Barut: BioNTech ile görüşme olumlu geçti ama henüz bir anlaşma yok
Bloomberg HT yayınına katılan Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, aşı üretimi konusunda BioNTech ile görüşmelerinin sürdüğünü belirterek " henüz bir anlaşma yok ama yeni yatırımlar yaparak aşıyı üretecek durumdayız." dedi
Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Türkiye'de aşı üretimiyle ilgili Biontech ve Moderna ile görüştüklerini, bunun yanında henüz bir anlaşma sağlanmadığını açıkladı.
Bloomberg HT’ye konuşan Barut Kovid-19 aşının Türkiye’de üretimiyle ilgili soruları yanıtladı.
"BioNTech ile yaptığımız görüşme olumlu geçti, fakat herhangi bir anlaşma yok"
Kasım ayında BioNTech yetkilileriyle görüşme yaptık, özellikle şirketin Genel Müdür Yardımcısı’yla iki saate yakın bir görüşme oldu. Olumlu bir görüşmeydi. Hem teknik konularda, hem de genel olarak konuştuk. Kendileriyle yaptığımız görüşme son derece olumlu geçti, fakat herhangi bir anlaşma olmadı. Uğur Bey’in bizzat kendisine Aralık’ın son gününde bir e-mail gönderdim ama şu ana kadar e-maile bir cevap gelmedi. Önümüzdeki günlerde gönderdiğim e-maile bir cevap bekliyorum. Gelişmelere bakacağız.
Abdi İbrahim olarak bizde mi ürettirmek istiyorlar? Başka birkaç tane daha aşı üretebilecek firma var. Onlarda mı üretecekler? O konuyu bilmiyorum ama biz bu konuda ilgiliyiz. Burada yapacak hem kapasitemiz, hem de gücümüz var. Dolayısıyla aşıyı Türkiye’de üretmek istiyoruz. Bu BioNTech aşısı da olabilir. Moderna ile de görüşüyoruz, onlar da olabilir. Bir Fransız firması var. Aşının geliştirilmesinde ikinci fazdalar, onlarla da görüşüyoruz. Amacımız Türkiye’de Kovid-19 aşısını üretmek.
"Yeni yatırımlar yaparak aşıyı üretecek durumdayız"
Aşının üretimine bizim altyapımız uygun olmasa bile, onların teknolojisiyle birlikte o altyapı kurulur. Biz üretebileceğimize inanıyoruz. Teknik konularda şu anda kadar görüşmelerimiz neticesinde bu açıklanmadı ama hem normal aşıyı üretebilecek durumdayız, hem de o aşıya gerekirse yatırımlar yaparak üretebiliriz.
“Anlaşma lisans, ortaklık ya da sadece üretim üzerine de olabilir”
Uğur Bey bir açıklama yaptı. Açıklamasında, “Benim doğduğum ülke Türkiye, büyüdüğüm ülke de Almanya. Her iki ülkeye de çok şey borçluyum.” dedi. Dolayısıyla hem Türkiye hem de Almanya kendisinde kaldı. Türkiye’deki firmalar da bu aşıyı üretebilmek için talipler. Bunlardan bir tanesi de biziz. Üretebilecek güçte olduğumuzu düşünüyoruz. Bu anlaşma, lisans, ortaklık ya da sadece üretim üzerine de olabilir. BioNTech’in kararına bağlı. Fakat ne olursa olsun bu aşı Türkiye’de üretilmeli.
“20 milyon doz aşıyı hemen üretebilecek durumdayız”
Kendileriyle üretim teknolojisini konuşmadan bir şey söylemek için erken. Normal bir aşı olsa hemen bugün üretiriz. Fakat normal bir aşı olmadığı için o teknolojiyi birlikte konuşup, altyapıda neler eksik var, onları gözden geçirmemiz lazım. Biz 20 milyon dozu hemen üretebilecek durumdayız, fakat Türkiye’nin ihtiyacı 20 milyon dozdan daha fazla.
“Sinovac isterse hemen o aşıyı da üretebiliriz”
Bizle görüşmediler, başka bir ilaç firmasıyla görüştüler. O yüzden bir temasımız olmadı fakat isterlerse hemen onu da üretebilecek durumdayız. Normal bir aşı olması sebebiyle, onu her firma çok rahatlıkla üretilebilir.