Bal fiyatları en az ikiye katlanacak
-
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, geçen yıl 1 kilogram çiçek balının üretici maliyetinin 25-26 TL bandında iken bu sezon maliyetlerin ikiye katlanarak 58-60 TL'ye yükseldiğini söyledi. Şahin, üreticinin geçen yıl toptan satış fiyatlarının 30 TL olduğunu, bu sezon ise en az 75-80 TL bandında olacağını söyledi.
İRFAN DONAT
Artan girdi maliyetleri yüzünden tarım ürünlerinin neredeyse tamamında ciddi fiyat artışları yaşanıyor.
Söz konusu artıştan nasibini arıcılar da aldı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, geçen yıl 1 kilogram çiçek balının üretici maliyetinin 25-26 TL bandında gerçekleştiğini ve kendilerinin de bunu 30 TL’den toptan olarak satabildiklerini söyledi. Üretici fiyatları bu şekildeyken market raflarına bakıldığında aynı balın fiyatının 80-90 TL’den satıldığına dikkat çeken Şahin, aradaki 3 kat farkın da sorgulanması gerektiğine işaret ediyor.
Bu sezon ise fiyatlar hem üretici hem de tüketici tarafında iki üçe katlanacak gibi gözüküyor.
Son 1 yılda mazotun 3-4 kat arttığı bir ortamda arıcıların 1 kilogram çiçek balını 58-60 TL civarında mal ettiğini ifade eden Ziya Şahin, “60 TL’ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL’ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75-80 TL aralığında olacaktır” diyor.
Ziya Şahin'in açıklamalarına göre geçen yıla göre üretim maliyeti yüzde 131 artan balın üretici satış fiyatının da yaklaşık yüzde 150-160 yükseleceği anlaşılıyor.
Söz konusu artışların raflardaki bal etiketlerine de en az iki kat olarak yansıması bekleniyor.
MAZOT FİYATI GEZİCİ ARICILARI FRENLEDİ
Artan mazot maliyetinin arıcıların rotasını da etkilediğini kaydeden Şahin, "Arıcılarımızın yüzde 25-30'u gezginci arıcılılıktan geri adım attı. Bu çok tehlikeli bir sinyaldir. Neden? Önünü göremiyor çünkü... Bir arıcımız yılda 4-5 nakil yapıyor. Bu da 20 bin kilometre yol yapan arıcılarımız olduğunu gösterir. Nakliye maliyetimiz 4 kat arttı. Daha önce 20-30 bin TL harcayan bir arıcılık işletmesi 100-150 bin TL nakliye ödemek zorunda kaldı. Bu insanlar ne kadar bal alacak ki bunu ciro edip karşılığını bulabilecek? Bulamayacağı ve böyle bir sermayesi olmadığı için arıcılarımızın yüzde 30'u gezginci arıcılıktan soğudu. Dolayısıyla gelecek yıllarda bu konu üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerekir" dedi.