin ardından para piyasalarında Kasım ayına ilişkin 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi geriledi.

6- Euro Bölgesi enflasyonu 2021'den beri ilk kez hedefin altında

Euro Bölgesi enflasyonu yıllık yüzde 1,8 olarak 2021'den beri ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın hedefine indi. Bu yavaşlama, AMB'den bu ay yeni bir indirim beklentisini de tetikledi.

7- Powell: Fed faizleri hızlı şekilde indirmede acele etmeyecek

Fed Başkanı Jerome Powell, NABE'nin etkinliğinde para politikası patikasıyla ilgili de mesajlar verdi.

Advertisement