Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bloomberg HT Ankara'nın nabzını tuttu

Bloomberg HT Ankara'nın nabzını tuttu

Sermaye piyasalarında 2012'de değişim rüzgarları esecek. Bloomberg HT, Ankara'nın üzerinde çalıştığı değişikliklere ilişkin planları araştırdı

Giriş: 27 Kasım 2011, Pazar 10:01
Güncelleme: 27 Kasım 2011, Pazar 10:04

Sermaye piyasalarında 2012’de değişim fırtınası esecek. Sermaye piyasalarındaki gelişimin ekonomik büyümenin gerisinde kaldığını düşünen ekonomi yönetimi soruna köklü bir çözüm getirmek için kapsamlı bir reform planı üzerinde çalışıyor. Bloomberg HT’nin Ankara’daki bürokratik çevrelerden edindiği bilgilere göre yeni dönemin yol haritasında ilk gündem maddesini kurumlar arası işbirliği ve uyum oluşturuyor. Bir üst düzey bürokrat, “Bölgesel finans merkezi olmamız için kurumların etkili ve ölçek olarak büyük olması şart. İlk etapta bunu başaracağız” diye konuştu. Peki, ama Ankara hangi değişiklikler üzerinde çalışıyor. Köklü değişimlerin merkez üssü neresi olacak ve daha da önemlisi değişim için nasıl bir yol haritası izlenecek?

HOLDİNG Mİ, TEK BORSA MI?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar, şu anda iki proje üzerinde odaklanmış durumda. Bunlardan ilki, daha önce yine ilk kez Bloomberg HT’nin duyurduğu “Türkiye Borsası” projesi. Proje çerçevesinde İMKB, VOB ve İAB’nin tek çatı altında birleştirilmesi planlanıyor. Bu yollar kurulacak Türkiye Borsası’nın ardından özelleştirilmesi gündeme gelecek.

FAZLA ZAMAN ALMAYACAK

Son günlerde öne çıkan ikinci proje ise bütün sermaye piyasası kurumlarını tek çatı altına almayı amaçlayan “Holding” projesi. Projeyle İMKB, VOB, İAB, MKK ve Takasbank’ın bir holding çatısı altında toplanması öngörülüyor. Her kurumdan temsilcilerin olduğu bir yönetim kurulu ve icranın başında yer alan bir CEO’ya sahip olan Holding, gündemine ilk olarak özelleştirmeyi alacak. Hazır yeri gelişmişken önemli bir konuyu daha ekleyelim; Çok benzer işler yaptıkları düşünülen Takasbank ve MKK’nın da birleştirilmesi, henüz olgunlaşmış olmasa da, masadaki projelerden biri. Ankara tüm bu değişiklikleri hayata geçirmek için çok fazla beklemeye niyeti olmadığı izlemini veriyor. Bir üst düzey yetkili, “5-6 ay içinde değişimin ana hatları ortaya çıkar. En geç 2013’de bambaşka bir sermaye piyasası göreceğiz” öngörüsünde bulundu.

Kerim Karakaya (kkarakaya@bloomberght.com)

Bloomberg HT Editörü