Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nda (AMB) varlık alımları konusunda şahin görüşleri olan yetkililerin açıklamaları devam ediyor.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, AMB yetkililerinin aşırı hızlı enflasyon riskini göz ardı etmemesi gerektiğini ifade etti.

Weidmann, “Fiyatların görünümüne ilişkin riskleri izlememiz gerek. Bana göre yukarı yönlü riskler ağır basıyor. Destekleyici para politikası uygun görünmeye devam ediyor. Ama çok hızlı enflasyon riskini göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

Weidmann esnek bir para politikasının hala gerekli olduğunu ancak olağanüstü durum geçtiğinde pandemi acil alım programı kapsamındaki alımların azaltılması gerektiğini söyledi.

Weidmann tedarik zincirinde yaşanan kısıtların üreticiler ve hane halkları için maliyetleri yükselttiğine işaret etti. Şahin yetkili bu faktörlerin daha yüksek enflasyon beklentilerine ve ücretlerde yükselişe yol açması durumunda enflasyonun daha kalıcı bir temelde hızlanabileceğini belirtti.

Avrupa'da şahin sesler yükseliyor

Geçen hafta Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell'ın varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl başlanmasının uygun olabileceği yönündeki mesajlarının ardından AMB yetkililerinden de birbirini izleyen açıklamalar gelmişti.

Hafta başında Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau yetkililerin önümüzdeki hafta pandemi acil alım programı dahilindeki alımların hızına ilişkin karar verdiklerinde daha olumlu finansman koşullarını dikkate alması gerektiğini ifade ederek söz konusu alımlarda yavaşlamanın masada olduğu yönünde sinyaller verdi.

İlgili haberler

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da bu yönde açıklamalarda bulundu. Avrupa ekonomisinin pandemi öncesi gelir seviyelerine bu yılın sonunda veya gelecek yılın başlarında ulaşabileceğini öngördüklerini belirten Guindos, "Acil varlık alımlarını yılın son çeyreğindeki hacmine Eylül ayında karar vereceğiz. Eğer enflasyon ve ekonomi toparlanır ise, para politikasını ve mali politikası kademeli olarak normalleştirmek akıllıca olur" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yannis Stournaras ise daha güvercin mesajlar verdi.

Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Stournaras, “Birçok tahmine göre enflasyonda son dönemde yaşanan yükseliş, pandemiden kaynaklanan arz yönlü sıkıntılara bağlı geçici faktörlerden kaynaklanıyor” dedi.

Stournaras’ın aksine, AMB’nin diğer üyelerinden Klaas Knot ve Robert Holzmann varlık alımlarının azaltılmasına dördüncü çeyrekte başlama çağrısı yapmıştı.

Euro Bölgesi’nde enflasyon 10 yılın zirvesinde

Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 3’e yükselerek 10 yılın zirvesine ulaştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisiyse enflasyonun yıllık yüzde 2,7 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık enflasyon yüzde 0,4 ile yüzde 0,2’lik tahminin üzerinde gerçekleşirken çekirdek enflasyon da yüzde 1,6 ile 2012’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Çekirdek enflasyon önceki ay yüzde 0,7 artmıştı.