Bakan Şimşek: Zorlu bir dönemi geride bıraktık
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik." yorumunu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyüme verilerini değerlendirdi.
Şimşek "Öncü göstergeler üçüncü çeyrekte büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ediyor. 2024 genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği dengeli bir kompozisyonu öngörüyoruz" yorumunu yaptı.
Bakan Şimşek öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiği mesajı verdi.
X hesabından da açıklama yapan Şimşek "kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik.
Bugün açıklanan ikinci çeyrek büyüme verilerine göre iç talebin büyümeye katkısı 1,2 puana gerilerken, net dış talebin pozitif katkısı 1,3 puan oldu. İşsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ikinci çeyrekte istihdam bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttı. Güçlenen makro finansal istikrarımızın ve daha destekleyici olması öngörülen küresel koşulların dezenflasyonun büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlamasını bekliyoruz." dedi.
Şimşek yakında OVP'yi kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek "İyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirecek Orta Vadeli Programımızı (2025-2027) yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracak ve vatandaşlarımızın refahını artıracak politikaları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Yılmaz: Makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlarımıza
kararlılıkla devam ediyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise büyümeye ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
Üretim sektörlerinde de iktisadi faaliyetteki dengelenmenin etkileri belirginleşmektedir.
Üretim yönüyle değerlendirildiğinde, 2024 yılı ikinci çeyreğinde inşaat dâhil hizmetler sektörü yüzde 2,5, tarım sektörü yüzde 3,7 oranında büyüme kaydederken sanayi sektöründe takvim ve köprü günlerinin de etkisiyle yüzde 1,8 oranında daralma yaşanmıştır.
Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansımızın 16 çeyrektir aralıksız devam ederek, depremin olumsuz etkilerini kısa sürede bertaraf etmesi memnuniyet vericidir.
Önümüzdeki dönem için makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.
Bu kapsamda üçüncü çeyreğe yönelik öncü göstergeler talepteki dengelenmenin devamıyla beraber talebin enflasyon üzerindeki daraltıcı etkisinin süreceğine işaret etmektedir.
Sürdürülebilir büyümenin tesisi açısından fiyat istikrarının tesisiyle üretim, tüketim ve yatırım kararlarının sağlıklı bir şekilde alınması desteklenecek, ekonomide kaynak dağılımı etkinleştirilecektir.
Programımız doğrultusunda büyümenin kompozisyonunu da öngördüğümüz şekilde özel tüketim harcamalarının görece az arttığı, yatırımlarda ise yüksek artışların kaydedildiği bir yapıda gerçekleşmesini sağlayacağız. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş çabalarımıza devam edeceğiz.