Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Beyaz et soruşturmasında uzlaşma tutarı 1,35 milyar TL'ye ulaştı

Beyaz et soruşturmasında uzlaşma tutarı 1,35 milyar TL'ye ulaştı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 10 teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmada uzlaşma başvurularına konu tutarın 1 milyar 350 milyon TL'ye ulaştığını söyledi.

Giriş: 15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:30
Güncelleme: 15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:50

Rekabet Kurulu soruşturması kapsamında şirketlerin rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar yapıp yapmadıkları, uyumlu eylem ve kararlar alıp almadıkları inceleniyor. Soruşturma kapsamına

alınan şirketler arasında Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş., As Tavukçuluk Tarım İşl. San. ve Tic. Ltd. Şti., Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş., Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz.

San. ve Tic. AŞ, CP Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş., Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. A.Ş., Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. A.Ş., Hastavuk Gıda Tarım

Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş. ve Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş. bulunuyor.

Küle, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Ceza tutarı daha da yükselebilir çünkü henüz gelmeyenler var. Burada soruşturma devam edecek, uzlaşmaya gelenler olabilir, gelmeyenler olabilir.

Uzlaşmaya gelip vazgeçenler de olabilir” dedi.

İlaçta uzlaşma 220 milyon liraya ulaştı

Rekabet Kurumu, işgücü piyasalarına yönelik soruşturmasının devamı niteliğinde geçen yıl kasım ayında ilaç sektöründe faaliyet gösteren toplam 31 firma hakkında soruşturma başlatmıştı. Firmaların birbirleriyle personel transferi konusunda yaptıkları centilmenlik anlaşmalarına odaklanılan soruşturma kapsamında GlaxoSmithKline ve Abdi İbrahim İlaç Sanayi uzlaşma yolunu seçmişti. Şirketlerin uzlaşma tutarları yaklaşık 220 milyon TL’ye ulaştı.

İşgücü piyasası da Rekabet'in radarında

“İşgücü piyasaları bizim kırmızı çizgimiz, hiç kimse hafife almasın, kimse çalışanını kendisine mahkum edemez” diyen Küle, şirketlerin genel olarak bu konunun rekabet ihlali kapsamına

girmediği savunmasıyla kendilerine geldiklerini söyledi. İşgücü piyasası konusunda bir kılavuz çalışması yaptıklarını anlatan Küle, “Onu da kamuoyuna duyuracağız. Artık insan kaynakları ve

şirketler bu konuda ihlal tespit edersek çok ağır cezalar vereceğimizi bilmeliler” diye konuştu. Küle, şirketlerin uzlaşmaya gelmemeleri halinde bu konudaki soruşturmanın tamamlanmasının 2025 yılını bulabileceğini kaydetti.

Şirket satın alma onaylarında da yetkili kurum olan Rekabet'in, 2023 yılında kurum tarafından toplam 217 birleşme ve devralma işleminin incelendiğini belirten Küle, bu yılın ilk 5 ayındaki birleşme devralma-ortak girişim- özelleştirme başvurusu sayısının da 107 olduğunu kaydetti.

Rekabet’in sosyal medya platformu Meta hakkındaki soruşturmasına ilişkin Meta’ya bugüne kadar 1 milyar 234 milyon TL’ye yakın ceza verildiği bilgisini veren Küle, şirketin Threads’i kapatma kararı aldığını ve soruşturmanın konusuz kaldığını belirtti.