EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Külçe altın, Asya'nın erken saatlerinde yüzde 0,5 kadar yükseldi ve çalkantılı bir ABD seçim kampanyasına ilişkin artan belirsizlik ortamında güvenli liman iştahı arttı. Biden, görev süresinin sona ereceğini söyledi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yarışta yerini almasını onayladı, fakat yine de partinin önümüzdeki ay yapılacak ulusal kongresinde Demokratlar tarafından resmi olarak aday gösterilmesi gerekiyor.

Kasım genel seçimlerine hız verilirken anketler Trump'ın açık ara önde olduğunu gösteriyor. Cumhuriyetçi adaya verilen destek, 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki bir mitingde suikastçı kurşunundan kurtulmasıyla arttı.

Pazartesi günü piyasaların açılmasıyla dolarda yaşanan düşüş de altını destekledi; yatırımcılar, Trump'ın -seçimi kazanması durumunda- daha zayıf bir ABD para birimi için baskı yapacağı fikrine yönelme potansiyeline sahip. Daha güçlü bir dolar genellikle dolar cinsinden fiyatlanan külçe için olumsuzdur.

Trump'ın potansiyel zaferinin değerli metal için ne anlama geleceği konusunda belirsizlik hakim. Bazı piyasalar, daha yüksek ticaret tarifeleri, artan ABD-Çin gerilimi ve onun liderliğinde daha gevşek maliye politikası beklentileri arasında "Trump ticareti" olarak adlandırılan tahminleri artırdı.

Külçe, Fed'in parasal genişlemeye yöneleceği yönündeki iddiaların artmasıyla bu yıl destek bulmasının ardından geçen hafta rekor seviyeye ulaştı. Düşük faiz oranları genellikle altın için olumludur.

Spot altın Singapur saati ile 08:12 itibarıyla yüzde 0,3 artışla 2.408,99 dolara yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,2 düştü. Gümüş, platin ve paladyumun hepsi arttı.

Advertisement