Biden, çip krizinin çözümünde teknoloji ve otomotiv yöneticileriyle görüştü
Teknoloji ve otomobil endüstrisi yöneticileri, dünya çapındaki çip tedarik sorununa yönelik çözümleri tartışmak için Beyaz Saray ile bir araya geldi
HANDE BERKTAN
“Yarı İletkenler ve Tedarik Zincirlerinde Dayanıklılık” konulu sanal zirveye Google, Intel, HP, Dell, Ford ve General Motors başta olmak üzere teknoloji ve otomotiv şirketlerinin CEO'ları katıldı. Başkan Biden'ın katıldığı toplantıya Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese ev sahipliği yaptı.
Biden, çip tedarik sorununun otomobil üretimlerinde gecikmelere ve Amerikalı işçiler için saatlerin azalmasına neden olduğunu belirtti.
Teknoloji bileşenlerine ilişkin tedarik zinciri sorunları, Sullivan’ın Beyaz Saray zirvesindeki varlığının açıkça ortaya koyduğu bir gerçek olan Çin ile gerilimi de gösteriyor.
ABD Başkanı Biden konuşmasında “Çip tedarik sorununun çözümü, Birleşik Devletler Kongresi’nde geniş desteği olan bir konu. Yarı iletkenler ve piller gibi alanlara agresif bir şekilde yatırım yapacağız. Yeniliği sağlayacağız ve atılımları teşvik edeceğiz. Bu işin yapılabilmesi için tüm desteğinize ihtiyacımız var. Sırayla ülkenin her yerindeki Amerikan işçilerini ve Amerikan topluluklarını desteklemenize ihtiyacımız var.” dedi.
"ABD, araştırma ve geliştirmeyi yeniden canlandıracak’’
Biden "Dünü tamir etmeyi değil, bugünün altyapısını inşa etmeliyiz. Önerdiğim plan milyonlarca iş yaratacak, Amerika'yı yeniden inşa edecek, tedarik zincirlerimizi koruyacak ve Amerika araştırma ve geliştirmeyi yeniden canlandıracak. 20. yüzyılın ortalarında dünyaya liderlik ettik. Yüzyılın sonuna doğru dünyayı yönettik. Yeniden dünyaya liderlik edeceğiz. Ülkedeki en iyi beyinlere sahibiz; birçoğu şu anda ekranda ve rekabet gücümüzün nereye ve nasıl yatırım yaptığınıza bağlı olduğunu herkesten daha iyi biliyorlar. Bir ulus olarak çok uzun süredir, küresel rakiplerimizi geride bırakmak için ihtiyacımız olan büyük, cesur yatırımları yapmıyoruz. Araştırma, geliştirme ve üretim konusunda geride kalıyoruz. Açıkça söylemek gerekirse, oyunumuzu geliştirmeliyiz. Pes etmeye hazır değilim. Amerikan İş Planını geçmek ve Amerika’nın geleceğine nesilde bir kez yatırım yapmak için hepinizle, her iki tarafla Kongre ile birlikte çalışmaya hazırım.” açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz hafta hatırlanacağı üzere Amerikan otomotiv endüstrisi, mikroçip sorunu yüzünden üretimin altı ay boyunca kesintiye uğrayabileceğini belirtmişti. Yine geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan ABD merkezli Apple küresel çip krizinden etkilendiğini ve birçok ürününün üretim sürecini askıya aldığını duyurmuştu.
Çip krizinin çıkışını, salgın döneminde alınan karantina önlemleri insanları evlere kapatırken, iş, eğitim ve eğlence gibi faaliyetlerin evden yapılmaya başlanması tetikledi. Pek çok insan, bilgisayarları, akıllı cihazları, tabletleri, hatta oyun konsollarını daha çok kullandı. Ayrıca pek çok şirket, uzaktan çalışma sistemleri geliştirmeye ve bulut altyapısı kurmaya ya da mevcut altyapıları iyileştirmeye çalıştı. Teknolojik ürünlerin artan kullanımıyla çiplere olan talep, artış gösterirken, bu ürünlerin arzı, beklenmedik talebi karşılamakta yetersiz kaldı. Dolayısıyla otomotiv endüstrisinden, teknoloji şirketlerine birçok ürünün üretimi tedarik sıkıntısından dolayı aksamaya uğradı.