Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Borsa Bank of America Türk bankalarında hedef fiyatı yükseltti

Bank of America Türk bankalarında hedef fiyatı yükseltti

  • Türk bankalarında hedef fiyatı yükselten BofA'nun sektöre ilişkin 2021 beklentilerini değerlendirdiği raporuna göre kurum gelecek yıl için Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nı beğeniyor

Giriş: 07 Aralık 2020, Pazartesi 12:11
Güncelleme: 07 Aralık 2020, Pazartesi 12:14

Bank of America'nın (BofA) küresel araştırma biriminin kaleme aldığı bankacılık sektörü raporunda 2021'in "geçiş ve bilanço optimizasyonu yılı" olduğu belirtildi.

Yavaş kredi büyümesinden dolayı 2021'de gelirlerin baskı altında kalmasını bekleyen BofA, kredi yavaşlamasının yanında net faiz marjı kısıtlamaları ve alım satım işlem kazançlarında normalleşmeyi de işaret ediyor.

Notta, "Cansız büyüme ve geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin önlemler tahsili gecikmiş alacaklarda (TGA) yükselişe neden olabilir. Yine de bankaların karşılıkları genel olarak önden yüklemeli olduğu için risk maliyetine yansıması o kadar şiddetli olmayabilir. Özsermaye kârlılığının 2021'de 1 puan civarında daralmasını, özel bankaların daha iyi sonuçlar açıklamasını bekliyoruz." dendi.

Daha yüksek sermaye tamponları olan bankaları olan bankaları tercih ettiğinin altını çizen BofA'nın en beğendiği Türk bankaları listesinde Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi başta geliyor. Kuruma göre her üç bankanın hisseleri de yüzde 30 yükseliş potansiyeline sahip.

BofA'nın hedef fiyatlarda gittiği değişiklikler şu şekilde:

* Akbank "al" tavsiyesiyle 7.40 TL'den 8.20 TL'ye yükseltilmiş ve yüzde 33 yükseliş potansiyeli sunuyor.

* Garanti Bankası "al" tavsiyesiyle 10.30 TL'den 11.85 TL'ye çıkarılmış ve yüzde 30'luk yukarı yönlü potansiyeli var.

* Yapı Kredi'de "al" tavsiyesi veren kurumun fiyat hedefi 2.75 TL'den 3.80 TL'ye çıkmış. Yükseliş potansiyeli yüzde 31.

* İş Bankası'nda fiyat hedefi 6.10 TL'den 7.90 TL'ye yükselmiş. Yükseliş potansiyeli yüzde 20 ve tavsiyesi "nötr".

* Halk Bankası'nda fiyat hedefi 5.60 TL'de 5.75 TL'ye yükselerek yüzde 7 yukarı yönlü ancak potansiyel sunuyor.

* Vakıfbank'ta fiyat hedefi 5.40 TL'den 5.45 TL'ye yükselmiş ve yüzde 18'lik yükselişi işaret ediyor.

2021'de yavaş kredi büyümesi, daha düşük net faiz marjı ve yüksek TGA'lar

2020'deki kamu bankaları öncülüğündeki kredi patlamasının (yüzde 50 civarında artış) ardından artış hızının azalacağını savunan BofA, kredi genişlemesinde ivmenin faiz artışıyla birlikte üçüncü çeyreğin sonunda azaldığını belirtiyor.

"2021'de yavaş hacim trendinin devam edeceğini öngörüyoruz." denen rapora göre kurum 2021'de kredi artışının düşük çift haneli rakamlarda kalmasını bekliyor ve yüksek faizin TL mevduatlarda artışı destekleyeceği, ancak dolarizasyonda önemli bir azalmaya olmayabileceği savunuluyor.

Fonlama maliyetlerindeki artışın etkisinin kârlara ilk çeyreğe kadar tamamen yansıyacağı belirtilen raporda, buna karşın yukarı yönlü yeniden varlık fiyatlamasının kredi üretiminin uzun sürecek ve cansız kalacak olmasından dolayı kademeli olacağının altı çiziliyor.

Kurum, tahsili gecikmiş alacakların (TGA) 2021'e düşük bir baz ile başlamasını, sonrasında ise varlıkların yeniden fiyatlanması ile kademeli olarak artmasını, net faiz marjlarının azalmasını bekliyor. Ayrıca ücret artışlarının devam etmesini bekleyen kurum, özel bankaların güçlü alım satım gelirlerinin 2018 - 2019 dönemindeki seviyelere doğru normalleşeceğini öngörüyor.

Sektörün TGA rasyosu ve risk maliyeti trendlerinin 2020'de bağlantısının koptuğunun altını çizen BofA, sektörde geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin alınan tedbirlerin ve kredilerdeki sert artışın TGA rasyolarında düşüşe neden olduğu ancak bankaların karşılık oranlarını yüksek tutmasından dolayı risk maliyetinin yüksek kaldığına dikkat çekildi.

"Bu trendin 2021'de tersine dönmesini bekliyoruz." denen raporda, özel bankaların risk maliyetinin gelecek yıl 200 baz puan civarında dalgalanmasının beklendiği belirtildi. Kurum, kamu bankaları için ise 2020'deki karşılık seviyelerinin 2022'ye kadar sürmesini bekliyor.