Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bilgi ve iletişim pazarı yüzde 1 büyümeyle 33,5 milyar dolara ulaştı

Bilgi ve iletişim pazarı yüzde 1 büyümeyle 33,5 milyar dolara ulaştı

  • Avrupa pazarına paralel Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörleri 2024'ü beklentinin gerisinde yüzde 1 büyümeyle, 33,5 milyar dolarla kapadı. Diğer yandan global bilgi ve iletişim pazarının 5 yıllık ortalama büyüme oranı ise yüzde 9,9 oldu. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Mehmet Ali Tombalak çift haneli büyüme rakamına ulaşmak için farklı yol haritası izlenmesi ve şirketlerin verimlilik odaklı çalışması gerektiğini vurguladı.

Giriş: 16 Ocak 2025, Perşembe 22:48
Güncelleme: 16 Ocak 2025, Perşembe 23:17

HANDE BERKTAN

Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Türkiye’de bilgi ve iletişim pazarının yüzde 1 büyüme ile 33,5 milyar dolarla yılı kapadığını söyledi. Avrupa pazarına paralel beklentinin gerisinde kalan sektörde hedef, bu yıl yüzde 5 büyümeyi yakalamak.

“Bilgi ve iletişim sektörünün 2025 hedefi 34,6 milyar dolara ulaşmak”

TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak “Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörleri 2024’ü yüzde 1 büyüme ile yaklaşık 33,5 milyar dolarla kapadı. Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörlerinin 5 yıllık ortalama büyüme oranı ise yüzde 5. 2025 yılında hedef, sektörün 34,6 milyar dolara ulaşması. Avrupa tarafında ise 2024 yılında büyüme sağlanamadı. Almanya yüzde 2,2 gerilerken sadece İngiltere yüzde 4,1 büyümeye ulaşmış. Avrupa’nın küçülmesi Türkiye’nin ihracatını etkiler. Avrupa 5 yılık tahminlemesinde bilgi ve iletişim pazarında ortalama yüzde 9 büyüme öngörülüyor.” açıklamasını yaptı.

“Dünya genelinde bilgi ve iletişim pazar büyüklüğü 4,5 trilyon dolar oldu”

TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak, sektörel büyümeyi çift hanelere taşımak için farklı bir yol haritası izlenmesi gerektiğine vurgu yaparak “Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörlerinin yüzde 1 veya yüzde 5 büyümesiyle ekonomide fazla bir sey değişmeyecek dolayısı ile farklı yol haritası izlemeliyiz. Aynı şeyleri yaparak yüzde 1 ile yüzde 5 arasında sektör gidip geliyor. Farklı strateji izlenmeli. Teknoloji, Türkiye refahının öncü sektörü olmalı, dünya genelinde gelişmiş ülkelerde teknoloji ekonomilerde itici güç. Globalde bilgi ve iletişim pazarının 5 yıllık ortalaması yüzde 9,9 büyüme şeklinde. Ancak Avrupa ve Türkiye henüz bu noktadan epey uzakta. Dünya genelinde pazar büyüklüğü ise 4,5 trilyon dolar ve Türkiye pazar payı olarak yüzde 1 bile pay alamıyor.“ dedi.

“Türkiye’de şirketler yazılım çözümlerini yerli yazılım şirketlerinden sağlamalı”

TÜBİSAD Başkanı, büyüme için yol haritasını “Büyümeyi sağlayacak önemli anahtar, tek çözüm yolu var. Topu devlete atmamak lazım. Devletin desteğinden çok, özel sektör şirketlerinin yatırımları öne çıkmalı. Inhouse’dan outhouse’a yönelmeli. Örneğin Avrupa’da bir şirket, 2 bin kişi çalıştırıyor ve çalışanlar 2 bin banka müşterisine hizmet veriyor. Türkiye’de ise 2 bin kişi 1 kişiye çözüm üretiyorsa o işte verimlilik problemi var demek. Sektörde çalışan sayısı, yetkinlik mevcut dolayısıyla büyük bir seferberlik inancıyla şirketlerin çalışması ve daha çok ihracata odaklanması gerek. Ürünleşemiyorsan ve bir ürünü tekrar tekrar çok müşterilere satamıyorsan orada verimsizlik var. Yani şirketler, bankalar işlerini ekosistemde çözüm geliştiren teknoloji, yazılım şirketlerine vermeli. Ancak böylelikle bilgi ve iletişim pazar büyüklüğünü çift haneli rakamlara çıkarabiliriz. Bu alanda geç kalmamalıyız” şeklinde anlattı.

Yazılım sektörünün ihracat geliri 2,5 milyar dolara ulaştı

Yazılım sektörünün gelişimine dair TÜBİSAD Başkanı “2024 yılında bilgi teknolojileri ilk kez iletişim teknolojilerinin önüne geçti ve bu böyle devam edecek. Çünkü yapay zeka, bulut teknolojileri gibi teknolojiler bu büyümeyi destekliyor. Yazılım sektörüne baktığımızda sadece 2,5 milyar dolar ihracat gelirine ulaştı. Yazılım sektörünün pazar büyüklüğü ise 8,7 milyar dolar. Bu yıl 10 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

TÜBİSAD’ın yayınladığı Dijital Endeks Raporu’na göre Türkiye’de şirketler dijital dönüşümlerini tamamlarlarsa 270 milyar dolarlık bir değer elde edilecek. Dijital dönüşümü her kanaldan artırmaya çalışıyoruz diyen Mehmet Ali Tombalak “ Dünya genelinde bulut teknolojileri ve yapay zeka hızlı büyümesini sürdürüyor. Bir rapor, yapay zekanın dünya genelinde 10 yıl içerisinde 7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğüne ulaşacağını söylerken bir başka rapor bunun 13 trilyon dolarlık değer sağlayacağını belirtiyor. Yani yapay zeka tarafı büyümesini her türlü sürdürecek.” açıklamasını yaptı.