Avrupa Merkez Bankası (AMB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı.
AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'de bıraktığı kaydedildi.
Bloomberg anketine katılan 59 analistin beklentisi mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi.
Enflasyonun hala "çok uzun süre çok yüksek" kalmasının beklendiği ve Euro Bölgesi içinde fiyat baskılarının güçlü olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Aynı zamanda, güçlü baz etkileri de dahil olmak üzere, Eylül'de enflasyon belirgin bir şekilde düştü ve enflasyonun temelini oluşturan çoğu ölçüt gevşemeye devam etti. Bankanın geçmişte yaptığı faiz artışları, finansman koşullarına güçlü şekilde yansımaya devam ediyor. Bu durum talebi giderek azaltmakta ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, AMB'nin enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefine yönelik kararlılığı anımsatıldı.
Bankanın uygun kısıtlama seviyesi ve süresini belirlemede verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceği aktarılan açıklamada, "Temel faiz oranlarının yeterince uzun bir süre korunduğunda, enflasyonu yüzde 2'ye düşürme hedefine önemli bir katkıda bulunacak seviyede olduğu düşünülmektedir. Gelecekteki kararlar, politika faiz oranlarının gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede belirlenmesini sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, AMB'nin Varlık Alım Programı'ndaki (APP) portföy büyüklüğünün anapara ödemelerinin yeniden yapılmadığı için küçülmeye devam ettiği, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda (PEPP) ise anapara ödemelerinin en azından 2024 sonuna kadar devam edeceği ancak para politikasının amaçlarını sekteye uğratmamasına dikkat edileceği bildirildi.
Lagarde: Faizler uzun bir süre bu seviyede yüksek kalacak
AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası Atina’da düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyon uzun süre yüksek kalmaya devam edecek. Enflasyondaki geri çekilme baz etkisi ile gerçekleşti. Faizler uzun bir süre bu seviyede yüksek kalacak.
Euro bölgesi ekonomisi zayıf, üretim tarafı geri çekilmeye devam ediyor, yatırım ve tüketici harcamaları olumsuz etkileniyor. Hükümetler ellerinden geldiği kadar pandemi dönemi teşviklerini geri çekmeli. Kısa vadede enflasyonda düşüş bekliyoruz. Enerji fiyatlarının jeopolitik gelişmelerle tahmin edilmesi zor hale geldi. Enflasyonun altında yatan sebepler azalıyor ama bazı göstergeler yakından izlenmeli. Ekonomik büyümenin üzerindeki riskler aşağı yönlü, büyüme biraz daha yavaşlayabilir. Bankalar daha endişeli ve risk almak istemiyor. Eylül'de enflasyon baz etkisi kaynaklı ciddi anlamda düştü. Faizler uzun süre bu seviyede kalacak.
Jeopolitik gelişmeleri takip ediyoruz ve enerji fiyatları üzerindeki etkisini yakından izliyoruz. Faiz indirimi hiçbir şekilde tartışılmadı. Dış sıkılaştırma Euro Bölgesi ekonomisinin temellerine uymuyor. Yükselen uzun vadeli faizleri takip ediyoruz. Para politikasının geçişkenliği çok yüksek, talebin ve enflasyonun aşağı gelmesi birbirine bağlı. Reel ekonominin etkilenmesi için para politikasının geçişkenliği biraz daha fazla olmalı"