HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün TSİ 15:15’te faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamı ana refinansman faizi, marjinal borç verme faizi ve mevduat faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

AMB sıkılaştırma döngüsünün ardından uzun süredir işaret ettiği ilk faiz indirimini haziran toplantısında gerçekleştirmiş, mevduat faizini çeyrek puan düşürerek %3,75’e düşürmüştü. Bugünkü toplantıda ise önümüzdeki haftalarda açıklanacak kritik veriler görülmeden bir adım atılması ya da faizlerin patikası hakkında somut bir yol haritası çizilmesi beklenmiyor.

Bu da gözlerin iki enflasyon verisi, ücret ve verimlilik verileri sonrası eylül ayında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıya çevrilmesine neden oluyor. Ekonomistler eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyorlar. Bloomberg Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti David Powell da “Çalışan başına ücret, AMB’nin müzakere edilen ücretlere ilişkin resmi zaman serisi ve hizmet enflasyonundaki son artışlar, Yönetim Konseyi’ni maliyet baskılarının hafiflediğini teyit eden daha fazla veri olmadan tekrar indirime gitme konusunda isteksiz bıraktı.

Bu durum temmuz ayında faizleri sabit tutmasına neden olacaktır, ancak yavaşlama eylül ayında yeni bir hamlenin önünü açacaktır” değerlendirmesinde bulundu. AMB Başkanı Christine Lagarde TSİ 15:45’te basın toplantısı düzenleyecek.

Advertisement