Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Yeni koronavirüs vakaları ve virüsün küresel ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin sinyaller, stratejistlere ABD büyümesinin bu yıl durma noktasına gelebileceğini ve bazı ABD tahvili faizlerinin sıfırın altına düşebileceğini düşündürtüyor.

Hisse senetlerindeki çöküş ve faiz indirimi beklentileri uzun vadeli ABD tahvillerinin faizlerini öngörülmemiş ölçüde düşük seviyelere getirdi. Çin'de hafta sonu açıklanan imalat PMI koronavirüs vakalarındaki artışa bağlı olarak rekor düşük seviyelere geriledi. ABD'deki ilk ölüm de dahil olmak üzere can kayıplarında da artış oldu.

Faize dayalı türev ürünlerde işlem yapan traderlar daha geçen haftadan beri Fed'in faizleri yıl ortasına kadar sıfıra indirmesini bekliyor. Bazı yatırımcıların ABD ekonomisinde yıl sonuna kadar durma, hatta resesyon riski görmesiyle birlikte bu beklentiler artabilir. Guggenheim Partners CIO'su Scott Minerd, bu tarz beklentilerin ABD Hazine tahvili faizlerini ilk kez sıfırın altına taşıyabileceğini söyledi.

Minerd, “Kısa vadeli tahvillerin faizi negatif olabilir. Bu hafta bile gerçekleşebilir.” dedi ve 10 yıl vadelilerinin faizinin sıfıra kadar gerileyebileceğini belirtti. Ancak sıfırın altına inmesinin zor olacağını ekledi. Minerd, “10 yıllıkların faizi 25 baz puan olsa bile getiri eğrisinin büyük kısmı negatif faizlerde kalacaktır.” dedi.

Yatırım yapılabilir seviyede eksi faizli küresel tahvil stoku Ocak ortasındaki 11 trilyon dolardan yeniden 14 trilyon doların üzerine sıçradı. Ancak çoğunluğu merkez bankasının faizleri sıfırın altına çektiği Avrupa'da bulunuyor.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri henüz geçen hafta tahminleri güncellemişken Pazar günü Fed'in 2020'de ne kadar genişleyeceğine ilişkin beklentilerini artırdı. Goldman ekonomistleri bankadan bu ay 50 bp, ikinci çeyrekte ise bir 50 bp daha indirim bekliyor. Kurumun Cuma günkü beklentisi Mart ve Haziran toplantılarında 50'şer bp indirime gidilmesi yönündeydi.