Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Analistler yen müdahalesini değerlendirdi

Analistler yen müdahalesini değerlendirdi

Uluslararası analistler, dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası seviyelerine ulaşan yene, Japon Hükümeti'nin müdahalesini yorumladı

Giriş: 01 Kasım 2011, Salı 15:34
Güncelleme: 01 Kasım 2011, Salı 15:37

Japonya'nın yendeki yükselişi durdurmak için döviz piyasasına müdahale etmesinin ardından analistler, hamlenin yen üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Yen, dün sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek 78.16 seviyesine geriledi. Müdahalenin ardından dolar karşısında yüzde 4.6'lara varan kayıplar kaydeden Japon yeni, 28 Ekim 2008'den bu yana en büyük gün içi düşüşüne işaret etti.

Analistler, yorumlarını kendi bankaları için hazırladıkları raporlarla sundu.

Marc Chandler - Brown Brothers Harriman&Co. Küresel Döviz Strateji Müdürü

Piyasaların büyük ihtimalle, İsviçre Merkez Bankası'nın aksine bir hedef kur belirlemeyen Japonya Merkez Bankası'nın tek taraflı müdahalesinin sonrasındaki hareketlere odaklanacağını belirten Chandler, belli bir kısıtlama getirilmemesi sebebiyle, yendeki düşüşün kalıcı olmayacağını öngördü.

Chandler, müdahaleyle ani düşüş yaşayan yenin kısa süre sonra yeniden yükselmeye başladığının altını çizerek, tek taraflı döviz müdahalelerinin etkilerinin kalıcı olmasının "güç" olduğunu savundu.

Mitul Kotecha - Credit Agricole Corporate&Investment Bank Küresel Döviz Stratejileri Müdürü

Kısa vadeli olarak piyasanın yen alımı yapmayacağını söyleyen Kotecha, ihracatçıların da bu seviyelerin avantajını kullandığını belirterek, yen satışlarının talep artışıyla da karşılanabileceğini savundu.

Kotecha, birçok müşterisinin yen müdahalesinin kalıcı olmayacağını düşündüğünün altını çizdi.

Ancak Kotecha, Credit Agricole olarak Dolar/Yen paritesi tahminlerini 2012 sonuna kadar 80-85 seviyelerinde tuttuklarını açıkladı.

Todd Elmer - Citigroup Inc. G-10 Asya'dan Sorumlu Döviz Stratejisti

G-20 zirvesinin hemen öncesine rastlayan yen müdahalesinin zamanlamasına dikkat çeken Elmer, Japonların uluslararası eleştirilerden, diğer ülkelerden daha fazla çekindiğini vurguladı.

Elmer, ihracatçıların dolar-yendeki hareketin avantajını kullanacağını, ancak bölgedeki rezerv yöneticilerinin de bu düşüşü alım yapmak için kullanabileceğini belirtti.

Asya'daki ülkelerin yenin değerinin düşürülmesine olumlu bakmayacaklarına dikkat çeken Elmer, bunun da dolar-yen rallisini sınırlandıracağını söyledi.

Elsa Lignos - RBC Europe Ltd. Kıdemli Döviz Stratejisti

Bunun son 14 aydaki 3. müdahale olduğunu hatırlatan Lignos, önceki iki müdahalede dolar-yendeki hareketin 1 haftayla sınırlı kalmış olduğuna dikkat çekti. Lignos, daha uzun süreli olarak etkisini koruyan tek hamlenin, G-20'nin toplu müdahalesi olduğunun altını çizdi.

Lignos da Elmer gibi zamanlamaya vurgu yaptı ve Japonya'nın yen müdahalesinin kalıcı olmayacağını öngördü.